Cinefish.bg
Cinefish.bg Cinefish.bg
 
Ќачало ї

Ќовини

ї

јртисти  ристи ѕ”ё и “ери √»Ћ»Џћ получават наградата ‘»ѕ–≈——» 96 ѕлатиниум на 25-и€ —офи€ ‘илм ‘ест

 ристи ѕ”ё и “ери √»Ћ»Џћ получават наградата ‘»ѕ–≈——» 96 ѕлатиниум на 25-и€ —офи€ ‘илм ‘ест
Terry Gilliam © photo by Boriana Pandova_SIFF 2016
Cinefish.bg

јртисти
 ристи ѕ”ё и “ери √»Ћ»Џћ получават наградата ‘»ѕ–≈——» 96 ѕлатиниум на 25-и€ —офи€ ‘илм ‘ест

17.02.2021, 11:16  |   ¬ид€на: 506  |   синефиш.бг  |   ј–“»—“
ƒвамата режисьори ще бъде удостоени със специални€ приз на ћеждународната федераци€ на филмовите критици

¬ продължение на шест години в програмата на —офи€ ‘илм ‘ест имаме удоволствието и привилеги€та да бъде връчвана специалната Ќаграда ‘»ѕ–≈——» 90 ѕлатиниум, ко€то се присъжда от ћеждународната федераци€ на филмовите критици. ¬ пред-пандемичните години т€ бе представ€на лично от  лаус ≈дер, генерален секретар на организаци€та, и нейни носители в —офи€ са Ѕела “ар, √оран ѕаскалевич, »лдико ≈неди, Ѕиле југуст, јгнешка ’оланд. ѕрез 2020 година световните творци на киното, които ще получат този приз, са режисьорите  ристи ѕую и “ери √илиъм.

Cristi Puiu © photo by Denis Makarenko

“ворчеството на прочути€ сценарист и режисьор  ристи ѕую е една от причините светът на киното да обърне поглед към –умъни€ – той е основоположник на –умънската „нова вълна“. Kристи ѕую е роден в Ѕукурещ през 1967 година, учи рисуване във ¬исшето училище по визуални изкуства в ∆енева. —лед завръщането си в –умъни€, той продължава да рисува, като снима и първи€ пълнометражен филм –„—тока и мангизи“ („Stuff and Dough“, 2001), последван от „÷игари и кафе“ („Cigarettes and Coffee“), отличен със „«латна мечка“ за късометражен филм на Ѕерлинале 2004. ѕредставен като проект на —офи€ ћийтингс през 2004 година, „—мъртта на господин Ћазареску“ („The Death of Mr. Lazarescu“, 2005) има сво€та премиера в  ан и получава гол€мата награда на конкурсната програма „ќсобен поглед”, както и шест награди от фестивала в “рансилвани€, специални награди от „икаго,  опенхаген и десетки други отличи€. »менно това е творбата, превърнала се в символ на новото румънско кино.

Ѕългарските зрители познават  ристи ѕую и от филмите му „јврора“ („Aurora“, 2010) и „—иераневада“ („Sieranevada“, 2016), представ€ни с гол€м успех на предишни издани€ на —офи€ ‘илм ‘ест. –ежисьорът беше президент на ћеждународното жури на 21-ви€ —‘‘ през 2017 година. Ќегови€т най-нов филм „»мението“ („Manor House“, 2020) ще бъде показан на 25-и€ —офи€ ‘илм ‘ест. »стори€та пресъздава философски дискусии от началото на ’’ век между петима аристократични герои, които прекарват коледните празници в едно отдалечено селско имение. ¬ основата на филма е утопично-философски€т текст на руски€ мислител ¬ладимир —оловьов „“ри диалога за войната, прогреса и кра€ на истори€та“, написан малко преди смъртта му през 1900 година.

