Cinefish.bg
Cinefish.bg Cinefish.bg
 
Начало »

Новини

»

Рецензии Момичето в паяжината – игра с огъня

Момичето в паяжината – игра с огъня
Момичето в паяжината – игра с огъня
Cinefish.bg

Рецензии
Момичето в паяжината – игра с огъня

09.11.2018, 11:53  |   Видяна: 3452  |   синефиш.бг  |   dalt  |   РЕЦЕНЗИЯ
„...Моето мъжко момиче – никак не се шегува...“
Недялко Йорданов


Лизбет Саландер, момичето с татуирания дракон, е отново (за четвърти път) на екрана. Пънк-рок хакерката с „кубинки“ и опростена фризура на Жана д'Арк този път си търси белята с Националната агенция за сигурност на САЩ. Към нейната незаконна дейност, която засяга контрола на ядрените оръжия на планетата, проявява интерес и криминалната организация с лек руски привкус, известна като „Паяците“. Зрителят може лесно да отгатне за обещаните преследвания, каскади, престрелки и ръкопашни схватки.

Момичето в паяжината

С избора на британската актриса Клеар Фой за главната роля (след Нуми Рапас и Руни Мара), франчайзът дава заявка за ново начало. То е подкрепено и от новото име на режисьорския стол – Феде Алварес, който старателно изчиства всички следи от предишното екранно присъствие на Лизбет. Филмът е динамичен шпионски екшън, щедро преливащ от всички жанрови компоненти.

На глобалната филмова карта „Момичето в паяжината“ се намира на пресечната точка на Джеймс Бонд, Батман и Лара Крофт. Лизбет влиза трудно в клишетата на споменатите супергерои – тя е уязвима, тя прави грешки, тя кърви от огнестрелните си рани, тя страда емоционално и когато се ядоса забравя за ограниченията.

Момичето в паяжината

Разказът изследва психологията на героинята като нанася бавно и методично пластове в нейния образ, и хвърля светлина върху нейното семейство и причините за нейното единение. Сценарият й отрежда голямо място, като запраща нейния партньор в приключенията – опитния журналист Микаел Блумквист (Сверир Гуднасон) в кръга на второстепенните персонажи. Откровена психоаналитична нотка към разказа внася и избора на сестра й - Камила Саландер (Силвия Хьокс), като основен опонент на Лизбет. С някои свои визуални решения, филмът не е чужд на естетиката на японските комикси -манга.

Момичето в паяжината“ е екранизация на роман появил се на бял свят след смъртта на Стиг Ларсон (авторът на трилогията за Лизбет), написан от Давид Лагеркранц. Екранизацията на този вдъхновен текст е задача с повишена трудност, поради естествения стремеж на продуцентите да останат верни на духа на историите, но и да създадат нещо, което да внесе свежест в произведението и се окаже ключов фактор и трамплин за съдбата на франчайза.

Момичето в паяжината

Филмът е своеобразно ехо от вълната феминизъм, която залива света и е възхвала на един женски персонаж, способен да оцелее в най-тежки условия. Лизбет продължава да е загадъчна, тя не се стреми да е женствена и е дискретна по отношение на разнообразните си сексуални вкусове. Тя не се вмества и в определението за антигерой и е далеч от идеята да прелъсти публиката. А това я прави уникална.
Споделете:

Cinefish.bg ОЩЕ НОВИНИ
Cinefish.bg - Всичко за киното МНЕНИЯ Cinefish.bg - Всичко за киното


За да напишете коментар, е нужно да влезете с Вашите име и парола.


 

 
Cinefish.bg Cinefish.bg