Cinefish.bg
Cinefish.bg Cinefish.bg
 
Начало »

Новини

»

Теми Литературната програма „Диван сарай” съпътства Sofia MENAR

Литературната програма „Диван сарай” съпътства Sofia MENAR
Cinefish.bg

Теми
Литературната програма „Диван сарай” съпътства Sofia MENAR

04.01.2018, 10:34  |   Видяна: 1356  |   синефиш.бг  |   ГОРЕЩА ТЕМА
За първи път филмовата селекция на фестивала Sofia MENAR ще бъде съпътствана с литературната програма „Диван сарай”, която ще включва четения, представяния на книги, гостувания на автори и издателства, а домакин на събитието ще бъде Домът на киното.

 Първото четене ще се състои на 13 януари, когато арабистът Мая Ценова и магистри от специалност „Арабистика” към СУ „Климент Охридски” ще представят  „Йерусалим в арабската литература”. Веднага след четенето ще бъде премиерата на палестинско-френската копродукция „Лов на духове”, отличена с наградата за документален филм на фестивала в Берлин.

Ден по-късно ще бъде представена книгата на Тихомир Иванов "Камино: Пътят на завръщането", като авторът ще сподели своите приключения по Пътя преди премиерната прожекция на филма „Камино де Сантяго”.

На 16 януари палестинският автор Хайри Хамдан ще се срещне с българските зрители. Хамдан е роден на Западния бряг на река Йордан, а през 80-те години идва да учи в България. Той е автор на първата по рода си Антология на съвременната българска поезия на арабски език. Автор е на стихосбирките "Очите на бурята" и "Мариамин", както и на романите "Живи в царството на рака", "Европеец по никое време" и "Дневникът на позора", които ще бъдат изложени в Дома на киното.

На 25 януари специален гост на „Диван сарай” ще бъде Филип Лхамсурен, който ще представи книгата си „Забравените пътища”. Роден в Монголия, опознал безкрайните степи, пясъците и планините й, през 2009 г. Филип се завръща в суровата тайга на Сибир, където се заселва в изконните земи на своя род. През 2013г. се отправя на самотна експедиция с велосипед от Родопите до Памир, на това пътуване е посветена книгата му „Забравените пътища”. През 2015г.  поема на следващо предизвикателство – да прекоси сам  Южна Америка от океан до океан през басейна на Амазония.

Преди прожекцията на филма „С кану по Амазонка” Филип Лхамсурен ще разкаже за своите приключения в амазонската джунгла.

Всяка вечер в рамките на Sofia MENAR Домът на киното ще бъде домакин и на съпътстващата литературна секция „Диван сарай”, като сред издателствата, които ще имат щандове, на които ще се предлагат книги с отстъпки, ще бъдат „Вакон”, „Кибеа”, „Барака”, „Ерго” и сайтът за пътувания „Насам-натам”.

Десетото издание на фестивала за филми от Близкия изток, Централна Азия и Северна Африка Sofia MENAR ще бъде открито на 12 януари в Дома на киното с иранския филм „Кръговрат” („Immortality”) на режисьора Мехди Фард Гадери.

Sofia MENAR ще продължи до 28 януари в салоните на Дома на киното, Културен център G8, Евро синема и Чешкия център. Програмата на фестивала ще предложи над 50 премиерни игрални, документални и късометражни филми.
Споделете:

Cinefish.bg ОЩЕ НОВИНИ
Cinefish.bg - Всичко за киното МНЕНИЯ Cinefish.bg - Всичко за киното


За да напишете коментар, е нужно да влезете с Вашите име и парола.


 

 
Cinefish.bg Cinefish.bg