Cinefish.bg
Cinefish.bg Cinefish.bg
 
Ќачало ї

Ќовини

ї

“еми  ъсометражни филми на  »ЌќћјЌ»я 2009

 ъсометражни филми на  »ЌќћјЌ»я 2009
Ќай-доброто европейско късометражно кино в програмата на  иномани€ 2009 подгр€ва интереса на публиката.
Cinefish.bg

“еми
 ъсометражни филми на  »ЌќћјЌ»я 2009

20.10.2009, 17:26  |   ¬ид€на: 4959  |   синефиш.бг  |   √ќ–≈ўј “≈ћј

Ќай-доброто европейско късометражно кино в програмата на  иномани€ 2009 подгр€ва интереса на публиката. “азгодишните носители на престижните награди като „«латна палма”, Ѕј‘“ј и „«латен Ћъв” ще бъдат представени в специална селекци€ от кратки филми.

 ъсометражното кино вече е нарицателно за силно и независимо изкуство не само за ≈вропейската филмова индустри€. Ќосител€т на „«латна палма” за 2009-та за късометражен филм – „јрена” на португалеца ∆оао —алвижа е истинското откритие тази година в  ан. ћлади€т режисьор и сценарист е имал обещаваща кариера като актьор, започнала още от детска възраст с филми като „Ѕел ≈пок”. ѕрез 2008-ма —алвижа решава да застане от другата страна на камерата и почти самосто€телно заснема „јрена” – кратък и дълбок разказ за живота на ћауро, който убива времето прекарано в домашен арест в татуиране.

ѕодобен автентичен стил носи и мексиканската лента „«ем€ и хл€б” на  арло јрме€, удостоен със „«латен лъв” в категори€та си от фестивала във ¬енеци€, както и награда за най-добър късометражен филм на фестивала в ’авана.  арло јрме€ е учил сценарно писане в ћексико —ити и филмова режисура в Ћондон, избира късометражното кино като сво€ предпочитана област, ко€то му носи награди от световни кино форуми. „«ем€ и хл€б” безмълвно изследва едновременно пустеещата зем€ и пустеещите сърца на хората.

—ептември” на ≈стер  ембъл, носител на Ѕј‘“ј 2009 за късометражен филм, е поредното филмово предложение, което не бива да бъде пропускано. “емата за пром€ната е разказана в истори€та на младо момиче и срещата му с депресиран от живота в провинци€та мъж. „—ептември” е втори късометражен филм за ≈стер  ембъл, ко€то е и сценарист на филма. јнглийската критика € прие като откритие за английските филмови среди и й предрече силна кариера в киното.

 ато абсолютен анимационен хит бе определена френската продукци€, носител на —езар 2009, ”—хизайн”. ƒебютен филм за ∆ереми  лапен, който е не само режисьор, но и сценарист и художник на филма, започнат като на шега. ƒо момента ”—хизайн” е носител на награди от седем европейски фестивала, включително и наградата на  одак за най-добър късометражен филм от  ан 2009.  омична и абсурдна истори€та на јнри ударен от метеорит ще бъде източник на настроение за софийската публика.

¬ конкуренци€ за най-харесван анимационен късометражен филм  „–оби” на ƒавид јронович и ’ана ‘айлборн ще бъде поредното силно заглавие от късометражната програма. »стори€та започва от интервю от 2003 на две судански момчета отвлечени от правителствената полици€ и използвани като роби. јртистичното вплитане на документална истори€ и анимаци€ до момента е донесло наградата на публиката от фестивала в јнси на „–оби”, а очаквани€та за филма са да има широк публичен отзвук.

—ъс сигурност най-гол€м интерес ще бъде предизвикан около прожекциите на „ѕочит към –им” (2009) сниман от ‘ранко ƒзефирели с любимите му ћоника Ѕелучи и јндреа Ѕочели, както и носител€т на наградата √о€ за късометражен филм – „ћисъл”, режисиран от испанката »сабел де ќкампо с участието на българската актриса ёлиана —айска, и носител€т на "ќскар" за късометражен филм „—траната на играчките”.

ѕочит към –им” представ€ превъплъщението на Ѕелучи и Ѕочели в “оска и ћарио  аварадоси от едноименната опера на ѕучини на фона на любими€ на ƒзефирели естествен декор на вечни€ град. ƒзефирели сподел€, че късометражното кино е най-обичаното и най-трудното нещо, с което н€кога се е захващал.

≈динственото българско участие в хитовите късометражни заглави€ е в „ћисъл”.

ѕозната от театралната танцова сцена в —офи€ ёли€на —айска е изпълнител в този филм представ€щ рисковани€т избор на главни€т персонаж ƒойна.

«а улав€нето на живота на ръба на състо€ни€та на „ћисъл” бе присъдена наградата √о€ за късометражен филм, а очаквани€та са режисьорът и сценарист »сабел де ќкампо да заснеме и пълнометражен филм с участието на талантливата българска актриса.


Ѕезспорни€т фаворит на европейските фестивали и филмовата академи€ на —јў е носител€т на ќскар „—траната на играчките”.

…охен јлександер ‘рейданк е режисьор и сценарист, въпреки че филмовата му кариера е основно свързана с продуцентство.

ƒо този момент истори€та за малкото дете, което в€рва, че еврейските му съседи отиват в "страната на играчките" две години преди кра€ на ¬тората световна война, е носител на 21 награди от световни фестивали. –азказ за лъжата и вината „Toyland” продължава да буди интерес и емоциите на публиката благодарение неверо€тната си чувствителност.

¬сички късометражни филми от програма на  иномани€ 2009 ще можете да гледате в рамките на събитието от 13 ноември до 03 декември.
ќще новини:
ѕриключи третото издание на късометражни€ фестивал ‘илмини
"—пасители на плажа" без ѕамела јндерсън
–оман ѕолански влезе в болница
“ом ’анкс в "The Lost Symbol"
 линт »стууд с награда от кинофестивала в Ћион

—поделете:

Cinefish.bg ќў≈ Ќќ¬»Ќ»
Cinefish.bg - ¬сичко за киното ћЌ≈Ќ»я Cinefish.bg - ¬сичко за киното


«а да напишете коментар, е нужно да влезете с ¬ашите име и парола.


 

 
Cinefish.bg Cinefish.bg