Cinefish.bg
Cinefish.bg Cinefish.bg
 
Начало » Филми »

Порталът

Порталът

Portalat 2020
Споделете:  
ЗА ФИЛМА ГАЛЕРИЯ ТРЕЙЛЪРИ АКТЬОРИТЕ И ЕКИПА НОВИНИ ОЩЕ ЗА ФИЛМА МНЕНИЯ
 

„ПОРТАЛЪТ“ на БНТ е номиниран за културно събитие на годината

25 ноември 2021 г., четвъртък

За шеста поредна година сайтът „Площад Славейков“ организира анкета сред своите читатели за определяне културното събитие на годината. За 2021 г. са номинирани над двадесет събития като „Порталът“ е единствен представител на филмовото изкуство.

В продължение на месеците ноември и декември класацията е отворена за гласуване и в началото на следващата година ще бъдат обявени резултатите. Междинното класиране може да се следи на сайта в реално време, като още от старта на гласуването „Порталът“ е един от сериозните претенденти за първото място.

Сериалът, режисиран от Илиян Джевелеков и реализиран от компанията Мирамар филм, беше излъчен по БНТ в прайм тайм през май и юни тази година. В продължение на шест епизода „Порталът“ ни пренесе в 1979 г., където децата играят с фунийки на улицата, „Златен Орфей“ е събитието на годината, а да застанеш на пътя на високопоставени партийци е смъртна опасност.

Сериалът спечели зрителите с приключенския сюжет, колоритните персонажи, автентичната атмосфера, спойката между различни жанрове и безспорните си кинематографични качества. В сериала видяхме любими български актьори и много нови лица. В главните роли са Велислав Павлов („Вездесъщият“) и младият Александър Кънев като двама пътешественици във времето, които разменят местата си в 1979 и 2019. Участват още Джулия Бочева, Стефания Кочева, Стефка Янорова, Свежен Младенов, Михаил Мутафов, Дарин Ангелов, Герасим Георгиев – Геро, Радена Вълканова, Мария Стефанова, Борис Луканов, Веселин Анчев, Даниел Цочев, Деси Моралес и много други. В „Порталът“ е и последната филмова роля на незабравимата Татяна Лолова.

Сериалът беше високо оценен от критиците и заради безпристрастния поглед към миналото – без излишна носталгия и без отрицание. С всичко това сериалът на обществената медия заслужи статута си на културно събитие и се открои ярко в телевизионното пространство. Не закъсня и международното признание – „Порталът“ е в топ 10 селекцията на Европейската организация на обществените телевизии и участва в състезателната програма на телевизионния фестивал „Сърцето на Европа“ в Полша.

Въпреки сложната обстановка, тази година беше белязана от забележителни събития на арт сцената“, отбелязва екипът на „Площад Славейков“ в уводната си статия към номинациите за 2021 г. Тази година конкуренцията е особено сериозна, с най-голям брой номинирани събития в сравнение с предишните издания на класацията.

За културно събитие на годината можете да гласувате тук.

***

„Порталът“ на БНТ е класиран в 10-те най-добри сериала на европейски обществени телевизии за 2021 г.


Хитовият сериал е с потенциал да достигне нови пазари

28 октомври 2021 г. /четвъртък/

Сериалът на БНТ „Порталът“ е включен сред десетте най-добри сериала, излъчени от европейски обществени медии. Продукцията ще бъде представена на ежегодната среща на Европейския съюз за радио и телевизия (EBU) „Proud to Present Fiction 2021“ г. на 9 ноември. Тази година форумът представя 10-те най-добри европейски медийни художествени поредици за възрастни, произведени наскоро, за част от които излъчването тепърва предстои. Сесията ще се проведе онлайн и дава възможност за членовете на EBU да представят своите продукции, да обменят опит и да разширят възможностите си за представяне в други държави. Събитието няма състезателен характер, а самото участие в престижната селекция е успех за създателите на сериалите.

