Cinefish.bg
Cinefish.bg Cinefish.bg
 
Начало »

Новини

»

Теми Най-подценените и забравени военни филми

Най-подценените и забравени военни филми
Най-подценените и забравени военни филми
Cinefish.bg

Теми
Най-подценените и забравени военни филми

29.05.2017, 10:30  |   Видяна: 1771  |   синефиш.бг  |   ГОРЕЩА ТЕМА
Няма никакво съмнение, в киновселената има велики военни филми, които се ползват с уважение и от най-изтънчения елитарен вкус. „Пълно бойно снаряжение“, „Ловецът на елени“, „Спасяването на редник Райън“ са само някои от тях. Освен тези легендарни филми, които са получили безброй награди, има и такива, който никога не са се сдобили с подобаващата им се популярност и внимание от страна на публика и критици. Tе не се фокусират върху полярната гледна точка за стечението на историческите събития, затова за тях трябва да бъде напомняно. Днешният свят, пълен с конфликти, има нужда да ревизира историята и да се поучи от опита, увековечен в кино образи.

Зората на спасениетоСамолетът на военния американски пилот (в ролята Крисчън Бейл) в свален някъде в джунглата в Лаос, по време на Виетнамската война. Той е заловен и моментално се превръща във военнопленник в лагер, с нечовешки условия. Там е принуден да оцелява,  да надживее глада, болестите и мъченията. Качеството на филма е гарантирано най-вече заради режисурата на Вернер Херцог.

Град на живот и смъртИзвращенията, които извършват японците по време на войната през 1937 г., и по-конкретно окупацията на Нанкинг, са показани през погледа на млад, невинен и объркан японски войник и китайски офицер.

Полетата на смърттаРепортерът Сидни Шамбърг, пристигнал в Камбоджа по време на гражданската война, за да я отразява и преводачът му Дит Пран стават приятели на фона на безчинствата на Пол Пот по време на кървавата „година нула“ и осъществения от него геноцид.

Писма от Иво ДжимаТова е филм за една важна и незабравима битка, случила се през 1945 г, в края на Втората световна война на остров Иво Джима. На бойното поле са армията на Съединените щати и Японската имперска войска. Историята е разказана от гледната точка на японски войник, а колко добре – вие ще прецените, щом разказвач е Клинт Истууд.

Тънка червена линияТози филм беше голямото завръщане на американския майстор Терънс Малик, след двайсет и пет годишно прекъсване и изолация от кино света. Дезертьорът от щатската армия (Джим Кавийзъл) живее съвсем спокоен живот на тихоокеански остров, но е принуден събуди войника в себе си след като американските пехотинци атакуват японците през 1942 г.

Tae Guk GiЖертвоготовен войник от корейската армия предлага себе си за изпълнението на рискована военна мисия, за да предпази по-малкия си брат от сражаване в потенциално тежка и смъртоносна военна битка.

Валс с БаширФилмът е автобиографичен анимационен филм. Разказва се за израелски войник по време на войната с Ливан. Той е блокирал всички спомени за отминалото време на насилие и военни конфликти и търси съвременници на терора, които да му разкажат преживяното и живота, за който той не иска да си спомня.

Изчезналото изображениеБезчинствата на Червените кхмери в Камбоджа са разказани от пластилинови фигурки и много архивни кадри в този подценен документален шедьовър.

Крахът на Третия райхТози филм вероятно ще го разпознаете по безброй многото му пародии, който заляха интернет пространството. Но истината е, че това е сериозно филмово произведение, което проследява последните дни на Адолф Хитлер, докато той чака края на Втората световна война, а и собствения си такъв, барикадиран в бункер в Берлин.

Трима крале
   Някои може би ще нарекат този филм на Дейвид О“Ръсел черна комедия, други пък пост военен филм. При всички случаи темата за войната в Персийския залив е налице. Тримата герои, изиграни от Джордж Клуни, Марк Уолбърг и Айс Кюб се опиват да реализират златен обир, докато военните действия вървят на заден план.

ДАС

Споделете:

Cinefish.bg ОЩЕ НОВИНИ
Cinefish.bg - Всичко за киното МНЕНИЯ Cinefish.bg - Всичко за киното


За да напишете коментар, е нужно да влезете с Вашите име и парола.


 

 
Cinefish.bg Cinefish.bg