Cinefish.bg
Cinefish.bg Cinefish.bg
 
Начало »

Новини

»

Теми Най-добрите шекспирови адаптации

Най-добрите шекспирови адаптации
Cinefish.bg

Теми
Най-добрите шекспирови адаптации

14.05.2019, 17:43  |   Видяна: 511  |   синефиш.бг  |   ГОРЕЩА ТЕМА
Пиесите на Уилям Шекспир са адаптирани за сцена и екран безброй пъти, като някои от най-успешните филмови версии са затвърдили завинаги своето място в популярната кино култура. Вечните шекспирови истории често са били адаптирани и в съвременни варианти, като по този начин се интерпретирали собствените ни животи на големия екран, доказвайки ни, че големият автор е не само най-великият драматург, но и ненадминат познавач на човешката душа…

Хамлет (1996)С продължителност от 4 часа и 20 минути, „Хамлет“ на Кенет Брана може да не е най-лесно гледаемата, но със сигурност това е една от най-добрите филмови версии на Шекспирова пиеса през последните няколко десетилетия. Брана води невероятен актьорски състав -  Кейт Уинслет, Джуди Денч, Робин Уилямс, Джак Лемън и др. А легендарния Кен Дод, който за съжаление почина на 90-годишна възраст през 2018 г., също се появява във филма като Йорик.

Трагедията на Макбет (1971)Тази адаптация от 1971 г. на скандалния режисьор Роман Полански е нестандартен прочит на една от най-известните пиеси на Шекспир. В него участват Джон Финч, Франческа Анис и младия Мартин Шоу, а също така има и запомнящ се зловещ саундтрак на прогресив рок групата „Third Ear Band“. Всичко - от мръсотията и мъглата на непримиримите шотландски планини до пръските кръв, излизащи от котела на вещиците, се усеща сякаш си там. Филмът е такова осезаемо преживяване, каквото вероятно никога няма да усетите, гледайки друга адаптацията на Шекспир.

Цар Лъв (1994)Макар и да не е специално обявяван като адаптация по Шекспир, класиката на Дисни се опира на историята на Хамлет. След като баща му умира при подозрителни обстоятелства, младият принц Симба трябва да си върне трона от чичо си - звучи познато? Това е детска класика и свежа интерпретация на пиесата, а сцената със смъртта на Муфаса остава най-вълнуващия момент, който Дисни някога е показал на екран.

Ромео+Жулиета (1996)Баз Лурман ни поднесе своя свеж кинематографичен нюх и подход в тази новаторска адаптация на вероятно най-известната пиеса на Шекспир. Клеър Дейнс и Леонардо Ди Каприо играят обречените любовници в историята, която е пренесена в съвременния свят във Верона Бийч, Ню Йорк. Вместо да поучава публиката и без да прави компромис с целостта на оригиналната пиеса, филмът има достатъчно увереност да се придържа към диалога на Шекспир и да показва гениалния текст в пълната му прелест, въпреки модерното представяне.

10 неща, които мразя у теб (1999)Може би не осъзнавате, че тази излязла през 1999 г. романтична комедия е вдъхновена от комедия на Шекспир „Укротяване на опърничавата“. Хийт Леджър ни  дава едно от най-забележителните си изпълнения в неговата трагично кратка кариера, заедно с Джулия Стайлс, създавайки един от най-запомнящите се романси на екрана.

Уестсайдска история (1961)Отличната адаптация на „Ромео и Жулиета“ „Уестсайдска история“ премества трагичната романтична история в 50-те години в Ню Йорк, като дава гласност на проблематичното отношение към имиграцията в САЩ по онова време. Монтеки и Капулети се трансформират в съперничещите се банди „Джетс“ и „Акулите“, а обречените любовници в центъра на филма ескалират напрежението между белите американци и пуерториканските имигранти. Саундтракът на Ленард Бърнстейн и Стивън Сондхайм също е незабравим…

Макбет (2015)Този стилен и визуално впечатляващ филм на режисьора Джъстин Кързъл се превърна в една от най-известните Шекспирови адаптации през последните години. Докато критиците не бяха твърде убедени в качествата на филма, то той определено не разочарова зрителите. Майкъл Фасбендър и Марион Котийар са мечтана двойка и те дават интензивни и вълнуващи изпълнения в тази страхотна версия на великата история.

Хамлет (1948)Майсторът на актьорското майсторство Лорънс Оливие ни представя легендарно изпълнение в класическия филм от 1948 г. Тази лента остава една от най-почитаните шекспировски филмови адаптации на всички времена. Оливие е зашеметяващ през цялото време на филма, тази негова роля се превръща в златен стандарт за всяко представление и екранизация навсякъде по света след това.

ДАС
Споделете:

Cinefish.bg ОЩЕ НОВИНИ
Cinefish.bg - Всичко за киното МНЕНИЯ Cinefish.bg - Всичко за киното


За да напишете коментар, е нужно да влезете с Вашите име и парола.


 

 
Cinefish.bg Cinefish.bg