БНТ излъчи 6-серийната приключенска драма с елементи на романтика, научна фантастика и интригуваща кримка „Порталът“, тази пролет. Поредицата върна зрителите във времето и ги потопи в средите на музикалната естрада. Сериалът разказа историята на криминалния психолог Крум Бонев (Велислав Павлов), който попада в 1979 г., за да разследва убийство, което още не се е състояло. В същото време пришълец от миналото – чаровният учен Джингиби (Александър Кънев) започва свое приключение в 2019 г. В „Порталът“ е и последната филмова роля на незабравимата Татяна Лолова. Образът на Леля Зорка - жена с висок дух и ведър характер, въпреки превратностите на съдбата, е написана специално за нея. Сценаристи на „Порталът“ са Матей Константинов, Илиян Джевелеков и Нели Димитрова, режисьор е Илиян Джевелеков, оператор Мартин Балкански, художник Георги Димитров, а изпълнителен продуцент -„Мирамар филм“.

Признанието от чуждестранни професионалисти идва след като в България сериалът получи изключително добри отзиви от публика, както и критика. Силвия Недкова, автор в сайта „Площад Славейков“, го нарече „първият наш сериал, който следва успешно западните стандарти“, а журналистът, критик и писател Митко Новков определи в сайта kultura.bg интригата като „завладяваща“, загадката „обсебваща“, а детективския елемент „перфектно изпълнен по каноните на жанра.“

Селекцията на EBU включва още два сериала от шведската телевизия SVT - „Dough“ и „Thin Blue Line“, „The Optimists – Caribbean Season“ (Русия), „New Hеights” (Швейцария), „Lockdown“ (Белгия), както и четири сериала от Германия - „Marnow Murders” на ARD/NDR и „Loving Her“, „Sheeple” и „Fury” – на една от най-големите европейски телевизии ZDF.


На 9 май ще гледаме манифестация за 9 септември в „Порталът“


Във втория епизод на сериала „влизат“ героите на Татяна Лолова
и още много любими български актьори


След вълнуващото начало на епизод едно от „ПОРТАЛЪТ“ – зрителите очакват с нетърпение втората серия, която ще се излъчи тази неделя (9 май) от 21:00 ч. по БНТ 1.

В началото на историята, станахме свидетели как животът на криминалния психолог Крум Бонев (Велислав Павлов) се преобръща, когато на прага му се появява неочакван гост – неговият изчезнал преди 40 години вуйчо – доц. Димо Троянов – Джингиби (Александър Кънев). Той е непроменен и млад и на всичкото отгоре твърди, че е извършил квантов скок във времето. Изкушен от знанието, че съществува времеви портал, Крум преминава през него и се озовава в 1979 г.

Във втория епизод на сериала, ще видим как Крум, решен да промени събития от миналото, довели до трагедия в семейството му - преминава отново през Портала и попада в 1979 г. на самия 9 септември, смесвайки се с тълпата на манифестацията. Въоръжен със знанията на новия век, той успява да се внедри в обкръжението на естрадната звезда Жана Янева (Стефания Кочева).

В серията ще видим големите актьори Татяна Лолова като жена с буржоазен произход, репресирана от режима, Михаил Мутафов в ролята на свещеник, когото Крум помни от детството си и Мария Стефанова като Дора Бонева – майка на Крум и сестра на Джингиби. Ролята на Дора като млада се изпълнява от Илиана Коджабашева.

Във времето от 1979 г. ще попаднем сред колоритна компания, която празнува рождения ден на голямата певица Йорданка Христова (в ролята Мария Илиева). Джулия Бочева е обещаващата за времето си певица Ани Лиянова, чийто образ се развива по-нататък в сериала. Герасим Георгиев – Геро се превъплъщава в  черноборсаджия, който снабдява хайлафа с модни дрехи и всевъзможни джаджи. Георги Златарев и Константин Еленков са в екстравагантни роли на модни музиканти. Всички те се събират в култовото за това време място - „Яйцето“, а негов управител е другарят Масларски, изигран от Даниел Цочев. Забавният и типично соц барман Гого пък е представен от Ники Станоев.

