Cinefish.bg
Cinefish.bg Cinefish.bg
 
Начало »

Новини

»

Теми Програма 13-ти СФФ - 6 март 2009

Програма 13-ти СФФ - 6 март 2009
Програма СФФ - 06.03.
Cinefish.bg

Теми
Програма 13-ти СФФ - 6 март 2009

06.03.2009, 09:29  |   Видяна: 1706  |   синефиш.бг  |   ГОРЕЩА ТЕМА

НДК – Зала 1

Днес в 20.00 часа на ексклузивна Гала на толерантността ще бъде представен филмът „Милк” на режисьора Гюс Ван Сант. Съвсем наскоро Шон Пен получи Оскар за ролята си в него, а със статуетката беше удостоен и сценаристът – Дъстин Ленс Блек. Филмът е внушителен и вдъхновяващ разказ за Харви Милк – първият хомосексуалист, избран на обществена длъжност в Калифорния. Сюжетът обрисува последните осем години от живота на Милк, когато той се установява в Сан Франциско.


Кино Люмиер

От 16.30 часа ще можете да видите „Момчето с раираната пижама” на британския режисьор Марк Херман. Филмът разказва историята на Бруно – 8-годишно момче, живеещо в свят на мечти и илюзии. Когато баща му – нацистки офицер, е повишен, семейството трябва да напусне Берлин. Пристигайки в своя нов дом, Бруно е заинтригуван от странна ферма, която вижда от прозореца на стаята си. Подтикван от любопитство, той решава тайно да наруши забраната на майка си и да отиде на разузнаване до загадъчната сграда.


В 18.30 започва прожекцията на „Съмърс Таун” – филм на друг режисьор от Великобритания – Шейн Медоус. Сюжетът ни представя 16-годишния Томо, който се сприятелява с връстника си Марек – полски емигрант, запален по фотографията, за когото снимането е начин да избяга от света на алкохолизирания си баща. Момчетата намират убежище в лондонския квартал Съмърс Таун, където могат да изживяват мечтите си с помощта на ексцентричния Греъм и музата на Марек – французойката Мария.


В 20.30 часа можете да видите „Толкова отдавна те обичам” на френския режисьор и сценарист Филип Клодел. Филмът разказва драматичната история на Жюлиет (в ролята Кристин Скот Томас), която след 15 години прекарани в затвора за извършване на необяснимо престъпление се среща със сестра си Леа, която не е виждала от дете. Леа, омъжена и с две осиновени деца, топло посреща по-голямата си сестра в дома си и прави всичко възможно да възстанови връзката помежду им. Но докато Жюлиет се опитва да се пребори с демоните от миналото си, тя открива, че ú е все по-трудно да се адаптира към новооткритата си свобода.

Дом на киното

От 16.00 часа ще бъдат показани късометражни филми от програмата Schweppes Presents Best Balkan Shorts.

В 18.00 часа ще започне прожекцията на „Дъщерята” – филм на австрийския режисьор Бернхард Камел  и с участието на българските актриси Меглена Караламбова и София Кузева-Чернева. Филмът разказва за млада жена, която се завръща в родния си град и тръгва по стъпките на своя баща, загадъчно изчезнал по време на екскурзия. Неговата аура все още се усеща навсякъде. Като навързва внимателно отделни детайли, тя започва разследване в търсене на истината за това, което се е случило с баща ú преди години.


От 20.30 часа можете да видите филма „Киногама 1: Изток”. Режисьорът Зигфрид е и един от специалните гости на София Филм Фест. „Киногама 1: Изток” представлява екранни поеми, величествени пътешествия от запад на изток, уловени мигове, създаващи образи… Зигфрид създава измислица, като използва истински образи, заснети в движение, и прецизен монтаж. Улавяйки цветовете от морскосиньо до оранжево, той ни отвежда на изследователско пътешествие към нови места, хора и звуци. Още едно доказателство на многостранния талант на Зигфрид е и неговия анимационен филм „Ада”, който можете да видите веднага след „Киногама 1: Изток”.


