Cinefish.bg
Cinefish.bg Cinefish.bg
 
Начало »

Новини

»

Теми Награди БАФТА 2012, "Артистът" с 12 номинации

Награди БАФТА 2012, Артистът с 12 номинации
"Артистът" оглави списъка с претендентите за годишните награди БАФТА с 12 номинации
Cinefish.bg

Теми
Награди БАФТА 2012, "Артистът" с 12 номинации

17.01.2012, 17:14  |   Видяна: 1669  |   avtora.com  |   ГОРЕЩА ТЕМА

Отличеният с четири награди "Златен глобус" френски черно-бял ням филм "Артистът" оглави списъка с претендентите за годишните награди в категория кино на Британската академия за филмови и телевизионни изкуства (BAFTA) с 12 номинации – с една повече от британския шпионски трилър "Дама, поп, асо, шпионин".

Първата лента на Мартин Скорсезе, заснета в триизмерен формат - приключенският "Изобретението на Хюго", е на трето място по броя на номинациите сиПървата лента на Мартин Скорсезе, заснета в триизмерен формат - приключенският "Изобретението на Хюго", е на трето място по броя на номинациите си, влизайки в надпреварата за девет статуетки, пред "Моята седмица с Мерилин" – с шест номинации, и "Южнячки" и "Боен кон" – с по пет.

Очаквано, Мерил Стрийп е сред актрисите, номинирани за главна женска роля за превъплъщението си в бившия министър-председател на Великобритания – Маргарет Тачър, в биографичния филм "Желязната лейди".

Очаквано, Мерил Стрийп е сред актрисите, номинирани за главна женска роля за превъплъщението си в бившия министър-председател на Великобритания – Маргарет Тачър, в биографичния филм "Желязната лейди".На 15 януари тя спечели "Златен глобус" за "Най-добра актриса" и е фаворит за "Оскар" в същата категория. Ако действително получи номинация, то тя ще бъде седемнадесета в изключителната кариера на 62-годишната американка, а ако и спечели, ще увеличи колекцията си на три екземпляра от най-престижните награди в киното (приближавайки се на крачка от рекорда на Катрин Хепбърн).

Освен Мерил Стрийп, номинирани за BAFTA са актрисите Беренис Бейо ("Артистът"), Мишел Уилямс ("Моята седмица с Мерилин")Освен Мерил Стрийп, номинирани за BAFTA са актрисите Беренис Бейо ("Артистът"), Мишел Уилямс ("Моята седмица с Мерилин"), Тилда Суинтън ("Трябва да поговорим за Кевин") и Вайола Дейвис ("Южнячки") и актьорите Брад Пит ("Кешбол"), Гари Олдман ("Дама, поп, асо, шпионин"), тазгодишния носител на "Златен глобус" Джордж Клуни ("Потомците"), Жан Дюжардин ("Артистът") и носителят на две Британски независими филмови награди (BIFA), Майкъл Фасбендер ("Срам").

Заедно с "Артистът" и "Дама, поп, асо, шпионин" за BAFTA в топ категорията - Най-добър филм на 2011 г., ще спорят "Потомците", "Drive: Живот на скорост" и "Южнячки" (единствената от петте ленти, оглавила американския бокс офис, при това повече от веднъж).

Наградите на Британската филмова академия, считани за най-значимите отличия в света на киното извън САЩ, ще бъдат раздадени за 65-ти път на 12 февруари в Лондон.

Миналогодишното издание бе доминирано изцяло от "Речта на краля", който получи 14 номинации и спечели седем награди, включително статуетките за "Най-добър филм", "Изключителен британски филм" и "Най-добър актьор".

Споделете:

Cinefish.bg ОЩЕ НОВИНИ
Cinefish.bg - Всичко за киното МНЕНИЯ Cinefish.bg - Всичко за киното


За да напишете коментар, е нужно да влезете с Вашите име и парола.


 

 
Cinefish.bg Cinefish.bg