Cinefish.bg
Cinefish.bg Cinefish.bg
 
Начало »

Новини

»

Филми „Жажда” на Светла Цоцоркова получи още две големи награди

„Жажда” на Светла Цоцоркова получи още  две големи награди
Cinefish.bg

Филми
„Жажда” на Светла Цоцоркова получи още две големи награди

15.04.2016, 15:05  |   Видяна: 1654  |   Press Release  |   ФИЛМ
За най-добър филм и най-добра женска роля на фестивала във Вилнюс!

21-ия филмов фестивал във Вилнюс завърши ВЧЕРА – 14 април! Българският филм „Жажда” беше удостоен с наградата
за най-добър филм в конкурсната програма
„New Europe – New Names”,
а младата актриса Моника Найденова получи приза
за най-добра женска роля

„Жажда” на Светла Цоцоркова получи още  две големи награди

Удостоен с наградата за най-добър български игрален филм на 20 Международен София Филм Фест, „Жажда” обра овациите на някои от най-престижните филмови фестивали по света. Световната премиера на пълнометражния дебют на младата режисьорка Светла Цоцоркова бе в програмата „Нови режисьори” в Сан Себастиан през 2015 година, след това филмът бе представен в Цюрих, Хайфа, Хамбург, Лондон, Варшава, Люксембург, Минск, като получи и наградата за дебют и за операторско майсторство (Веселин Христов) на фестивала на българския игрален филм „Златна роза”. В Минск филмът спечели Специалната награда на журито в конкурса за младежки филми („Children and Youth Films Competition”) и „Youth on Marche”. Филмът беше поставен сред десетте най-добри кинотворби на 2015 година в класацията на един от най-уважаваните критици на Variety - Джей Уайзбърг.

„Във филма става дума за любов в семейство, което живее на хълм в края на село и се издържа от това да пере чаршафите на близките хотели. В семейството цари хармония, спокойствие, има установени взаимоотношения. Има такъв образ на къща, разположена на хълм с множество чаршафи, сякаш всеки миг ще полети... В един момент пристига друго семейство - баща и дъщеря пътешественици, които разбиват тази хармония... Исках на финала да има мечти и именно тази селска, на пръв поглед, къща се превръща в символ на полета на човека, на силата на неговите желания, на стремежа му да обича и да бъде обичан,” - споделя режисьорката.

„Жажда” на Светла Цоцоркова получи още  две големи награди

„Жажда” е с участието на Александър Бенев, Моника Найденова, Светлана Янчева, Ивайло Христов, Васил Михайлов, Стефан Мавродиев и Иван Бърнев. Сценаристи са Светослав Овчаров, Светла Цоцоркова и Венцислав Василев,  оператор - Веселин Христов. Филмът е осъществен с подкрепата на ИА Национален филмов център и Европейската програма МЕДИА, копродукция на  Фронт Филм с Омега Филмс.

ЧЕСТИТО на екипа на филма и на младата актриса Моника Найденова!

Стартирал като проект от София Мийтингс,
„Жажда” тръгва с премиера в българските кина
на 22 април 2016 година!

„Жажда” на Светла Цоцоркова получи още  две големи наградиСподелете:

Cinefish.bg ОЩЕ НОВИНИ
Cinefish.bg - Всичко за киното МНЕНИЯ Cinefish.bg - Всичко за киното


За да напишете коментар, е нужно да влезете с Вашите име и парола.


 

 
Cinefish.bg Cinefish.bg