Cinefish.bg Cinefish.bg
 
Начало »

Новини

»

Рецензии Кошмари на Елм Стрийт

Кошмари на Елм Стрийт
Ако все пак харесвате стандартните тийнейджърски ужаси, то тагава „Кошмари на Елм Стрийт“ е точно за вас.
Cinefish.bg

Рецензии
Кошмари на Елм Стрийт

21.05.2010, 12:51  |   Видяна: 6719  |   allaboutftv  |   РЕЦЕНЗИЯ

Фреди Крюгер. Всеки път, когато чуя това име, звукът на четири бръснача, стържещи по ръждив метал, пронизва мозъка ми.

Той е един от най-интересните и страховити персонажи в хоръра, който винаги намира нови и доста често смущаващи начини да довърши жертвите си.

Кошмари на Елм Стрийт

Когато разбрах, че ще има римейк на класиката от 80те, бях повече от скептично настроен. Холивуд е доказъл, че вероятността новата версия да надмине оригинала е почти нулева. Но все пак става въпрос за Фреди и ,ако не друго, се надявах, че ще се насладя на сцени, в които тийнейджъри умират по-креативен начин от убиец, който видимо се забавлява от агонията на жертвите си.Дори с ниски очаквания филмът ме разочарова. Кошмари на Елм Стрийт е толкова клиширан, че и да бяха заменили Фреди с обикновен сериен убиец, нямаше да се забележи голяма разлика.

Ще започна с това, което прави един хорър хорър, а именно – страшните сцени. Такива нямаше. Всеки „стряскащ“ момент е предвидим и безефектен, а напрежението през целия филм беше нулево.Дори моментите, които са копирани едно към едно от оригинала, изглеждат глуповато. Истинският ужас във филма започва, когато някой от героите си отвори устата и на човек му се приисква лично да се погрижи това никога да не се повтаря.Тук ще вметна, че и в оригинала персонажите не бяха толкова интересни, но въпреки всичко човек изпитваше някаква съпричастност, когато някой умреше.

Кошмари на Елм Стрийт

В новата версия този момент е повече на облекчение, че повече няма да трябва да го слушате. Убийствата са не по-малко скучни. Оригиналността на поредицата идва от факта, че злодеят живее в света на сънищата и правилата в него са други. За това и може да се измислят интересни начини за отстраняване на героите. Сценаристите явно са решили, че тези сцени не са важна част от филма и са ги направили възможно най-еднотипни и клиширани. Двете, които изпъкват, са взети почти директно от оригинала, което само по себе си говори колко труд е вложено в сценария.

Кошмари на Елм Стрийт

Историята е горе-долу същата, с малки промени, които не допринасят с нищо повече към това, което знаем отпреди. За тези, които за пръв път чуват за „Кошмари на Елм Стрийт“, ще кажа накратко, че става въпрос за педофил, който е бил изгорен жив от семействата на малтретиратаните деца и сега се завръща в сънищата им, за да си отмъсти. Ясно е, че идеята на филма е да запознае новото поколение с Фреди, но го прави по възможно най-неефективния начин. Защо? Защото него почти го няма. “Кошмарите на Елм Стрийт“ е класика основно заради Фреди. Той е душата на филма. В новата версия обаче, Фреди е просто един сериен убиец, който с нищо не се различава от десетките, които сме гледали в подобни продукции.

Джаки Ърл Хейли е доказъл актьорския си талант, но в този филм му е дадено изключително малко екранно време, за да покаже на какво е способен. Едва в последния кошмар има лек проблясък на потенциал, който за съжаление не може да компенсира за цялото пропиляно време. Въпреки всичко си личи, че актьорът е искал да подходи по нов начин към героя. Новият Фреди е много по-мрачен, ядосан и директен, отколкото този на Робърт Енглунд, който е по-скоро комичен. В това няма нищо лошо стига да можехме  да го опознаем.

Кошмарите на Елм Стрийт е класика основно заради Фреди.

За да не излезе, че филмът има само негативи, ще кажа и нещо позитивно. Като цяло, продукцията изглежда много добре. Има сцени, които са заснети интересно и кадри, които са впечатляващи. Ефектите и гримът на Фреди са страхотни. Също, както казах, смятам, че Джаки Ърл Хейли („Пазителите“, „Малки деца“) се представи на добро ниво, имайки предвид малкото, с което е трябвало да работи. Саундтракът на Стийв Джаблонски ползва мотиви от оригинала и като цяло се вписва добре във филма.

Кошмарите на Елм Стрийт“ не успя да опроваргае репутацията на Холивуд относно римейците. Към филма е подходено по възможно най-клиширания начин, отнемайки уникалността на поредицата и превръщайки я в един глуповат хорър. Ако не знаете кой е Фреди, ви препоръчвам да гледате класиката от 1984-та. Ако все пак харесвате стандартните тийнейджърски ужаси, то тагава Кошмари на Елм Стрийт е точно за вас.

Още рецензии:
Не Робин Худ, а Лейди Кейт Бланшет
Вълнуващи приключения в "Принцът на Персия: Пясъците на времето"
Скатавки
"Железният човек 2"
На кино: "Не е лесно"
Само за жени

Споделете:

Cinefish.bg ОЩЕ НОВИНИ
Cinefish.bg - Всичко за киното МНЕНИЯ Cinefish.bg - Всичко за киното

5 Коментара подреди по:  нови  стари  рейтинг 
 
alians Положително
1 15.01.2011, 10:43
Оценка: -2
2 гласа

Страхотен филм! Жалко, че го нямаше на кино в България... Гледайте и старите версии, те са класиката!

 
 
 
behwolf Неутрално
2 16.11.2010, 11:00
Оценка: 0
0 гласа

 
 
 
lus Положително
3 13.11.2010, 01:55
Оценка: -1
1 гласа

 
 
 
netfocus Неутрално
4 22.05.2010, 10:47
Оценка: 0
0 гласа

Рязко отпадна Може би през юни, но не е сигурно.

 
 
 
alek200 Неутрално
5 22.05.2010, 01:28
Оценка: 0
0 гласа

В сайта до вчера пишеше че ще излезе на 21-ви в България а от днес го няма (някой го е изтрил) Ще излезе ли изобщо този филм в БГ ?

 
 

За да напишете коментар, е нужно да влезете с Вашите име и парола.


 

 
Cinefish.bg Cinefish.bg
Ключови думи: масово чудо филм  |  пина бауш  |  изгубеното съкровище  |  подаръкът  |  туриста с анджелина джоли  |  покани ме да вляза филм  |  съпротива  |  наоми уотс и антонио бандерас  |  саонтрак от помни титаните  |  филм за американските тюлени  |  депресия  |  камгигандет  |  нов филм с брус уилис  |  премиерни филми 2010  |  тревор годард  |  капан за родители  |  неуловима  |  златно кадифе  |  роми шнайдер филмография  |  специален отряд филм