Cinefish.bg
Cinefish.bg Cinefish.bg
 
Начало »

Новини

»

Артисти Нов исторически рекорд на Джон Уилямс

Нов исторически рекорд на Джон Уилямс
Нов исторически рекорд на Джон Уилямс
Cinefish.bg

Артисти
Нов исторически рекорд на Джон Уилямс

14.01.2020, 09:22  |   Видяна: 559  |   синефиш.бг  |   АРТИСТ
Макар че големият хит „Междузвездни войни: Възходът на Скайуокър“ бе пренебрегнат в основните категории за наградите „Оскар“, все пак получи 3 номинации. И докато беше съвсем очаквано да получи номинации за визуални и звукови ефекти, третата номинация предизвика най-голям интерес. Тя е за музиката на големия Джон Уилямс.

Джон Уилямс с номинация за музиката към Възходът на Скайуокър

Той безспорно е един от най-великите американски композитори. Излишно е да изброяваме музиката му към толкова много филми, но тази 52-ра номинация е рекордна за Уилямс. Никой друг не може да се похвали с повече номинации за наградите на Американската кино академия.

Прочутият композитор има в колекцията си общо 5 награди „Оскар“ за „Цигулар на покрива“, „Междузвездни войни“ и три от филмите на любимия си режисьор Стивън Спилбърг – „Челюсти“, „Извънземното“ и „Списъкът на Шиндлер“. Първата му номинация е от далечната 1968 г. за „Долината на куклите“.

Долината на куклите носи първата награда на Джон Уилямс

Единствено покойният Уолт Дисни има повече номинации: общо 59, от които печели 22 статуетки. Но постижението на Уилямс предизвиква възхищение. Това е шестата му номинация за филм от сагата „Междузвездни войни“ – без прецедент в историята на наградите „Оскар“. Само за сравнение най-номинираната актриса Мерил Стрийп е едва с 21 номинации и три статуетки.

Мерил Стрийп с 21 номинации за Оскар

Конкуренти на Уилямс тази година са Александър Деспла за „Малки жени“, Томас Нюмън за „1917“, Ранди Нюмън за „Marriage Story“ и Хилдур Гонадотур, която стана едва седмата жена композитор, номинирана за „Жокера“. Победителят ще стане ясен на бляскавата церемония на 9 февруари.
Споделете:

Cinefish.bg ОЩЕ НОВИНИ
Cinefish.bg - Всичко за киното МНЕНИЯ Cinefish.bg - Всичко за киното


За да напишете коментар, е нужно да влезете с Вашите име и парола.


 

 
Cinefish.bg Cinefish.bg