В 2019 г. Джингиби не устоява на изкушението да проследи тайно сестра си и нейната дъщеря.
 

Гледайте „ПОРТАЛЪТ“ всяка неделя от 21:00 часа по БНТ 1„Порталът“ ще ни разходи във времето със сериозно актьорско участие. Един съвременен мъж преминава през портал на времето в 70-те години, където ще трябва да разследва убийство, което все още не се е случило. Ситуиран в средите на творческата бохема, сериалът има специален акцент върху музиката от златните години на българската естрада.

„Ние сме малко амбициозни и подхождаме към лимитирания сериал, какъвто е жанра на това, което правим с крачките на голямото кино. Няма никакви компромиси в начина, по който работим. Т.е. правим сериал като един 6-часов игрален филм“, споделя Матей Константинов - сценарист и продуцент на продукцията и допълва, че „най-трудно е правенето на кино по време на ковид пандемия“.

След броени седмици Българската национална телевизия ще зарадва зрителите с нов български сериал „ПОРТАЛЪТ“. Приключенската драма с елементи на романтика, комедия и интригуваща кримка ще ни пренесе във времето и ще ни потопи в музиката от 70-те години с някои от любимите и до днес хитови песни.

Криминалният психолог Крум Бонев (в ролята Велислав Павлов) попада в отдавна отминалата 1979 г., където започва да разследва убийство, което още не се е състояло. В същото време пришълец от миналото – eксцентричният учен-физик Джингиби (в ролята Александър Кънев) започва свое собствено приключение в 2019 г. Сюжетът ни прехвърля в различни декади с фина загадъчна линия и спомени за среда, събития и песни.

„Основно предизвикателство беше да пресъздадем убедително една отминала епоха, която е хронологически близка, но стилистично е много отдалечена от настоящето“, казва Матей Константинов - главен сценарист и продуцент на „ПОРТАЛЪТ“. „На всички нива по създаването на сериала се стремихме да покажем миналото максимално обективно, но с приключенски, а не политически привкус. Без да даваме оценки. Надявам се, че ще бъдем убедителни при „преминаването през портала на времето“ от особеностите на езика и сценографията до цялостния дизайн. В дните, когато пътуването в пространството е ограничено, ние ще предложим едно преминаване във времето - приключенско, изпълнено с въпроси, с емоции и много музика.“, допълва Матей Константинов.

„Щастлив съм, че БНТ ще предложи на зрителите нов сериал съвсем скоро“, казва Ивайло Огнянов, директор „Програмно съдържание“ на обществената телевизия. „ПОРТАЛЪТ“ е интригуваща история с участието на редица звезди на съвременното кино. БНТ има традиции да създава и предлага качествена българска продукция. Стремежът и усилията ни в тази посока продължават. Сериалът ще бъде едно вълнуващо приключение с криминален сюжет, неочаквани обрати и непреходни песни от златните години на естрадата. Не го пропускайте!“

За продукцията се заговори още през есента по време на снимките. Зад проекта стои творческият и продуцентски екип на „LOVE.NET” и „Вездесъщият“. Сценарият е на Матей Константинов, Илиян Джевелеков и Нели Димитрова. Илиян Джевелеков режисира всички шест серии, камерата е поверена на Мартин Балкански, художник е Георги Димитров. Изпълнителен продуцент е „Мирамар филм“.

Цяла плеяда от звезди ще придружават зрителите през портала на времето. Ще видим актьори от различни поколения, любими изпълнители в необичайни роли, ще открием и нови лица. Те се превъплъщават в драматични и комични персонажи от близкото минало и настоящето. Много от героите в сериала са базирани на архетипни образи, в които сценаристите и актьорите влагат индивидуалност и уникалност.

