Cinefish.bg
Cinefish.bg Cinefish.bg
 
Начало »

Новини

»

Рецензии “Към звездите” - в търсене на блудния баща или към триумф през трудности

“Към звездите” - в търсене на блудния баща или към триумф през трудности
Cinefish.bg

Рецензии
“Към звездите” - в търсене на блудния баща или към триумф през трудности

20.09.2019, 11:47  |   Видяна: 2686  |   синефиш.бг  |   dalt  |   РЕЦЕНЗИЯ


“...Най-трудно е да познаеш себе си.”
Труднооспоримо мнение на античен философ


Необятното галактическо пространство отдавна вълнува творците, които според способностите си и вдъхновението си, могат да се развихрят и покрият със слава, или да се провалят безвъзвратно с неуспешна реколта. Още повече, че никой не може да твърди със сигурност какво има Там, но със сигурност става дума за предизвикателство към земните стандарти на етика, мислене и морал.

Рой МакБрайд (Брад Пит) е блестящ пилот с отлично досие, доказани качества и неопетнена професионална биография, който не спира да удивлява авиационната военна йерархия. Той е потомствен астронавт, син на Клифърд МакБрайд (Томи Лий Джоунс), изчезнал преди 16 години по време на изследователската мисия “Лима”, в търсене на извънземна цивилизация в пространството около планетата Нептун. След злополука, при която Рой оцелява без драскотина, благодарение на хладнокръвното си поведение, командването му възлага секретна мисия - да се яви в отдалечена от Земята база, за да отправи лично радиопослание към баща си, който, както по всичко изглежда, не е загинал, а се е отклонил от Правия път. Изненадата на Рой е огромна, и той се запътва, объркан, любопитен и развълнуван, към другия край на галактиката, където не се знае какво го очаква. Задачата е жизнено важна за бъдещето на планетата, тъй като силни електромагнитни вълни с източник от същия район заплашват човечеството. Така, че мисията му няма право на провал.

“Към звездите” може да се окачестви като

Томи Лий ДжоунсКъм звездите” може да се окачестви като “космически роуд муви”. Междузвездното пространство е само повод, който успешно замества асфалтираните пътища на Аризона или Невада, към които зрителят е привикнал. Пътуването е дълго, и според каноните на жанра, е съпроводено от срещи и премеждия, но преди всичко е възможност за Рой да направи бавна и обстоятелствена монологична равносметка на постигнатото в живота си, на взаимоотношенията със съпругата си Ив (Лив Тайлър - със символично и обидно кратко екранно време) и с баща си - един великолепен, леко откачил и фанатизиран Томи Лий Джоунс, чиито мироглед е замъглен от самота и многопосочни философски разсъждения. Филмът носи откровени психоаналитични откровения и универсални наблюдения, с които средностатистическия зрител може да се съгласи и сподели, без да е нужно да е слага скафандър или да пилотира космически кораб.

Към звездите IMAXБрад Пит носи на раменете си целия филм, сюжетно близък до “Апокалипсис Сега” и до известна степен на “Соларис”. Той се лансира дръзко и се справя блестящо с много интересно актьорско предизвикателство, подкрепен от режисьора Джеймс Грей. Зад непоклатимия железен офицер и елитен пилот се оказва уязвим, чувствителен и крехък персонаж. Попаднал в плен на спомени и свързаните с тях емоции, които се блъскат хаотично в главата му и го подтикват към отчаяни действия, в които залага репутацията си и бъдещето, както своето, така и на родната планета. Разкъсван между офицерски дълг и синовни си чувства, той е изправен пред тежка дилема позната от класическия театър, от която не може да се измъкне и да избяга, нещо което много би искал да направи...както обикновено досега. “Към Звездите” може да се разглежда като филм за самотата, за смазващата рутина, за нуждата от изненади и емоции. Историята, безупречно заснета от Хойте Ван Хойтема, надминава космическите приключения, в които персонажите отварят (и затварят) люковете на отделенията на космически кораб, плувайки в безтегловност. Филмът е покана към зрителя да се присъедини към главният персонаж и да се включи в монолога му, в търсене и откриване на много общи допирни точки.

С участието си в “Към звездите” Брад Пит дава недвусмислена заявка за записване в листата на талантливите актьори, които не са само захаросана муцунка. Филмът му дава потенциална възможност да се надява на академична номинация, но тепърва големият екран ще изведе имена и ще нарисува новата версия на оскаровия пейзаж.Споделете:

Cinefish.bg ОЩЕ НОВИНИ
Cinefish.bg - Всичко за киното МНЕНИЯ Cinefish.bg - Всичко за киното


За да напишете коментар, е нужно да влезете с Вашите име и парола.


 

ПОПУЛЯРНИ ФИЛМИ ДНЕС ПОПУЛЯРНИ ФИЛМИ ДНЕС ПОПУЛЯРНИ ФИЛМИ ДНЕС
 
Cinefish.bg Cinefish.bg