Cinefish.bg
Cinefish.bg Cinefish.bg
 
Начало »

Новини

»

Артисти Почина Наум Шопов

Почина Наум Шопов
На 81-годишна възраст почина големият български актьор Наум Шопов.
Cinefish.bg

Артисти
Почина Наум Шопов

18.04.2012, 15:19  |   Видяна: 1516  |   actualno.com  |   АРТИСТ

На 81-годишна възраст почина големият български актьор Наум Шопов. Трагичната новина бе съобщена от Съюза на артистите в България, предаде БЛИЦ.

На 81-годишна възраст почина големият български актьор Наум Шопов. Трагичната новина бе съобщена от Съюза на артистите в БългарияБележитият актьор е роден на 27 юли 1930 г. в Стара Загора, в семейство на бежанци от Смърдеш, Костурско. Майка му, актрисата Мара Шопова играе с него в постановки на Старозагорския театър, когато малкият Наум е едва на няколко месеца. По-късно, естествено в същия театър идват и първите му роли като стажант-актьор. Баща му, Христо Шопов пък дълги години бил директор на читалищния театър в града. Шопов няма завършено висше образование. Съпруг е на Невена Симеонова, актриса.

Синът му, Христо Шопов, също е известен актьор. Неговият запомнящ се дебют е във филма "Вчера", режисьор Иван Андонов. Има и дъщеря, Лиза Шопова, също актриса. Не е за вярване, но първите няколко години след Стара Загора - отначало в Бургас и Пловдивския театър, а след това във София, актьорът не получава сериозни актьорски задачи и играе предимно в миманса. Затова за същински старт на кариерата може да се приеме постановката на „Чудак” по Назъм Хикмет във Военния Театър под режисурата на Леон Даниел през 1958 г., където остава повече от три десетилетия, през 1989 г. да премине в трупата на Народния театър. И играта му на сцената, освен, че му е донесла две награди Аскеер, никога не е оставяла безразлични зрители сред публиката.

В театъра Наум Шопов е работил с най-изтъкнатите български режисьори като Крикор Азарян, Леон Даниел, Иван Добчев, и е играл Хамлет, Робеспиер, дон Базилио, Сократ, крал Лир, Крап и много други.

Поклон пред светлата му памет!

Редактор: Десислава Ушатова

Споделете:

Cinefish.bg ОЩЕ НОВИНИ
Cinefish.bg - Всичко за киното МНЕНИЯ Cinefish.bg - Всичко за киното


За да напишете коментар, е нужно да влезете с Вашите име и парола.


 

 
Cinefish.bg Cinefish.bg