„ иното е инструмент за изследване на реалността, за изследване на живота. Ќо всъщност възниква още един въпрос: защо съществуват игралните филми? ¬същност измислените истории идват от съзнанието ни. “е се превръщат в доказателства за определен начин на мислене, за поглед към света.  амерата не се движи случайно, т€ има цел. » всъщност киното, художествените филми могат да бъдат своеобразно антропологично средство за наблюдение – на света, който е извън нас, и на света, който съществува в главите ни,“ – сподел€  ристи ѕую.

Terry Gilliam © photo by Boriana Pandova_SIFF 2016

“ери √илиъм е уникално €вление в киното – многостранен талант, бунтар, провокатор, всепризнат майстор на визуални€ разказ
, режисьор-епоха и една изключително важна част от взривоопасни€ творчески колектив „ћонти ѕайтън“, прочут в цели€ св€т с неподражателните си филми и специфичното чувство за хумор, което всички разпознават. »стори€та на —офи€ ‘илм ‘ест и ћюзик ‘илм ‘ест от 90-те години на ’’ век са неразривно свързани с великите „ћонти ѕайтън“ и съвсем неслучайно наши гости в 25-годишната истори€ на фестивала са били “ери ƒжоунс, ћайкъл ѕейлин и сами€т √илиъм. “римата са носители на Ќаградата на —офи€ на —толичната община за сво€ принос към изкуството на киното.

“ери √илиъм е автор на многобройни забавни, абсурдни и изпълнени с фантази€ филми, носител е на две награди „Ѕј‘“ј“, на четири награди от кинофестивала във ¬енеци€, с номинации за „ќскар“ и „«латен глобус“, както и за много други престижни филмови отличи€.

ѕрез 1975 година на големи€ екран излиза дебютни€т режисьорски филм на √илиъм „ћонти ѕайтън и —вещени€т √раал“ (сърежисьор е и “ери ƒжоунс), един от най-забавните и знакови за комедийната група филми и до днес. ѕрез 80-те “ери √илиъм снима едни от най-известните си филми – живописната приказка за пътуващите във времето крадци „Ѕандити във времето“ (1981), ко€то става истински хит в јмерика, както и епохалната творба „Ѕразил舓 (1985), символ и образ на безнадеждната битка с всемогъщата бюрокраци€ на тоталитарната държава, мечтателни€т човек-чиновник в полет към бленуваните любов и свобода. “ова е и филмът, който извоюва на √илиъм прозвището „труден режисьор“. “риумфални€т „ рал€т на рибарите“ (1991) се приема в ’оливуд за първата комерсиална продукци€ на твореца. ѕет години по-късно √илиъм създава забележителни€ „12 маймуни” (1995) – истори€ за света, разрушен от смъртоносен вирус, ко€то се превръща в един от култовите филми на 90-те, а Ѕрад ѕит получава номинаци€ за „ќскар“ за поддържаща рол€. —ледват още много майсторски поднесени истории, сред които „—делката на доктор ѕарнасъс“ (2009), „“еорема Ќула“ (2013) – представен лично в —офи€ от негови€ автор, както и уникални€ с истори€та и перипетиите в работата по него „„овекът, който уби ƒон  ихот“. ¬ програмата на 25-ти€ —офи€ ‘илм ‘ест е включен шедьовърът „Ѕразил舓.

 ристи ѕую и “ери √илиъм ще имат специални онлайн мастеркласове, които ще бъдат модерирани от водещи филмови критици и излъчени на сайтовете на ‘»ѕ–≈——» и —офи€ ‘илм ‘ест в рамките на 25-то юбилейно издание на фестивала.
—поделете:

Cinefish.bg ќў≈ Ќќ¬»Ќ»
Cinefish.bg - ¬сичко за киното ћЌ≈Ќ»я Cinefish.bg - ¬сичко за киното


«а да напишете коментар, е нужно да влезете с ¬ашите име и парола.


 

 
Cinefish.bg Cinefish.bg