Cinefish.bg
Cinefish.bg Cinefish.bg
 
Начало »

Новини

»

Артисти Напусна ни Виторио Тавиани

Напусна ни Виторио Тавиани
Напусна ни Виторио Тавиани
Cinefish.bg

Артисти
Напусна ни Виторио Тавиани

16.04.2018, 07:16  |   Видяна: 4558  |   синефиш.бг  |   АРТИСТ
Виторио Тавиани, един от най-големите творци в италианското кино, почина на 88 години след продължително заболяване.

Прочутият режисьор и неговия брат Паоло поставят началото на своя тандем още през 60-те години и правят заедно повече от 20 филма.

Сред най-успешните продукции на братя Тавиани са „Баща господар“, отличен със „Златна палма“ в Кан през 1977 г., и документалната драма „Цезар трябва да умре“, спечелила „Златна мечка“ в Берлин през 2012 г.

Братя Тавиани работят с най-големите звезди на италианското кино като Микеле Плачидо, Омеро Антонути и Марчело Мастрояни, който често ги нарича ПаолоВиторио. Тандемът се прочува с екранизации на класики по Луиджи Пирандело („Хаос“ и „Ти се смееш“), Лев Толстой („Нощно слънце“ и „Възкресение“) и Гьоте („Средства по избор“). Последният им филм „Чудният Бокачо“, отново екранизация, този път по „Декамерон“ на Джовани Бокачо, излиза през 2015 г.

Виторио Тавиани е роден в Сан Миниато, Тоскана през 1929 г. В началото той работи като журналист, но впоследствие обединява сили със своя брат. Двамата снимат няколко документални филми, преди да се наложат в голямото кино.Споделете:

Cinefish.bg ОЩЕ НОВИНИ
Cinefish.bg - Всичко за киното МНЕНИЯ Cinefish.bg - Всичко за киното


За да напишете коментар, е нужно да влезете с Вашите име и парола.


 

 
Cinefish.bg Cinefish.bg