Cinefish.bg Cinefish.bg
 
Начало »

Новини

»

Теми Комиксовите костюми – от страниците до екрана

Комиксовите костюми – от страниците до екрана
Комиксовите костюми – от страниците до екрана
Cinefish.bg

Теми
Комиксовите костюми – от страниците до екрана

01.02.2013, 17:12  |   Видяна: 5930  |   синефиш.бг  |   Стефан Димов  |   ГОРЕЩА ТЕМА

След като излезе първата официална снимка на Джим Кери като полковник Старс от „Kick-Ass – Шут в г*за 2”, ние се замислихме за сравненията между филмовите герои и техните комиксови източници. Кои от тях най-точно пресъздават оригиналите? И кои се отнасят далееееч от комиксите? А тук разчитаме само на факти ...

Подредени от верността към оригинала.


1. Sin City: Град на греха (2005)

Sin City: Град на греха (2005)

Толкова верен, че създателите измислиха изцяло нов начин на снимане, за да може филма да бъде максимално близък до комикса. „Sin City: Град на греха” е златния стандарт на директния преход от страниците към екрана – което означава само поздравления за тези, които преминаха през часове на гримиране и слагане на протези и месеци в уроци по еротично танцуване.

2. Спайдър-мен

Спайдър-мен

Костюмът на Спайдър-мен се е променил изключително малко с годините. Най-многото, което екранните адаптации са правили е да си поиграят с формата на логото и да добавят малко текстура към материята. И абсолютно правилно – защо да си играят със съвършенството?

3. Железният човек (2008)

Железният човек (2008)


По-голямата част от компютърно-генерирания костюм на Железния човек е ужасно подобен на комиксовия. Има една значителна разлика – определени изображения от комикса изглеждат, сякаш костюма има свои собствени мускули (като тези 2 снимки – тук и тук), докато филмовите дейци ясно заявяват едно нещо – костюмът е направен от желязо.

4. Дик Трейси (1990)

Дик Трейси (1990)

Колко точни са костюмите в “Дик Трейси”? Толкова, че някои от най-големите звезди на филма са скрити под няколко неразпознаваеми пласта протези и грим, за да наподобяват по-точно своите оригинали от страниците. Цветовете също са доста комиксови.

5. Пазителите (2009)

Пазителите (2009)


Каквото и да харесвате във филма на Снайдър (а вие със сигурност харесвате нещо), той и екипът му стигат до там, че с точност пресъздават мастилените петна от маската на Роршах. И не само това, всички костюми от филма показват истинската отговорност на създателите към точността и детайлите от оригинала.

6. Kick-Ass: Шут в г*за 2 (2013)

Kick-Ass: Шут в г*за 2 (2013)

Качулката на полковник Старс е по-малка от комиксовата версия, а мотива със знамето е по-виден във филмовия вариант (особено по маската на кучето). В общи линии, промоционалната снимка от новия филм показва, че той също като предшественика си държи костюмите близки до оригинала, а след това ги залива с кофи кръв.

7. Призрачен свят (2001)

Призрачен свят (2001)

Несръчност, лоша поза, лоша коса, безизразно изражение – всичко е тук по страниците и на екрана. Основната разлика между филма и комикса е, че филма е значително по-колоритен и в него играе Скарлет Йохансон.

8. Супермен

Супермен

До момента, най-големия спор относно костюма на Супермен беше за леко притъпените цветове на костюма в „Супермен се завръща”. Но при „Човек от стомана”, Супермен ще замени обичайната си комбинация  от панталони и колан в костюм от една част, която подчертава в по-голяма степен чатала. И все пак, 4 от 6 филма са напълно верни с оригинала, което е добре.

9. Батман

Батман

Трудно е да се отсъди колко верни са костюмите на Батман спрямо комиксите, след като самия той и костюмите му се променят постоянно. И все пак, докато основните елементи остават същите – Бат-колан, наметало и качулка – детайлите подлежат на непрекъсната промяна, което води до сравнително нисък порядък.  И никога не забравяйте, бат зърна.

