Cinefish.bg
Cinefish.bg Cinefish.bg
 
Начало »

Новини

»

Рецензии Люк Скайуокър загърбва дуализма на джедаите и става... манихей?

Люк Скайуокър загърбва дуализма на джедаите и става... манихей?
Люк Скайуокър загърбва дуализма на джедаите и става... манихей?
Cinefish.bg

Рецензии
Люк Скайуокър загърбва дуализма на джедаите и става... манихей?

21.04.2017, 14:28  |   Видяна: 3356  |   синефиш.бг  |   РЕЦЕНЗИЯИзмина седмица от излизането на първия трейлър за The Last Jedi – осмия епизод на Star Wars. Изчетох десетки рецензии и анализи. Изгледах два пъти по толкова клипове с реакции в социалните мрежи.

Досега обаче не съм попадал дори на едно правдиво обяснение за „странните“ думи на Люк Скайуокър, изказани в края на видеото:

Люк Скайуокър - Междузвездни войни: Последните джедаи

„Знам само една истина: време е джедаите да намерят края си.“

Английският израз „to end“ може да се разбира дори като „да умрат“.

Всеки, който следи сагата, сам ще се досети за причините, поради които репликата на „последния джедай“ накара зрителите да крещят: „Не!“ Други гледаха като ударени изневиделица, изумено повдигаха вежди или се смееха нервно. Но наистина ли тези думи са толкова неочаквани?

Религията винаги е играла голяма роля в Star Wars

Известно е, че схващането за Силата, която работи чрез светлите герои – джедаите, и тъмните – ситите, е вдъхновена от източните дуалистични учения. Всъщност с това ни занимава и новият трейлър, където остарелият Люк очевидно се заема с обучението на младата Рей. През цялата първа половина от двуминутното зрелище си припомняме за Светлината, Мрака и Баланса помежду им.

Изобщо във всички серии досега се е споменавало пророчество, според което ще дойде герой и ще възстанови баланса между светлината и тъмнината. Баланс, баланс, баланс – според него доброто и злото нямат начало, няма да имат и край, затова единствено и само се търси уравновесяването им.

Така е според религиозните възгледи на Изток. Така беше и в Star Wars... досега! Но може би е настъпило времето за

Преразглеждане на доктрината

И това е загатнато в трейлъра чрез кадъра с древните книги за джедайското учение и репликата на Люк към казаното от Рей за баланса – че нещата „са много по-дълбоки“ или че картината „е доста по-голяма“.

Повечето анализатори смятат, че нашият Скайуокър е станал един от тъй наречените „сиви джедаи“. Действително в разширената вселена на Star Wars, включваща анимационни поредици, книги и комикси, има такива персонажи. Особеното при „сивите“ е, че те използват силите както на светлата, така и на тъмната страна, без обаче да преминават на страната на злото.

Според мен тази теория не е добре аргументирана и никак не е достоверна. Защо? – Ами, от една страна, защото в такъв случай Люк няма да е първият сив джедай. Вече е имало такива, преди да се е родил, а това го лишава от положението му на специален герой и се омаловажава до „поредният“.

От друга страна, Люк вече е имал залитания към тъмната страна, като най-известният пример е битката му с Дарт Вейдър в епизод 6. Тогава Императорът даже опита да използва това колебание, за да го привлече към себе си. Но и по-рано в същия епизод младият Скайуокър прилага...

Люк Скайуокър - последният джедай

...похватите със задушаването на ситите срещу пазачите в леговището на Джаба, когато влиза смело, за да спаси Хан Соло.

Най-силният аргумент против теорията за сивите джедаи е, че това би зачеркнало смисъла от всички досегашни серии. Особено ако ситуацията се представи така, че учението на джедаите е било лъжливо и заблуда.

Не, учението си е наред, но трябва да се разшири

с нов поглед върху нещата. Именно това ни казва Люк и в новия трейлър. А именно, че не трябва да се търси просто баланс между светлината и мрака. Това не решава проблема със злото, защото при едно равновесие то ще си остане действащ фактор – завинаги или за неопределено време.

Ето защо съм по-склонен да допусна, че дуализмът на джедаите, който е вдъхновен от източните учения, ще се обогати с идеите на западния мистицизъм, най-ясно представен от течението на манихеите, богомилите, катарите и други представители на езотеричното християнство.

Според тях балансът между доброто и злото ще е до време, след което злото трябва да се преобразува в добро. Само така, макар и не веднага, а лека-полека, то ще изчезне, вместо да се множи от една форма в друга.

The Last Jedi

Символиката в плаката на The Last Jedi изобразява същата идея. Люк и Кайло са изобразени като две полярности, но при тях няма баланс. Образът на доброто е по-голям от този на злото.
 
За да се трансформира истински дадено нещо, по-напред то трябва да „умре“

С този възглед на християнския мистицизъм най-ясно се обяснява „странното“ изказване на „последния джедай“ относно съдбата на ордена му. Христос е трябвало да умре на кръста, за да възкръсне след това.

Може да се даде и пример извън религиите. Едно посадено зърно „умира“. То престава да съществува като зърно. Но в даден момент успява да се видоизмени в нова форма на живот – в подмладено растение.

Вярвам, че думите на Люк трябва да се разбират в този смисъл. Всъщност опитите да се търсят други значения едва ли ще доведат до верни заключения.

Ето защо:

1) Ако приемем теорията, че „последният джедай“ е преминал към тъмната страна и иска смъртта на останалите джедаи, това означава, че той не е последен. Как може да е такъв, ако има и други? Освен това преминаването му към силите на злото би било излишно повторение на историята за Анакин/Дарт Вейдър, което няма да се приеме никак добре от повечето фенове.

The Last Jedi

Кой би тренирал Рей, ако допуснем, че целта му е да унищожи героите?

2) Ако приемем другата популярна теория, че Люк е станал от „сивите“, това не само ще го направи неоригинален и ще обезличи останалите джедаи от по-старите серии, а размива учението на добрите и не предполага самоотвержена борба със злодеите. Какви висши идеали и цели може да има човек, който използва и светлината, и мрака, ако не броим някакви егоистични мотиви?

Обобщено, според мен Люк не обръща гръб на доброто – дуалистичното учение на джедаите за баланса. Той просто ще опита да го направи... още по-добро. Толкова добро, че светлите сили вече няма да са само едната страна на монетата – равнопоставен фактор на мрака.

Целта на доброто е да победи злото, но не чрез насилие и унищожение, а като го превърне в себе си! А по този начин „последният джедай“ ще стане пръв основоположник на нова, по-ефективна доктрина. Джедаите ще умрат с Люк, за да се преродят по-силни и успешни чрез Рей.

Иван Стаменов
Споделете:

Cinefish.bg ОЩЕ НОВИНИ
Cinefish.bg - Всичко за киното МНЕНИЯ Cinefish.bg - Всичко за киното


За да напишете коментар, е нужно да влезете с Вашите име и парола.


 

 
Cinefish.bg Cinefish.bg