Cinefish.bg
Cinefish.bg Cinefish.bg
 
Начало »

Новини

»

Рецензии Правилата на играта

Правилата на играта
Кроу прави едно от най-силните си екранни присъствия в последно време
Cinefish.bg

Рецензии
Правилата на играта

01.06.2009, 18:10  |   Видяна: 3777  |   sivosten.com  |   РЕЦЕНЗИЯ
от Иван Атанасов

Винаги съм харесвал Ръсел Кроу. Не знам защо - сигурно защото има навика да прави силни роли дори в слаби филми. Но още повече го харесвам, когато прави същото в една наистина добра продукция. И когато лентата е от онзи, може би напоследък леко позабравен тип, с водеща част сюжет и диалог, и щипка екшън, който се наричаше трилър. По-точно, в случая - политически такъв.

"Правилата на играта" започва като поредната абсолютно предвидима, добре позната история. Конгресмен помага на полицията в разследване на сенчеста компания, занимаваща се с военни доставки. Репортер, който се забърква в разследване на убийство на жена, свързана с него. Нищо чак толкова ново. Но нещата бързо преминават отвъд и лентата се превръща в нещо повече - в един убедителен и носещ уникален дух трилър, който държи зрителя в напрежение до края.

Най-впечатляваща обаче е великолепната игра на Ръсел Кроу в ролята на Кал Макафри, и тази на Бен Афлек в кожата на конгресмена Стивън Колинс. И двамата играят с финес и харизма, която се предава по уникален начин на зрителя. Особено вторият е изключително убедителен, за моя изненада, в ролята на политическа пешка, бореща се да се превърне друга фигура от шахматната игра. Кроу пък от своя страна прави едно от най-силните си екранни присъствия в последно време.

Въпреки че като цяло играта му е почти винаги на ниво, в конкретния случай успява да изнесе филма на плещите си. Още повече, че да направиш изключително завладяващ и симпатичен един леко противен, забравящ правилата герой, не е лесно, особено като става дума за журналист с някои неприятни черти.

Един от основните плюсове на лентата - наистина добрият диалог, обаче, е и основната тежест, която зрителя трябва да преодолее. Няма как човек да не остане с впечатление, че можеше да се съкрати на места. Макар че, ако се замисли, ще разбере, че всъщност няма откъде да се реже. Но в последно време свикнахме на далеч повече динамика, така че това може да се превърне в проблем.

Въпреки всичко, лентата - от музиката, през режисурата и операторската работа, та чак до актьорската игра и сценария, е демонстрация на това как се прави добър трилър. И никак няма да се изненадам, ако го видим като едно от заглавията претендиращи за някоя и друга награда в края на тази и началото на следващата година.

Но, естествено, всичко зависи от конкуренцията. Която засега изглежда слабовата. И в този ред на мисли, спокойно мога да ви препоръчам "Правилата на играта" като един от най-добрите филми излизащи на екран в България от началото на тази година.


Още рецензии:
Погледнете любимия си човек със 17-годишно сърце
Ангели и демони
Нощ в музея 2

„Коралайн”- задължителен за възрастни
Коралайн и тайната на огледалото 3D
Завръщането на Рурк на актьорския ринг
Хана Монтана
Forever Knight
Споделете:

Cinefish.bg ОЩЕ НОВИНИ
Cinefish.bg - Всичко за киното МНЕНИЯ Cinefish.bg - Всичко за киното

2 Коментара подреди по:  нови  стари  рейтинг 
 
behwolf Неутрално
1 26.11.2010, 12:27
Оценка: 0
0 гласа

хубав филм

 
 
 
lus Неутрално
2 13.11.2010, 03:47
Оценка: 0
0 гласа

 
 

За да напишете коментар, е нужно да влезете с Вашите име и парола.


 

ПОПУЛЯРНИ ФИЛМИ ДНЕС ПОПУЛЯРНИ ФИЛМИ ДНЕС ПОПУЛЯРНИ ФИЛМИ ДНЕС
 
Cinefish.bg Cinefish.bg