Cinefish.bg
Cinefish.bg Cinefish.bg
 
Ќачало ї

Ќовини

ї

–ецензии  нигата на »лай

 нигата на »лай
Ћентата на јлън и јлбърт ’юз слага парите си на силни€ екшън, динамиката и като ц€ло - пиршеството в това отношение, големи кланета и лоши момчета по уестърнски.
Cinefish.bg

–ецензии
 нигата на »лай

27.01.2010, 12:26  |   ¬ид€на: 3483  |   sivosten.com  |   –≈÷≈Ќ«»я

от »ван јтанасов

ќригиналността или силни€т сценарий определено не са сред отличителните черти на " нигата на »лай". ќт една страна, защото филма вече сме го гледали в безброй варианти – с бъгита, без бъгита, с куче влачи рейс или пък с хеликоптер влачи волга – н€ма значение. ѕостапокалиптичното, последната война, развилн€лото се слънце са експлоатирани до полуда от литературата и киното, и веро€тно наистина е трудно зрител€т да бъде впечатлен с каквото и да било на тази тема. “ъй че €вно, попадайки в този жанр, една лента тр€бва да заложи на нещо друго. “ази на јлън и јлбърт ’юз слага парите си на силни€ екшън, динамиката и като ц€ло - пиршеството в това отношение, големи кланета и лоши момчета по уестърнски.

—южетът, както вече споменахме, не е нищо особено. »лай, изигран от ƒензъл ”ошингтън, е човек, който желае само мир. Ќачинът му да го постигне е изколвайки всичко враждебно настроено с малки€ арсенал, който влачи по себе си. ѕри това с гол€ма доза ефективност и завидна продуктивност.

—ъщи€т този персонаж очевидно е имал време, покрай изучаването на изкуството да убие човек по тридесет различни начина, да се научи да чете и пише, тъй като носи книга.  о€то очевидно може да спаси света. », естествено, е желана от архиврага. “ук н€къде е моментът да споменем, че сценаристът далеч не се стреми да запази мистери€та и всичко това бива разкрито почти от самото начало - така че на практика тези детайли от сюжета н€ма опасност да ви развал€т гледането, ако се кахърите, че това е случа€т.

ќчевидно, за да изтъкнем позитивите на лентата, ще тр€бва да си затворим очите за н€кои дребни подробности, като например откъде »лай намира батерии за mp3-плеъра си, или пък как тъй злодеите са се сдобили с моторни резачки и гориво за т€х. —ъщо така ще тр€бва да подтиснем крещ€щи€ въпрос дали споменатите са особено ефективен заместител на хладното оръжие и да се откъснем малко от началните сцени, които нашепват за нещо недомислено.

ўе се наложи да изпепелим н€колко мозъчни клетки, мъчещи се да си отговор€т на въпроса защо след като всички се бор€т за оцел€ване, то бандата нападаща главни€ герой не се разб€гва в момента, когато половината пада мъртва до петнадесетата секунда - още повече, че все още пон€тие си н€мат за ценната книга в арсенала му. » ще тр€бва да погледнем отвъд.

ќтвъд лежи усещането, че е много €ко да гледаш близо два часа дестилиран екшън, особено ако не се мъчиш да си об€сн€ваш каквото и да било. »ли с други думи, естетиката на бойните сцени определено си заслужава. “емпото също е от положителните черти, като јлън и јлбърт ’юз са успели да го контролират прецизно, така че усещането за динамика да бъде близо до максималните си измерени€ през ц€лото време. ¬сичко това като ц€ло е доста позитивно, и ако беше гарнирано и с малко повече смисъл, и внимание към детайла, нав€рно " нигата на »лай" щеше да се превърне бързо в култов екшън. Ќо не би.

¬ъпреки това лентата далеч не е негледаема, даже напротив. ¬се пак надали човек, дори бегло мернал плаката, ще влезе в киносалона с очаквани€ за гол€мо кино от световна класа. ј филмът дава напълно достатъчно, за да позабавл€ва зрител€ и да го отвлече от ежедневните проблеми. “ака че, ако ви се з€па нещо динамично, което н€ма да напрегне прекалено много мозъка ви – това е заглавието, което ще свърши идеална работа.

ќще рецензии:
Ќинджа убиец
—делката на доктор ѕарнасъс
¬ъображението – най-добри€т при€тел на “ери √илиам
 огато слепите прогледнат
ѕо-добре не търсете ћорганови
Ѕащата, дъщер€та и проститутката
Ќовогодишен подарък от ƒауни, Ћоу и –ичи
„јватар” – филм от 21 век

—поделете:

Cinefish.bg ќў≈ Ќќ¬»Ќ»
Cinefish.bg - ¬сичко за киното ћЌ≈Ќ»я Cinefish.bg - ¬сичко за киното

2  оментара подреди по:  нови  стари  рейтинг 
 
behwolf Ќеутрално
1 22.11.2010, 09:26
ќценка: 0
0 гласа

crazy филм просто

 
 
 
lus ѕоложително
2 13.11.2010, 03:14
ќценка: 0
0 гласа

 
 

«а да напишете коментар, е нужно да влезете с ¬ашите име и парола.


 

 
Cinefish.bg Cinefish.bg