Cinefish.bg
Cinefish.bg Cinefish.bg
 
Начало »

Новини

»

Филми Нова информация за предстоящата 3D-анимация на Тим Бъртън, “Франкенкуче”

Нова информация за предстоящата 3D-анимация на Тим Бъртън, “Франкенкуче”
Cinefish.bg

Филми
Нова информация за предстоящата 3D-анимация на Тим Бъртън, “Франкенкуче”

13.08.2012, 11:10  |   Видяна: 3288  |   синефиш.бг  |   ФИЛМ
През 2005-та година, веднага след премиерата на готическата анимация “Булката труп”, продуцент-режисьора Тим Бъртън заяви, че планира да направи римейк на собствения си късометражен филм от 1984-та година, “Франкенкуче”. Сега, седем години по-късно, работата по осъвременената пълнометражна версия на “Франкенкуче” вече е към края си, а напълно завършения филм ще тръгне по българските киноекрани в първите дни на 2013-та година. Анимационната продукция ще отбележи втория път, след хита “Алиса в страната на чудесата”, в който филм на Тим Бъртън ще се разпространява в триизмерен формат. Действието на “Франкенкуче”, който както се подразбира е отчасти вдъхновен от култовия роман на Мери Шели “Франкенщайн”, се развива в обикновено американско предградие, а историята разказва за младия изследовател Виктор, който решава да използва знанията си и наличните инструменти за да върне отново към живот наскоро починалото си домашно куче Спарки.

Франкенкуче

По думите на Тим Бъртън, предстоящата триизмерна анимация ще предложи на зрителите доста приятни изненади и неща които не са били показвани досега в анимационни продукции.

Бъртън: “Бих искал да говоря за всяка отделна сцена от филма, но това е проклятието да дискутираш творбите си преди премиерата. Трябва да си държиш устата затворена когато стане дума за по-конкретни детайли и сцени. На повърхността изглежда, че “Франкенкуче” е проект който бих могъл да направя с лекота понеже визуалия стил напомня на предишните ми филми, но истината е, че това беше един от най-трудните филми по които някога съм работил. Целта ни беше да предоставим на зрителите много изненади и любопитни моменти, които те не биха очаквали да видят в анимационен филм. Затова, още от самото начало аз исках всеки един персонаж който се появи на екран да бъде запомнен. Всеки един. Независимо колко дълго е екранното му време.

“Франкенкуче” се отличава по това и че е един много личен за мен филм. Не само повечето герои са базирани на учители и ученици от детството ми, но и самата история произтича от деня когато моето куче почина и аз бях принуден да приема факта, че то никога няма да бъде с мен отново. Всеки който е преживял загуба на куче знае колко тежко е чувството. В моя случай, а и знам че при много други хора е така, не ставаше дума просто за домашен любимец, а за приятел който е бил винаги до мен в продължение на години. И когато изгубиш този приятел, особено на детска възраст, се чувстваш все едно си изгубил роднина. Спомням си как исках някак си да го върна отново към живот и то да бъде винаги с мен. От това преживяване се роди идеята за “Франкенкуче”.

Когато правиш анимационен филм тези дни трябва наистина да си напънеш мозъка за да се отличиш от останалите заглавия от този жанр. За “Франкенкуче” основата беше късометражния ми филм от 84-та година, но това не значи, че работата бе по-лека. Всеки кадър в този филм си беше истинско предизвикателство и всички от екипа наистина се потрудиха здраво за да се получи нещо наистина невиждано досега. Но смятам, че всичко си е заслужавало и се надявам, че хората ще бъдат впечатлени когато гледат “Франкенкуче” в триизмерен формат.”


За озвучаването на главните персонажи, Бъртън е привлякъл актьорите Мартин Шорт,  Катрин О’Хара и Уинона Райдър. Любопитно е да се отбележи, че освен озвучаването на героинята Елса ван Хелсинг, Райдър се е съгласила да участва и в композирането на саундтрака на “Франкенкуче”, в партньорство с изпълнители като Керън О, Робърт Смит и членовете на бандата “Neon Trees”.

Сценарият на чернобялата 3D stop-motion анимация е написан от Джон Аугуст (“Чарли и шоколадовата фабрика”), а отпуснатия от студиото Уолт Дисни бюджет се равнява на около 45 милиона долара.

“Франкенкуче” тръгва по българските киноекрани в 3D и IMAX формат от 4-ти януари, 2013-та година.


Споделете:

Cinefish.bg ОЩЕ НОВИНИ
Cinefish.bg - Всичко за киното МНЕНИЯ Cinefish.bg - Всичко за киното


За да напишете коментар, е нужно да влезете с Вашите име и парола.


 

 
Cinefish.bg Cinefish.bg