Освен Велислав Павлов и младият актьор Александър Кънев, с главни роли в сериала са Джулия Бочева и Стефания Кочева като бляскави, талантливи и многопластови естрадни звезди. Партнират им Стефка Янорова, Михаил Мутафов, Герасим Георгиев-Геро, Дарин Ангелов, Свежен Младенов, Мария Стефанова, Радена Вълканова, Мария Илиева, Даниел Цочев, Борис Луканов, Христо Мутафчиев, и много други.

В „ПОРТАЛЪТ“ е и последната филмова роля на незабравимата Татяна Лолова. Образът на леля Зорка - жена с висок дух и ведър характер, въпреки превратностите на съдбата – е написан специално за нея.

Ключово място в сериала заема българската естрадната музика. Ще чуем както популярни парчета на Йорданка Христова, Орлин Горанов, Мария Нейкова, Георги Минчев, така и по-малко познати, но много красиви песни на Ангел Заберски, Светозар Русинов по текстове на Дамян Дамянов, Михаил Белчев, Димитър Василев. В саундтрака са включени и съвременни парчета на групата JEREMY?.


Коментари (1)
|
Коментирай »


Жанр: Драма, Сериал
България / 2020 / 0 минути
Сценарист: Илиян Джевелеков, Матей Константинов, Нели Димитрова
Режисьор: Илиян Джевелеков
В ролите: Татяна Лолова, Мария Илиева, Борис Луканов, Христо Мутафчиев, Нели Димитрова, Радена Вълканова, Мария Стефанова, Свежен Младенов, Александър Кънев, Велислав Павлов, Дарин Ангелов, Герасим Георгиев - Геро, Михаил Мутафов, Стефка Янорова, Джулия Бочева, Стефания Кочева
Оператор: Мартин Балкански
Разпространител:
БНТ
РЕЙТИНГ НА ФИЛМА РЕЙТИНГ НА ФИЛМА РЕЙТИНГ НА ФИЛМА
Критиците: Няма рецензии.
Потребители:
Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг
6
Гласувай:
МНЕНИЯ

1 Коментара подреди по:  нови  стари  рейтинг 
За да напишете коментар, е нужно да влезете с Вашите име и парола.
 
Велина Нан... Положително
1 09.08.2022, 06:59
Оценка: 0
0 гласа
Щом може да донесе на 19-годишно момиче носталгия, то зачи сериала си върши добре работата. Между 3-ти и 5-ти епизод малко мъчно го гледах. Песента на Мария Илиева обаче... като нея друга няма, а и като разбрах, че истинската е от Лили Иванова припаднах (не буквално), но с това на ум песента става за мен все по-приятна за слушане. Любовните връзки нещо куцат, но за разлика от това драмата и фантастиката са на лице.
 
 

За да напишете коментар, е нужно да влезете с Вашите име и парола.


Порталът (2020)

Portalat
 
 

Трейлъри

 

Вавилон,Babylon - Вавилон Империя на светлината,Empire of Light - Империя на светлината Империя на светлината,Empire of Light - Империя на светлината
Treason,Treason - Treason Еманципация,Emancipation - Еманципация Mickey7,Mickey 17 - Mickey7
Хари и Меган,Harry & Meghan - Хари и Меган Тримата мускетари: д'Артанян,The Three Musketeers: D'Artagnan - Тримата мускетари: д'Артанян Dungeons & Dragons: Разбойническа чест,Dungeons and Dragons - Dungeons & Dragons: Разбойническа чест

  1. 4.
    Пери Мейсън,Perry Mason - Пери МейсънПери Мейсън Тийзър трейлър, сезон 2
  2. 5.
    М3ГАН,M3GAN - М3ГАНМ3ГАН Трейлър 2
  3. 6.
    The Pale Blue Eye,The Pale Blue Eye - The Pale Blue EyeThe Pale Blue Eye Официален трейлър 
Cinefish.bg Cinefish.bg