Cinefish.bg
Cinefish.bg Cinefish.bg
 
Начало »

Новини

»

Рецензии Непобедимите 3 – на бой не отиват само старците

Непобедимите 3 – на бой не отиват само старците
Непобедимите 3 – на бой не отиват само старците
Cinefish.bg

Рецензии
Непобедимите 3 – на бой не отиват само старците

12.08.2014, 09:44  |   Видяна: 8823  |   синефиш.бг  |   dalt  |   РЕЦЕНЗИЯ
Третият опус на франчайза за „Непобедимите” следва каноните утвърдени от първите две издания и е доказателство за зрелостта и гениалността на идеята, която досега натрупа близо половин милиардов боксофис. Става дума за изключително ефикасен кинопродукт, обречен на зрителски успех, който дава на публиката това, което се очаква от него – директно и без интелектуални заобикалки.

Непобедимите 3Непобедимите 3” утвърждава христоматийния поглед към екшън жанра от 80-те години и мнозина любопитни кинофенове биха се смаяли, ако изчислят средната възраст на актьорите от екрана.

Филмът предлага кондензирана среща с Роки, Терминаторът, Индиана Джоунс, Транспортерът, Лудият Макс, Десперадо и Блейд. Подобен (непълен) списък не може да не събуди мисълта за „алея на славата” или „клуб на орденоносеца”. Дори само идеята да се събере на едно място такава китка от персонажи е вдъхновяваща. А реализацията е истинско постижение, показващо бръчки и мускули, много тестостерон и няколко сълзи.

Непобедимите 3” предлага няколко военни операции, които напомнят видеоигри, употребата на широка гама от транспортни средства, портрети на киноиконите с гримаси съпровождащи щедра огнева мощ и детонации от взривове.

Непобедимите 3Действието се пренася от блиндиран влак в недемократична руска република, в пристанището на Могадишу, през Букурещ, за да се стигне до апотеоза в развалините на казиното „Аракси” в една неясна балканска страна, в която се говори английски с български акцент. Подходящо намерена и чудесно разработена линия са диалозите между главните персонажи.

Разговорите между стари бойни дружки са поредица забавни реплики, които вероятно ще се влеят в жаргона на кинофеновете. Историята е и поглед към отлитащото време и към неизбежната нужда от попълнение в редиците на „лошите момчета” на Холивуд. (може би четиримата младоци от филма ще смъкнат средностатистическата възраст на кастинга, но така или иначе, тя е респектираща). И за да стане по-ясна сюжетната линия, може би е нужно да се допълни, че след провала на една операция, Барни Рос (Силвестър Сталоун) си дава сметка за тежестта на годинките на неговата чета и нуждата от свежа плът и кръв.

Непобедимите 3Непобедимите 3” като част от франчайза е своеобразен културен феномен, свързан с Б-киното, в който всеки актьор е А-категория и носи белезите от натрупаната си филмография. Препратките към познатите заглавия и двусмислиците в контекста на репликите внасят допълнителни закачка със зрителя в сравнително опростения сценарий .

Изключително бъбривият испански наемник (Антонио Бандерас), поддържа комичният елемент, необходим на филма, за да подчертае, че става дума за фикция и, че не бива да се търсят елементи на реализъм в това чисто забавление. Този път „лошият” е Конрад Стоунбекс (Мел Гибсън) и неговото изключително актьорско присъствие (не без подкрепата на сценаристите) засенчва останалата група от кино идоли.

Непобедимите 3” е безценен подарък за любителите на екшън жанра и разведряващо лятно забавление, което със сигурност ще взриви бокс офиса в планетарен мащаб.Споделете:

Cinefish.bg ОЩЕ НОВИНИ
Cinefish.bg - Всичко за киното МНЕНИЯ Cinefish.bg - Всичко за киното


За да напишете коментар, е нужно да влезете с Вашите име и парола.


 

 
Cinefish.bg Cinefish.bg