10. 300 (2006)

300 (2006)

Звездите на филма са предимно голи и прекарват по-голямата част от времето си в трениране и избягване на въглехидрати. Голямата разлика е, че в комикса – на места липсват кожените гащи на героите, така че отнемаме точки за вярност (но добавяме няколко за благоприличие). Всъщност, истинските спартанци носели хубава броня в битките, което е една от причините, поради които са били толкова страховити.

11. X-Мен: Първа вълна (2011)

X-Мен: Първа вълна (2011)


Най-накрая! Беше нужно да минат цели 5 X-Мен филма, за да видим как мутантите носят жълто. Във филма, то е използвано е по-пестеливо от комикса, но все пак го има. Както и абсурдно непрактичния външен вид на Ема Фрост.

12.  Блейд (1998)

Блейд (1998)

Уесли Снайпс несъмнено е мъж с хубава фигура, който няма проблеми със свалянето на тениската си, когато се наложи. Но в сравнение с много от комиксовите изображения на Блейд, филмовият Блейд е твърдо привързан към своята бронирана жилетка. Някои промени тук вероятно са били неизбежни.

13. Дявол на доброто (2003)

Дявол на доброто (2003)


Феновете дълбоко намразиха този костюм. Комбинацията от рокерска кожа и садо-мазо маска не е особено готина. Но като се замислим, как иначе могат да се адаптират тези лъскавите червени дрехи от комикса в нещо, което да изглежда добре на екран?

14. Константин (2005)

Константин (2005)

Общо взето – костюмите не са напълно неверни – цветът на косата и пейзажа от Ел Ей са нещата, които са съвсем различни в адаптацията с Киану Рийвс. Джон Константин от оригиналния комикс е рус и изглежда по-скоро като Стинг от 80-те. Поне и двата варианта споделят привързаността си към шлиферите тип Коломбо.

15. Електра (2005)

Електра (2005)

Както често се случва с дамите в комиксите, оригиналният костюм на Електра се състои само от няколко парцала и надежда. Това не би работило особено добре на екран (съжаляваме, момчета) и вместо това, филмовата й версия е облечена в бюстие и гамаши, което почти изглежда подходящо.

16. Жената котка (2004)

Жената котка (2004)


Има почти толкова версии на Жената котка, колкото и на Батман, но този модел честно казано не идва от никъде. Холи Бери е изключително красива жена и това е общо взето всичко в случая, защото тя не успява да се справи особено добре с този оскъден и разпокъсан костюм.

17. X-мен (2000)

X-мен (2000)

Фурорът тук бе голям - костюмите в първия X-мен дори не наподобяват оригиналните. И не само – в самия сценарий има шега относно това:
Наистина ли можем да излезем навън в тези неща?” – пита Върколака недоверчиво, докато е облечен в своя черен кожен костюм.
А ти какво би предпочел? Жълта ликра?” – отговаря Циклоп.
По дяволите!


текст - Хелън О’Хара, Empire
превод – Стефан Димов

Споделете:

Cinefish.bg ОЩЕ НОВИНИ
Cinefish.bg - Всичко за киното МНЕНИЯ Cinefish.bg - Всичко за киното


За да напишете коментар, е нужно да влезете с Вашите име и парола.


 

 
Cinefish.bg Cinefish.bg
Ключови думи: броули нолти  |  дуейн джонсън скалата филми  |  филм аз съм любов  |  опасен номер в киното  |  брайън крус  |  джо рамбо  |  кулата на смъртта трейлър  |  леонардо ди каприо клинт ийстуд  |  сондра лок  |  едуардо нориега  |  андреа андърс  |  кървав диамант  |  окото в долара  |  зимбио джейсън стейтъм  |  филма ребека  |  американски прелести  |  смешки филм  |  тропическа буря филм  |  илия лингурски  |  призрачен кораб