Cinefish.bg
Cinefish.bg Cinefish.bg
 
Начало » Артисти »

Ник Нолти - Артист

Артист - Ник Нолти, Nick Nolte

Гласувай за актьора:
Потребители:
Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг
5
Гласувай:
Среден резултат: 80/100

Ник Нолти - Артист

Nick Nolte
ЗА АКТЬОРА ГАЛЕРИЯ ФИЛМОГРАФИЯ МНЕНИЕ
06.10.2017  |   синефиш.бгНик Нолти се ражда на 8 февруари 1940 година в град Омаха, Небраска, САЩ. До 35-годишна възраст актьорът работи в провинциални театри и понякога получава малки роли в телевизията.

Пълната неизвестност продължава цели дванадесет години. Ник се скита с пътуващи трупи из страната и прекарва свободното си от спектакли време в дневни и нощни барове. За първи път привлича вниманието на публиката със сериала ”Богат, беден” (1976).

Когато в средата на 70-те американската телевизия показва многосерийната екранизация по романа на Ървин Шоу „Богат, беден", на зрителите най-много им допада образа на разгулния, несериозен, но добър по душа Том Джордах, макар и ролята да изпълнява никому неизвестен актьор. Но обаянието на русокосия здравеняк направо изпълва екрана. Би могло да се каже, че той и героят му Том са ако не органично свързани, то поне с доста подобни характери.

Фамилията на дебютанта била известна на много американци, но по друг повод: бащата на новата изгряваща звезда бил известен футболен играч. Чак по-късно американците разбират, че и синът не е бил чужд на този спорт в младежките си години, но нещо не му достигало и се прехвърлил към театъра.

След телевизионния сериал и Холивуд обръща внимание на Нолти, актьорът решава да се пробва в различни жанрове. Първият му филм за голям екран „The Deep"(1977) не се превръща в сензация. Холивуд не заобикаля и спортното минало на актьора („North Dallas Forty", 1979), като изпробват Ник и с материал „от който се правят американските герои" („Улица „Консервна", 1981, по Джон Стайнбек). Що се касае до самия Нолти – той много разчитал, че успехът му в телевизията ще му помогне да получи главната роля във филма на Ф. Копола „Апокалипсис сега", но режисьорът поканил Мартин Шийн.

Ветеран от виетнамската война Нолти изиграва в „Who'll Stop The Rain?" (1978). Актьорът е отличен и като американски кореспондент в „Under Fire" (1983), който преминава на страната на никарагуанските партизани. Нолти постоянно разширява актьорските си възможности. Справя се добре и в комедията с ролята на наемен убиец във филма „Последният шанс на Грейс Куигли" (1984, с Катрин Хепбърн), а след това и като бродяга, помагащ на семейството но състоятелен бизнесмен да разреши многобройните си проблеми („Паника в Бевърли Хилс", 1985), детектив в лентата „48 часа" (1982, с Еди Мърфи) и нейното продължение „Още 48 часа" (1990). Ник Нолти си спечелва репутацията на на надежден и способен актьор, но с няколко уговорки - известната му склонност към злоупотребата с алкохол няколко пъти го вкарва в беди, а слабостта му към женския пол е друг проблем, който на практика може да вкара всеки в беда.

Една от силните му роли става тази на адвоката в трилъра на Мартин Скорсезе „Нос Страх" (1991). Той играе глава на „идеалното" американско семейство, помогнал да бъде наказан престъпник (Робърт ДеНиро), изнасилил жена. Излежалият наказанието си престъпник излиза от затвора и започва да си отмъщава, умело използвайки факта, че героят няма голямо доверие на жена си и е загрижен от рано появилата се сексуалност на дъщеря си... ”Принцът на приливите” (1991) с Барбра Стрейзанд, донесъл му номинация за „Оскар” за главна роля, затвърждава звездния му статут. През последните години Нолти направи добри роли във филми като "Mother Night" (по книгата на Кърт Вонегът) , „Mulholland Falls", „Джеферсън в Париж", "Тънка червена линия", "Affliction" (за който получи и втора номинация за „Оскар”), „Симпатико" (1999), „Златната купа" (2000), „Добрият крадец" (2002), „Хотел Руанда" (2004)...

Интересната новина е, че Нолти е приел да се снима в първия филм на култовия мексикански режисьор Алехандро Ходоровски от 1990 г. насам, озаглавен „King Shot". Преди това обаче ще имаме възможност да го гледаме в новия филм на Бен Стилър по сценарий на Итън Коен, „Tropic Thunder", и във фентъзи драмата „The Spiderwick Chronicles" от режисьора на „Шантав петък " и „Гадни момичета". В "Опашати сватовници" Ник Нолти озвучава горилата Бърни.


Споделете:
ПОСЛЕДНИ МАТЕРИАЛИ ЗА АРТИСТА  
 
Избери Aртисти  
Всички артисти (А-Я)   Всички артисти (А-Я)
А   Б   В   Г   Д   Е   Ж   З   И   Й   К   Л   М   Н   О   П   Р   С   Т   У   Ф   Х   Ц   Ч   Ш   Щ   Ь   Ю   Я
Всички артисти (А-Z)
A   B   C   D   E   F   G   H   I   J   K   L   M   N   O   P   Q   R   S   T   U   V   W   X   Y   Z
Артисти с най-висок рейтинг  
Октомври
1. Тристин Мейс
Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг
100/100
2. Шарух Кхан
Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг
86/100
3. Джерард Бътлър
Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг
83/100
4. Франко Джакомо Карбоне
Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг
80/100
5. Аманда Сайфред
Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг
68/100
6. Джуди Денч
Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг
65/100
Последно добавени артисти  
 
Cinefish.bg Cinefish.bg