Cinefish.bg
Cinefish.bg Cinefish.bg
 
Начало »

Новини

»

Рецензии Коралайн и тайната на огледалото 3D

Коралайн и тайната на огледалото 3D
Историята на "Коралайн" сама по себе си е едновременно обичайна и необичайна, както за деца, така и за възрастни, което със сигурност би я направило привлекателно екранно приключение.
Cinefish.bg

Рецензии
Коралайн и тайната на огледалото 3D

21.05.2009, 10:03  |   Видяна: 5488  |   sivosten.com  |   РЕЦЕНЗИЯ

от Ангел Генчев

Странна анимация по странния Геймън. Англичанинът е писател, който се харесва на мнозина, и същевременно не допада на още толкова именно заради твърде богатото си въображение и понякога прекомерно особени светове и картини, които описва. Което обаче съвсем не пречи периодично творбите му да се прехвърлят на големия и малък екран, или пък театрална сцена. Отделно от това, самият той охотно се захваща и с писане на сценарии, и в тази насока му дължим най-малкото последния "Беулф".

Не мога да отрека, че след повече от успешния "Звезден прах" от преди около две години, доста горещо приет както от зрителите, така и от критиката, очаквах с известно нетърпение следващия екранен експеримент - още повече, че за пръв път фантазиите на Нийл Геймън се предават с помощта на анимация. Наистина, самият той няма пряко участие, но за сметка на това сценаристът и режисьор Хенри Селик и неговият екип от аниматори са свършили великолепна работа. Последният всъщност, въпреки че няма особено богата биография, не е напълно непознато име за любителите на широкоекранната анимация, които вероятно си спомнят режисьорската му работа в класическия "Кошмари преди Коледа" на легендарния Тим Бъртън.

Историята на "Коралайн" сама по себе си е едновременно обичайна и необичайна, както за деца, така и за възрастни, което със сигурност би я направило привлекателно екранно приключение. Единадесетгодишната главна героиня, чието име носят и новелата и филма, се премества в нов щат, в ново градче, а целият този трамвиращ процес завършва с онова, което обикновено се случва - оказва се лишена внимание. Особено от страна на родителите, заети с установяване на новото място. Което, естествено, я подтиква да разузнае обстановката в околовръст. Новият квартал, разбира се, се оказва малко странен, доста скучен, но всичко това се променя в момента, в който Коралайн се натъква на входа към паралелен свят. Измерение, в което поне на пръв поглед всички са настроени по-дружелюбно, макар че фактът, че приличат повече на парцалени кукли с копчета вместо очи ги кара да изглеждат малко страховито. А както се оказва, последното не е толкова повърхностно, и този друг свят наистина следва свои по-различни правила, от които на места откровено могат да те побият тръпки.

Да, наистина, "Коралайн" може би бегло напомня "Алиса", но за разлика от логическия експеримент на Луис Керъл историята тук е абсолютно смислена, колкото и Геймън понякога да е на свой ред неразгадаем. Всъщност някои от мотивите и паралелите са доста натрапчиво осезаеми, и макар и филмът да е най-вече приказно забавление, човек има върху какво да се замисли.

Анимацията, както стана дума, е наистина изпипана до последния детайл, въпреки странната цялостна визия, а изборът на Селик определено се доказва като повече от удачен в по-страшните моменти. Не мога да пропусна и доста доброто музикално оформление, което допълнително обогатява атмосферата на цялата продукция.

И като цяло, след няколко сякаш не толкова успешни пълнометражни анимации напоследък, "Коралайн" е не просто глътка свеж въздух за техните почитатели, но и филм, който определено си заслужава да се види.  А за любителите на Геймън специално, естествено, е напълно задължителен.

Още рецензии:
Завръщането на Рурк на актьорския ринг
Хана Монтана
Forever Knight
"Междузвездни войни" в две различни столетия
Зад холивудските кулиси
Кечистът
На жените с любов
X-мен Началото: Върколак
За тези, които имат сетива за „четене”
Кумът, моят приятел
Огън в кръвта: Високо напрежение

Споделете:

Cinefish.bg ОЩЕ НОВИНИ
Cinefish.bg - Всичко за киното МНЕНИЯ Cinefish.bg - Всичко за киното

4 Коментара подреди по:  нови  стари  рейтинг 
 
behwolf Неутрално
1 26.11.2010, 03:24
Оценка: 0
0 гласа

добра анимация

 
 
 
lus Неутрално
2 13.11.2010, 03:44
Оценка: 0
0 гласа

 
 
 
samodiva
3 22.05.2009, 05:30
Оценка: 0
0 гласа

...хаха ок ок, разбирам идеята за новаторското ревю, ама ако ми обясните това изказване за Алиса и Lewis Carroll.. btw догодина излиза Tim Burton's Alice In Wonderland със Mia Wasikowska, Johnny Depp (Лудия Шапкар), Anne Hathaway, Michael Sheen(Белия заек), Helena Bonham Carter(разбира се като Queen of Hearts), Stephen Fry(Чеширския Котарак)

 
 
 
samodiva
4 22.05.2009, 05:16
Оценка: 0
0 гласа

Заклевам се, толкова е добър, че почти граничи с Tim Burton!!!

 
 

За да напишете коментар, е нужно да влезете с Вашите име и парола.


 

 
Cinefish.bg Cinefish.bg