Cinefish.bg
Cinefish.bg Cinefish.bg
 
Начало »

Новини

»

Артисти Напусна ни легендарната шведска актриса Биби Андершон

Напусна ни легендарната шведска актриса Биби Андершон
Nationaal Archief Fotocollectie Anefo
Cinefish.bg

Артисти
Напусна ни легендарната шведска актриса Биби Андершон

15.04.2019, 09:13  |   Видяна: 454  |   синефиш.бг  |   АРТИСТ
Тя е една от емблематичните актриси на шведското кино. На 83-годишна възраст почина Биби Андершон, една от любимките на Ингмар Бергман. Тя се превърна в звезда именно с участието си в неговите шедьоври, сред които „Седмият печат“ и „Персона“.

Андершон боледува от години. През 2009 г. тя получава удар във Франция, където живее със съпруга си Габриел Мора Баеза. Тя се връща в Швеция няколко дни по-късно и е настанена в болница. След няколко дни лечение се премества в санаториум в Стокхолм.

Едва 20-годишна, Андершон е избрана за първата си роля в класическия филм на БергманПоляната с дивите ягоди“. През 50-те години тя се превръща в една от най-популярните шведски актриси и се снима в повече от 50 филма. Сред тях най-голяма популярност й носи участието в „Персона“, заедно с Лив Уилман. За ролята си на медицинска сестра тя е номинирана за БАФТА.

През 1958 г. Андершон печели наградата за женска роля, поделена с актрисите Ева Далбек, Ингрид Тулин и Барбро Хьорт аф Орнас за участието си във филма на Бергман „Близо до живота“. Участва още в „Докосването“, „Сцени от един семеен живот“ и „Мълчанието“ на Бергман.

Сред другите й любими режисьори е Вилгот Шьоман. С него тя снима филмите „Моя сестра, моя любов“ и „The Mistress“, за който печели „Сребърна мечка“ от фестивала в Берлин през 1963 г. Последната й роля е в екранизацията по Хенри Ибсен „The Frost“ от 2009 г. Споделете:

Cinefish.bg ОЩЕ НОВИНИ
Cinefish.bg - Всичко за киното МНЕНИЯ Cinefish.bg - Всичко за киното


За да напишете коментар, е нужно да влезете с Вашите име и парола.


 

 
Cinefish.bg Cinefish.bg