Cinefish.bg
Cinefish.bg Cinefish.bg
 
Начало » Артисти »

Колин Фърт - Артист

Артист - Колин Фърт, Colin Firth
Първата му професионална роля е в продукцията на Уест Енд “Друга страна”

Гласувай за актьора:
Потребители:
Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг Рейтинг
5
Гласувай:
Среден резултат: 88/100

Колин Фърт - Артист

Colin Firth
ЗА АКТЬОРА ГАЛЕРИЯ ФИЛМОГРАФИЯ МНЕНИЕ
01.04.2020  |   синефиш.бгКолин Фърт е роден на 10 септември 1960г. в Грейшот, Хемпшир, Англия. Семейството му е добре образовано - баща му е преподавател по история в Университета в Уинчестър, а майка му е лектор  по сравнително религиознание. Дебютът на Колин на театрална сцена е още в детската градина – играе Джак Фрост в Коледна пантомима. Баба му и дядо му са мисионери на Евангелската Методистка Църква и той прекарва детските си години в Нигерия. Връща се в Англия, когато е на пет, малко след това тръгва на училище в Уинчестър. Две години учи в Театралното училище в Чолк Фарм, Лондон. “Открит” е за драматичното изкуство докато играе Хамлет. След това посещава колежа Бартън Певерил в Истли, Хемпшир, неговият учител по кино още преподава там.

Първата му професионална роля е в продукцията на Уест Енд “Друга страна” като Бенет. Благодарение на тази постановка е избран да играе в нейната екранизация “Джуд”. Колин Фърт започва да получава роли в киното и в телевизията. През 1989 получава награда за най-добър актьор от Кралското телевизионно общество и номинация за БАФТА за играта си в “Tumbledown” (1988). Същата тодина дебютира в Холивуд с филма на Милош Форман “Валмон”(1989). По време на снимките се влюбва в екраннаата си партньорка Мег Тили, която пре 1990 му ражда син Уилям Джоузеф. Втората номинация за британските филмови награди е за първия му Мистър Дарси в телевизионната версия на “Гордост и предразсъдъци” (1995). Същата година играе с Мини Драйвър и Крис О’Донъл в “Cirkle of Friends”, а  на следващата се снима в хита на Антъли Мингела “Английският пациент” (1996).

Успява да отскочи и до родината, за да вземе участие в екранизацията по пиесата на Ник Хорнби “Fever Pitch”. Продължава да лети редовно през Океана - през 1998 играе непредпочетеният от героинята на Гуинет Полтроу във “Влюбеният Шекспир” Лорд Уесекс, както и в британския “Колко е важно да бъдеш сериозен” по Оскар Уайлд. Запознава се с италианката Ливия Джуджоли, в първата година на новия век от тяхната любов се ражда Лука. Време е за вторият Мистър Дарси в “Дневникът на Бриджит Джоунс” (2001). Преди да се появи третият - в продължението на приключенията на г-ца Бридж ”На ръба на разума” (2004),  през август 2003г. Колин за трети път става татко на момченце – Матео.

През 2005 г. египетският режисьор Атом Егоян го кани в “Where the Truth Lies”, а миналата година актрисата Хелън Хънт го избира за филмовия си дебют като режисьор в “Then She Found Me” (2007). Настоящата година е изключително интензивна за английския актьор. Името му е в надписите на в четири  филмови заглавия. Ще го видим заедно красивата Ума Търман в “Accidental Husband” (2008), в страхотния мюзикъл “Mamma mia” и под режисурата на Майкъл Уинтърботъм в “Генуа”. А вероятно през 2009 ще се срещнем с него в английския “Easy Virtue”, където ще играе заедно с Джесика Бийл, Бен Барнс, Кристин Скот Томас и др. През 2011-та Колин Фърт спечели първия си "Оскар", за изпълнението си в "Речта на краля".

Споделете:
ПОСЛЕДНИ МАТЕРИАЛИ ЗА АРТИСТА  
 
Избери Aртисти  
Всички артисти (А-Я)   Всички артисти (А-Я)
А   Б   В   Г   Д   Е   Ж   З   И   Й   К   Л   М   Н   О   П   Р   С   Т   У   Ф   Х   Ц   Ч   Ш   Щ   Ь   Ю   Я
Всички артисти (А-Z)
A   B   C   D   E   F   G   H   I   J   K   L   M   N   O   P   Q   R   S   T   U   V   W   X   Y   Z
Артисти с най-висок рейтинг  
Юни
Последно добавени артисти  
 
Cinefish.bg Cinefish.bg