Cinefish.bg
Cinefish.bg Cinefish.bg
 
Начало »

Новини

»

Филми "Жажда” на Светла Цоцоркова с награда от фестивала в Линц

Жажда” на Светла Цоцоркова с награда от фестивала в Линц
"Жажда” на Светла Цоцоркова с награда от фестивала в Линц
Cinefish.bg

Филми
"Жажда” на Светла Цоцоркова с награда от фестивала в Линц

26.04.2016, 14:02  |   Видяна: 1431  |   Press Release  |   ФИЛМ
На Кросинг Юръп Филм Фестивал 2016 българският филм „Жажда” бе отличен с приза за най-добър филм!

След много отличия, между които НАГРАДАТА ЗА НАЙ-ДОБЪР БЪЛГАРСКИ ИГРАЛЕН ФИЛМ  на 20 Международен София Филм Фест, „Жажда” обра овациите на някои от най-престижните филмови фестивали по света. Световната премиера на пълнометражния дебют на Светла Цоцоркова бе в програмата „Нови режисьори” в Сан Себастиан, а след това филмът е представен в Цюрих, Хайфа, Хамбург, Лондон, Варшава, Люксембург, Минск, като междувременно получава Наградата за дебют и за операторско майсторство (Веселин Христов) на фестивала на българския игрален филм „Златна роза”. В Минск филмът спечели Специалната награда на журито в конкурса за младежки филми („Children and Youth Films Competition”) и „Youth on Marche”.

Светла Цоцоркова с награда от фестивала в ЛинцСъвсем наскоро „Жажда” получи приз за най-добър филм, а младата актриса Моника Найденова взе награда за най-добра женска роля на 21 Вилнюс Филм Фестивал.

„Жажда” е с участието на Александър Бенев, Моника Найденова, Светлана Янчева, Ивайло Христов, Васил Михайлов, Стефан Мавродиев и Иван Бърнев. Сценаристи са Светослав Овчаров, Светла Цоцоркова и Венцислав Василев, оператор - Веселин Христов. Филмът е осъществен с подкрепата на ИА Национален филмов център и Европейската програма МЕДИА, копродукция на  Фронт Филм с Омега Филмс.

Светла Цоцоркова с награда от фестивала в Линц„Във филма присъства нещо от „La Strada” на Фелини, отразяват се дори и някои от традициите на киното на бившите социалистически страни – в анахроничните лица, костюми и кадриране, като цялостното усещане за филма ни отклонява от желанието да го поставим категорично в днешния ден, - пише за „Жажда” Лий Маршал от Screen Daily. - Изключителната операторска работа, решението със специфична златна светлина допринасят за усещането за мечтателност и различна реалност, които преобладават в „Жажда”. (...) Филмът е разказ за пет изгубени души, поднесен със стил – забележително постижение на режисьорката, на сценаристите, разбира се и на актьорите, защото публиката започва да харесва всеки едни от тях.” Филмът беше поставен сред десетте най-добри кинотворби на 2015 година в класацията на един от най-уважаваните критици на Variety - Джей Уайзбърг.

ЧЕСТИТО на Светла Цоцоркова и екипа на филма!

Стартирал като проект от София Мийтингс,  „Жажда” може да бъде видян в българските кина!Споделете:

Cinefish.bg ОЩЕ НОВИНИ
Cinefish.bg - Всичко за киното МНЕНИЯ Cinefish.bg - Всичко за киното


За да напишете коментар, е нужно да влезете с Вашите име и парола.


 

 
Cinefish.bg Cinefish.bg