Cinefish.bg Cinefish.bg
 
Начало »

Новини

»

Рецензии Как да разбера? - въпрос за $милиони$

Как да разбера? - въпрос за $милиони$
„Как да разбера” е вашата частица филмова любов, която да споделите с любим човек.
Cinefish.bg

Рецензии
Как да разбера? - въпрос за $милиони$

11.02.2011, 19:30  |   Видяна: 4348  |   синефиш.бг  |   РЕЦЕНЗИЯ

от Александър Райчев

Как да разбера” е филм, който поставя много въпроси и то не само от артистично-художествен характер.

Как да разбера Пол Ръд Рийз УидърспунНай-новото предложение от режисьора, носител на 3 награди „Оскар”, Джеймс Л. Брукс („Колкото толкова”) би могло спокойно да стане тема за обширен материал в специализирани икономически издания. Как иначе да се даде обяснение защо романтична комедия, която официално струва на създателите си 120 милиона долара, досега е възвърнала едва ¼ от вложените средства и няма особени изгледи да възвърне повече?

И то при положение, че актьорския състав на „Как да разбера” включва двама носители на „Оскар” за главна роля (Джак Никълсън и Рийз Уидърспун), а общите приходи от филмите на четиримата централни изпълнители наближават цифрата от 6 милиарда долара.

Точно преди 13 години „Колкото толкова” струваше на Сони едва 50 милиона, а успя не само да донесе над 300 милиона бокс офис, но и да спечели признанието на публика и критика, като Джак Никълсън и Хелън Хънт заслужено отнесоха вкъщи наградите „Оскар” за главна мъжка и главна женска роля.

Как да разбера Оуен Уилсън Рийз УидърспунНесъмнено успехът на „Как да разбера” е основна причина Джеймс Л. Брукс да получи нов шанс от Сони, за да реализира на големия екран последния си сценарий, продължаващ да изследва най-обикновени и в същото време изключително важни моменти от живота на хора, с които всеки от нас би могъл да се идентифицира.

Къде тогава се крие причината за провала на филма? За финансовия провал на филма отговорност може да се потърси в променената културно-социална обстановка в глобален мащаб. Публиката в днешно време е склонна да гласува доверие с билета си по-скоро за комедии като „Запознай се с нашите” и многобройните му продължения.

Защото е много по-лесно да се разсееш с дебелашки шеги, пуканки и кола от проблемите на все по-тягостното ежедневие, отколкото дори и в мрака на киносалона да се затормозяваш с душевните терзания и неволи на героите, които могат да те накарат да се замислиш за своя собствен живот и начина, по който го живееш.

Как да разбера Оуен Уилсън Рийз УидърспунВ допълнение „Как да разбера” страда от липсата на достатъчно динамично развитие на действието. Двата часа екранно време дават добра възможност за постепенно запознаване с героите и разгръщане на техните образи, но в същото време тези два часа са прекалено дълги за кинопоказ на конкретната история и биха били прекарани значително по-удобно в домашна обстановка. Неслучайно има редица заглавия, чиято съдба на видео и впоследствие по телевизията е значително по-успешна от тази, сполетяла ги в киносалоните. Друг въпрос е какъв бюджет и очаквания има да опрадава всяко едно заглавие и спрямо тези величини се прави и крайната равносметка за неговото представяне.

От друга страна „Как да разбера” далеч не е пълен провал и тези зрители, които подходят непредубедено към филма могат да останат доволни от видяното.

Филмът си поставя за цел да отговори на 2 въпроса, поставени от появяващия се съвсем за кратко като психиатър Тони Шалуб, който в последните десетина години се позагуби от големия екран, за да жъне успехи в телевизията с добре познатия на българската публика сериал „Монк”.

Как да разбереш какво искаш и впоследствие как да го постигнеш?

Но тук не става въпрос за това дали да си поръчаш бира или вино, дали да отидеш на театър или на кино, дали да останеш в леглото още половин час или да станеш и да се захващаш за работа.

Как да разбера Пол Ръд Рийз УидърспунВъпросът е да откриеш кое е истински важното в живота ти и да не позволяваш на трудностите, независимо колко големи, да ти попречат да се бориш именно за него.

Брукс отново сблъсква герои, които произхождат от различна среда и на пръв поглед нямат много общо помежду си. Свързва ги само факта, че изживяват най-лошия период в живота си и не знаят дали по-нататък в тунела ги чака светлина или мракът ще продължи да се сгъстява.

Лиса (Рийз Уидърспун) е дългогодишен атлет, лидер на отбора на САЩ по софтбол и пример за подражание на съотборничките си. На 31 години обаче тя се оказва прекалено стара, за да бъде повикана за новия шампионат и е принудена да започне да гради живота си наново, учейки се да разчита единствено на собствената си преценка, която до този момент е градена в контролираната среда на спортното ежедневие и тепърва трябва да се адаптира към реалността на обикновените хора.

Как да разбера Пол Ръд Джак НикълсънДжордж (Пол Ръд) е отгледан от пресметливия си и манипулативен баща (Джак Никълсън), който го използва за прикритие на извършваните от компанията му противозаконни дейности. Когато Джордж е подведен под федерална отговорност, той трябва да преосмисли и реорганизира живота си. В момент на пълно отчаяние той среща Лиса и скоро открива в нейно лице причина да продължи да живее.

Почти 35-годишната Уидърспун е в страхотна физическа форма за ролята на активна спортистка, като в същото време изразява с неподправено очарование съмненията, обзели героинята й през този преходен момент от живота й.

 Как да разбера Пол Ръд Рийз УидърспунОт своя страна Ръд е абсолютно убедителен в ролята на свестния неудачник, който никога може би не си е поставял твърде високи цели и само едно грубо разтърсване на подредения му живот ще го насочи към коренна промяна.

В крайна сметка Брукс слага точка на историята в стила на „Колкото толкова”, показвайки ни, че разстоянието от отчаянието до щастието е съвсем кратко и просто е нужно да откриеш човекът, който е готов да отвърне на твоята обич и да направиш всичко по силите си, за да спечелиш сърцето му.

С наближаването на Свети Валентин киносалоните традиционно ще предложат редица тематични заглавия и може би точно „Как да разбера” е вашата частица филмова любов, която да споделите с любим човек. Истината е, че без да сте опитали никога няма да разберете дали не сте пропуснали нещо, което да остане за цял живот с вас.

Споделете:

Cinefish.bg ОЩЕ НОВИНИ
Cinefish.bg - Всичко за киното МНЕНИЯ Cinefish.bg - Всичко за киното

1 Коментара подреди по:  нови  стари  рейтинг 
 
dsjite Неутрално
1 02.02.2011, 11:33
Оценка: 1
1 гласа

Два пъти сте объркали "Колкото толкова" с "Как да разбера"!

 
 

За да напишете коментар, е нужно да влезете с Вашите име и парола.


 

 
Cinefish.bg Cinefish.bg
Ключови думи: гласът на дарт вейдър  |  джон карпентър  |  вирджиния уолф  |  любовта е опиат  |  хиндо касимов  |  анна муглалис  |  весела димитрова  |  филм линда басет  |  джейн еър филми  |  евро синема  |  изабела роселини  |  love.net  |  исторя за робин хут  |  левентал  |  скъпи джон сценарист  |  американецът филм  |  ингрид бергман  |  тамлиер арн  |  прекършени прегръдки  |  звездни прилики