Cinefish.bg
Cinefish.bg Cinefish.bg
 
Начало »

Новини

»

Теми Отпадналите проекти на Кристофър Нолан

Отпадналите проекти на Кристофър Нолан
Определян като хибрид между научна-фантастика, мистерия и драма, „Затворникът“ продължава само 17 епизода, след което прераства в поредица романи, комикси, компютърни игри
Cinefish.bg

Теми
Отпадналите проекти на Кристофър Нолан

11.11.2010, 19:24  |   Видяна: 4571  |   синефиш.бг  |   ГОРЕЩА ТЕМА

От Стефан Димов

След като отля шедьовъра „Генезис“, определян не само като филм на годината, а на десетилетието, британският перфекционист Кристофър Нолан, заслужено се утвърди като любимият ни съвременен режисьор.

Докато той работи с пълна сила по края на една история, която много нетърпеливо чакаме – „The Dark Knight Rises” (20.07.2012), нека хвърлим един поглед върху три негови проекта, които за добро или лошо, не са се осъществили.

The Exec (Извършителя)The Exec (Извършителя) ~ 2007

В края на 2003, за първи път плъзват слуховете, че Уорнър Брос са закупили правата на комикса „The Exec”. По-късно, когато всичко е официално, се говори, че номинирания за "Оскар" създател на „Мементо“, Кристофър Нолан, е назначен за режисьор, а работата му по проекта ще започне веднага, след завършването на „Престиж“. За сценарист на футуристичния екшън е избран брата на Крис, Джонатан Нолан.

Въпреки че не е много популярен, „The Exec” на Дъг Миърс, се счита за култов в сферата на независимите комикси. Историята разказва за общество, в което големите корпорации управляват света, а бизнеса се води във формата на война. Джак Пиърс е част от този свят, в който всеки убива, за да напредне в кариерата си. Пиърс редовно отстранява конкуренцията си, за да стои на върха, а като част от работата си, дори секретарката му е задължена да убива.

Въпреки че не е много популярен, „The Exec” на Дъг Миърс, се счита за култов в сферата на независимите комикси.

Филмът е щял да бъде продуциран от съпругата на Кристофър, Ема Томас, Акива Голдсман и Дейвид Хейман. 

Промоцонални текстове:
- Добре дошли в света на „The Exec”, където бизнесът се върши с усмивка, ръкостискане и Калашников.
- В тази непочтена приказка, където корпорациите са придобили статуса на нации, вие сте или на върха в заседателната зала, или в дъното на моргата.
- Джак Пиърс е преуспял екзекутор в общество, където дохода ти буквално определя, дали ти си хищникът или плячката.


The Prisoner (Затворникът)The Prisoner (Затворникът) ~ 2009/2010

Адаптация на почитания британски телевизионен сериал от 1967, разказващ за правителствен агент, който подава оставката си, след което е отвлечен и отведен на изолиран остров, познат като Селото. Там му е дадена нова самоличност – Номер Шест, а служителите на острова се опитват да разкрият, защо е напуснал работата си. По време на сериите, Номер Шест се опитва да избяга от Селото, докато с него се правят експерименти за пречупване на волята му.

Определян като хибрид между научна-фантастика, мистерия и драма, „Затворникът“ продължава само 17 епизода, след което прераства в поредица романи, комикси, компютърни игри и често е споменаван с уважение в различни филми и телевизионни шоута.

Определян като хибрид между научна-фантастика, мистерия и драма, „Затворникът“ продължава само 17 епизодаСценарист-режисьорът Дж. Дж. Ейбрамс признава, че обожава сериала и доста от елементите му са използвани в неговите сериали, „Наричана Още“ и „Изгубени“.:
„Затворникът е човек, който постоянно се пита, къде по дяволите е. От другата страна имаме някаква агенция, която сякаш контролира съдбата му, а това е основна тема в „Наричана още“.“

За сценаристи били назначени Джанет и Дейвид Пипълс, написали „Блейд Рънър“ (един от любимите филми на самия Крис Нолан), „Непростимо“ и „Дванадесет Маймуни“, а Кристофър е трябвало да започне работа по филма след финализирането на „Черният Рицар“.


Mr. Hughes (Господин Хюз)Mr. Hughes (Господин Хюз) ~ 2004/2005

Още преди известието, че Мартин Скорсезе подготвя „Авиаторът“, Кристофър Нолан е започнал да пише текста на своята биографична продукция за Хауърд Хюз. „Явно, не съм писал достатъчно бързо.“ – казва Нолан години след това.
Главната роля е била предназначена за Джим Кери.
Крис Нолан и Джим Кери се запознали след прожекция на „Мементо“, където осъзнали, че и двамата са заинтересовани от живота на Хюз и разказването му на лента. Филмът е щял да бъде базиран по книгата на Ричард Хак – „Хюз: Личните дневници, писма и бележки“. Castle Rock Entertainment закупили правата за книгата.

През Април, 2002, Нолан споделя:
„Джим вече е замесен. Неговото включване е безценно. Да знам кой ще играе ролята, е от изключително значение за мен дори в тази концептуална фаза и от още по-голямо, при писането на сценария. Джим е роден да играе Хюз. Той има невероятния дар да изобразява реални хора. Убеден съм, че неговият Хауърд Хюз ще бъде толкова поразителен, колкото неговия Анди Кауфман от „Човек на Луната.“
„Крайната натура на историята ме привлече. Става въпрос за някой, който е имал всичко и същевременно нищо. Ще бъде един много необикновен филм.“


До момента е имало няколко опита за филмиране на живота на ексцентричния пилот, продуцент и плейбой, а за ролите са били спрягани актьори като Уорън Бийти, Никълас Кейдж и Едуард Нортън. Междувременно, New Line Cinema заявяват, че имат планове за подобен филм с участието на Леонардо Ди Каприо, под ръководството на Майкъл Ман.

По-късно, след като проекта отпаднал, Нолан признава, че написването на сценария за „Mr. Hughes” (пренаписване на текст от Дейвид Кьоп и Брайън Де Палма) е било нещо изключително трудно, борил се е с него цяла година и точно, когато го е завършил, „Авиаторът“ е получил зелена светлина. „Сценарият просто цъкаше. Това е най-доброто нещо, което съм написал и съм най-горд с него. Да се надяваме, че един ден ще дойде и неговият ред. Търпението определено е част от бизнеса.“

Споделете:

Cinefish.bg ОЩЕ НОВИНИ
Cinefish.bg - Всичко за киното МНЕНИЯ Cinefish.bg - Всичко за киното

4 Коментара подреди по:  нови  стари  рейтинг 
 
lus Неутрално
1 16.11.2010, 04:44
Оценка: 0
0 гласа

 
 
 
spaik Неутрално
2 14.11.2010, 11:45
Оценка: 0
0 гласа

sled Genezis tozi chovek e velik za men i da The Exec izglejda nai zaintriguvasht

 
 
 
Ad®enaLine... Неутрално
3 12.11.2010, 10:32
Оценка: 1
1 гласа

Честно казано само The Exec (Извършителя) ~ 2007 ме заинтригува, другите заглавие може би не биха били особено успешни.

 
 
 
behwolf Неутрално
4 12.11.2010, 09:01
Оценка: 1
1 гласа

Според мен The Prisoner (Затворникът) ~ 2009/2010 и The Exec (Извършителя) ~ 2007 щяха да бъдат добри,ако бяха излезли.

 
 

За да напишете коментар, е нужно да влезете с Вашите име и парола.


 

 
Cinefish.bg Cinefish.bg