В 23.00 часа ще бъде показан друг филм на Зигфрид от 1998 г. – „Луиз (Втори дубъл)”. Луиз и нейните приятели прекарват времето си в парижкото метро – играят, обичат се и нарушават законите. За разлика от другите Луиз има къде да се прибере, но има теория, че адреналинът в реалния живот идва от дребните престъпления и рисковете на улицата...
Кино Одеон

В 18.00 часа ще можете да видите „Поправка” на гръцкия режисьор Танос Анастопулос. Действието се развива в съвременна Атина. Мъж излиза от затвора. Нямайки къде да отиде, той се скита безцелно из улиците на изпълнения с новодошли, бездомни и емигранти град. Докато кръстосва улиците, съдбата пресича пътя му с млада жена и момиченце.
20.30 е началният час на японската кинотворба „Ахил и костенурката”. Поредният филм на майстора Такеши Китано разгръща идеята, че изкуството е химера, подобно на времето, движението и промяната в прочутия парадокс на Зенон, от който е заимствано заглавието на филма. Лентата проследява абсурдния живот на Мачису – лишен от талант човек, който се превръща в звезда.Евро Синема

От 17.00 часа е филмът „Козелът” на режисьора Георги Дюлгеров. В основата на сценария е едноименната новела на Йордан Радичков. Главните роли са поверени на Иван Бърнев и на американката Анджела Родел. Героите във филма са българин и запленена от българския фолклор американка. Акцентът е върху сблъсъка между предразсъдъците на източноевропееца, живял в затворен свят, и представителката на една нация с претенции за космополитност. Тромпетистът Йона открива в подземието на дядовата си къща камък с издълбана върху него карта с арабски надпис: “За да имаш дом от злато, падни на небето и открий близнака!”. Копие от същата карта довежда на мястото българин, обсебен от иманярска страст, и жена му Ема – американка, която изучава българския фолклор, за да се бори с глобализацията...


В 19.00 часа ще е прожекцията на канадския „Това, което иска”. Режисьорът Дени Коте разказва историята на момиче на име Корали, което се затваря в себе си, когато майка й изчезва. Обсебен като нея от изчезването на жена си, баща ú е неспособен да ú помогне. Потънала в ежедневието си, изпълнено с дълги съновидения, Корали се среща с неколцина въоръжени гамени, две руски проститутки и Пиеро – бивш затворник, който тайно е влюбен в нея. Бедността, насилието в света и липсата на майчина опора правят живота непоносимо болезнен за нея и я подтикват постоянно да търси ново начало.


От 21.00 часа започва копродукцията между Унгария и Германия „Делта”. Филмът на Корнел Мундруцо изследва границите на личната свобода, разказвайки историята на брат и сестра, които заживяват заедно и предизвикват гнева на съселяните си. Филмът печели наградата на ФИПРЕССИ на фестивала в Кан през 2008.


Още горещи теми:
София Филм Фест 2009 – 10 задължителни заглавия
София e изборът на VARIETY за световен фестивал на месец март

Тайна премиера за първи път в България
Програма 13-ти СФФ – 05 март 2009
Европейските режисьори в Холивуд
Международен конкурс за голямата награда на СФФ
Кейт Уинслет – 10 за пример
На 5 март започва 13-ия София Филм Фест
Споделете:

Cinefish.bg ОЩЕ НОВИНИ
Cinefish.bg - Всичко за киното МНЕНИЯ Cinefish.bg - Всичко за киното

1 Коментара подреди по:  нови  стари  рейтинг 
 
lus Неутрално
1 18.11.2010, 01:06
Оценка: 0
0 гласа

 
 

За да напишете коментар, е нужно да влезете с Вашите име и парола.


 

 
Cinefish.bg Cinefish.bg