Cinefish.bg
Cinefish.bg Cinefish.bg
 
Начало »

Новини

»

Филми Питър Грийнауей с филм посветен на легендарния руски режисьор Сергей Айзенщайн

Питър Грийнауей с филм посветен на легендарния руски режисьор Сергей Айзенщайн
Cinefish.bg

Филми
Питър Грийнауей с филм посветен на легендарния руски режисьор Сергей Айзенщайн

17.07.2012, 13:49  |   Видяна: 3437  |   stand.bg  |   ФИЛМ

Британският режисьор Питър Грийнауей („Готвачът, крадецът, жена му и нейният любовник") запретва ръкави за новия си филм. Лентата ще е посветена на легендарния руски режисьор Сергей Айзенщайн и приключенията му в Мексико, а снимките започват през септември в град Гуанахуато в централната част на страната. По време на филмовия фестивал в Одеса 70-годишният Грийнауей сподели пред Screen Daily, че „Eisenstein in Guanajuato" е с бюджет от около 6.1 милиона долара.

Айзенщайн (1898-1948) вече има зад гърба си филми като "Стачка", „Броненосецът Потьомкин" и „Октомври", когато отпътува за Мексико през 1930 г., за да работи по филм от 6 части, разказващ за историята и културата на Мексико по време на революцията през 1910-1920 г.

Повлиян от разговори с художниците Фрида Кало и Диего Ривера, Айзенщайн осъществява 50 снимачни часа заедно с обичайните си съратници Григори Александров и кинематографа Едуард Тисе, преди спонсорите на филма (семейството Синклер и Мексиканският филмов тръст) да се оттеглят от проекта.

Набеждавайки режисьора за родоотстъпник, Съветската филмова индустрия забранява внасянето на филмовия материал в Русия, а Айзенщайн е изпратен в изгнание за няколко години при завръщането му в родината. По инициатива на семейство Синклер филмът е обработен от холивудски редактори, а в САЩ излизат три кратки филма от него през 1933 г. и 1934 г. Айзенщайн, който никога не вижда довършените кадри, претърпява криза вследствие изолирането му от проекта. През 1979 г. Александров съшива 90 минути от кадрите на Айзенщайн във филм, познат като "¡Que viva México!".

Пребиваването на руския режисьор в Мексико все пак не се оказва напразно от лична гледна точка. Именно в Гуанахуато той преживява любовна афера с младия историк по сравнително религиознание Хорхе Паломино и Каньедо от Гуадалахара. Този откъс от живота на Айзенщайн занимава Гринуей в „Eisenstein in Guanajuato". "Смея да твърдя, че мексиканското пътешествие е ключов момент за разгадаването личността на този изключителен човек, който считам за един от най-великите режисьори, които светът е познавал" - сподели британският режисьор.

Относно това кой би могъл да изиграе Айзенщайн, Грийнауей каза: „Айзенщайн има една твърде характерна физиономия, която трудно ще бъде реконструирана. Но ще търсим звезден актьор за тази роля". Филмът ще включва и автентични кадри, правени от самия Айзенщайн по време на престоя му в Мексико.

Споделете:

Cinefish.bg ОЩЕ НОВИНИ
Cinefish.bg - Всичко за киното МНЕНИЯ Cinefish.bg - Всичко за киното


За да напишете коментар, е нужно да влезете с Вашите име и парола.


 

 
Cinefish.bg Cinefish.bg