Cinefish.bg
Cinefish.bg Cinefish.bg
 
Начало »

Новини

»

Теми Програма 13-ти СФФ – 9 март 2009

Програма 13-ти СФФ – 9 март 2009
Програма 13-ти СФФ – 9 март 2009
Cinefish.bg

Теми
Програма 13-ти СФФ – 9 март 2009

09.03.2009, 10:08  |   Видяна: 1627  |   синефиш.бг  |   ГОРЕЩА ТЕМА

Кино Люмиер

От 16.30 часа
започва финландското заглавие „Тримата мъдреци” на Мика Каурисмаки – по-големият брат на режисьора Аки Каурисмаки. Тази неподправена, интимна и често забавна драма за мъжествеността разказва за трима приятели, които се срещат случайно в болница на връх Коледа. Останали сами в празничния ден, те се отправят в търсене на място, където да удавят мъката си.

В 18.30 часа е началото на българският документален филм „45° по Азарян” на режисьорката Лилия Абаджиева. Той ни разказва за театралния спектакъл, философията на живота, работата на режисьора Крикор Азарян и неговото присъствие в българската театрална ситуация.

В 20.30 часа ще можете да видите руската творба „Хартиеният войник”. Новият филм на Алексей Герман син разказва историята на Даниил Покровски. Жененият лекар, грижещ се за подготовката на първите съветски космонавти в далечния Казахстан, се оказва въвлечен в любовен триъгълник, когато се влюбва в младата Вера. Същевременно той е разкъсван от морални терзания, подхранвани от съзнаването на огромния риск, на който е изложен животът на поверените му кадети. Неспособен да издържи на напрежението, Даниил решава да избяга от базата в деня преди да бъде изстрелян първият космонавт.


Дом на киното

От 14.00 часа е прожекцията на „Чико”, който е част от международния конкурс на фестивала. Режисьор е Йозгюр Йълдъръм.
Чико е изпълнен с големи надежди. Мечтае за богатство, власт, уважение и признание. Заедно с приятелите си Тибет и Кърли е решил да грабне парче от баницата на местните наркодилъри. Не след дълго сделките се завъртат с пълна пара. Парите потичат и на пръв поглед изглежда, че Чико и неговите приятели са на крачка от осъществяването на мечтите си. В този момент обаче Тибет прави сериозна грешка и Чико трябва да избере между света на наркотиците и парите и стария си приятел...


В 16.00 часа ще видим още един състезател в международния конкурс „Лечителката”. Режисьор е Гука Омарова. Сюжетът ни разказва за Айдай – духовна лечителка, казахска бакси, която владее силата да открива изгубените души на хората, да лекува сакатите и да намира откраднат добитък. Когато местни гангстери решават, че земята ú е отлично място за построяване на бензиностанция и мотел, Айдай се противопоставя на плановете им.


От 18.30 часа е „Възможен живот” – поредното заглавие в международния конкурс. Режисьор е Сандра Джулиота. Филмът ни показва щастливата влюбена двойка Карла и Лусиано. Една сутрин Лусиано заминава в командировка и повече не се връща. Разтревожена, Карла се отправя към селцето в Патагония, за което любимият ú е заминал...
От 21.00 часа гледайте нашумелият български филм „Дзифт” на режисьора Явор Гърдев. Той ни разказва историята на Молеца, който излиза на свобода в началото на 60-те години, за да попадне в напълно нов и непознат за него свят – света на социалистическа София. Влязъл в затвора непосредствено преди 09.09.1944, той е излежал присъда за убийство, без да е убиецът...Кино Одеон


От 16.30 часа гледайте „Мляко” на турския режисьор Семих Капланоглу.
Юсуф наскоро е завършил гимназия. Голямата му страст е писането на поезия, но животът в родното му село не предлага много възможности и той продължава да работи в млекопроизводството, помагайки на майка си в нейния малък бизнес. Изправен на прага на възмъжаването, той трябва да вземе важни решения за своето бъдеще.


От 18.30 часа е филмът „Ничий син” – част от Балканската конкурсна програма. Режисьор е Арсен Антон Остоич. А сюжетът е за Иван, който е 36-годишен, бивш рок певец и ветеран от неотдавнашната война в Хърватия. Баща му Изидор е бил прочут политически затворник в бивша Югославия, а сега – кандидат за независим депутат в хърватския парламент. Изведнъж се появява лице от миналото: обеднелият сръбски бежанец Симо, завърнал се наскоро в града. Скоро на повърхността изплува отдавна потънала тайна.

В 20.30 часа можете да видите друг филм от Балканския конкурс „Завинаги”. Той е на словенския режисьор Дамян Козоле. Филмът разказва за двойка женена от пет години. Както често се случва, пред света двамата изглеждат напълно щастливи заедно. Връзката им обаче е на ръба да се разпадне...


Евро Синема

От 19.00 часа е най-новият филм на украинския режисьор Роман Балаян „Райски птици”. Действието се развива в СССР в началото на 80-те години. На пръв поглед времето на масовите преследвания вече е отминало, но хората все още се боят да споделят какво действително мислят. За истината се говори само при спуснати завеси. КГБ се опитва да унищожи всяко несъгласие с режима. Опълчвайки се срещу жестоката правителствена машина, героите на филма рискуват живота си, доказвайки, че нищо не може да възпре човека в стремежа му към свобода.

От 21.00 часа започва финландското заглавие „Тримата мъдреци” на Мика Каурисмаки – по-големият брат на режисьора Аки Каурисмаки. Тази неподправениа, интимна и често забавна драма за мъжествеността разказва за трима приятели, които се срещат случайно в болница на връх Коледа. Останали сами в празничния ден, те се отправят в търсене на място, където да удавят мъката си.


Френски културен институт

В 19.00 часа е прожекцията на чешкия документален филм „Рене” на режисьорката Хелена Тржещикова. “Защо скапаният ми живот се оказа такъв? Никой не знае. Дори и Бог е в почивка и чете порно” – това е извадка от Дневника на Забравения, воден от закоравелия престъпник и писател с въображение Рене Плашил. В продължение на 20 години той се люшка между затвора и свободата. Филмът проследява неговата история и разкрива погледа му към събитията в света извън стените на затвора.

В 21.00 часа е друг филм от документалната програма – „Летци над Амазония”. Режисьор е Херберт Брьодл. Великолепно съчетание от реализъм и поезия, ежедневие и мечти, филмът разказва за пилотите Нилтон и Фернандо – сезонни работници, които изкарват прехраната си във въздуха. Те летят над Амазония, най-големият речен регион на планетата, с най-обширните гори – едновременно чудо на сътворението и жертва на обезлесяването.

Още горещи теми:
За първи път в България дизайнът на DVD обложка зависи от теб

София Филм Фест 2009 – 10 задължителни заглавия
София e изборът на VARIETY за световен фестивал на месец март
Тайна премиера за първи път в България

Програма 13-ти СФФ – 05 март 2009
Европейските режисьори в Холивуд
Международен конкурс за голямата награда на СФФ
Кейт Уинслет – 10 за пример
Споделете:

Cinefish.bg ОЩЕ НОВИНИ
Cinefish.bg - Всичко за киното МНЕНИЯ Cinefish.bg - Всичко за киното

1 Коментара подреди по:  нови  стари  рейтинг 
 
lus Неутрално
1 18.11.2010, 01:39
Оценка: -1
1 гласа

 
 

За да напишете коментар, е нужно да влезете с Вашите име и парола.


 

 
Cinefish.bg Cinefish.bg