Cinefish.bg
Cinefish.bg Cinefish.bg
 
Ќачало ї

Ќовини

ї

‘илми Д»зточна насладаФ на ћайкъл ѕейлин с включени кадри от Ѕългари€

Д»зточна насладаФ на ћайкъл ѕейлин с включени кадри от Ѕългари€
Cinefish.bg

‘илми
Д»зточна насладаФ на ћайкъл ѕейлин с включени кадри от Ѕългари€

09.03.2008, 23:42  |   ¬ид€на: 1926  |   синефиш.бг  |   ‘»Ћћ
»зточна наслада документални€т филм на ћайкъл ѕейлин за Ѕи Ѕи —и с включени кадри от Ѕългари€, ще бъде представен на 12-и€ международен —офи€ ‘илм ‘ест.

ѕейлин лично потвърди, че български€т епизод е номиниран за престижна телевизионна награда на ќстрова. Ћентата е част от травъл поредицата на световноизвестни€ британски комик и телевизионен водещ „Ќовата ≈вропа”, ко€то предстои да бъде издадена от в. “ апитал”.

—пециален гост на събитието, организирано с подкрепата на “Ѕритански€ съвет”, е режисьорът и продуцент на поредицата ƒжон ѕол ƒейвидсън.

—лед възторженото гостуване на прочути€ майстор на усмивки “ери ƒжоунс на международни€ —офи€ ‘илм ‘ест 2006, дойде ред изкуството на друг „ћонти ѕайтън” да стане досто€ние на българските киномани. ¬ рамките на 12-и€ —офи€ ‘илм ‘ест публиката у нас ще може да види част от документални€ филм на световноизвестни€ английски комик ћайкъл ѕейлин „»зточна наслада” (2007), запечатал вълнуващи кадри от посещението му в Ѕългари€ през август 2006 г. Ћентата е част от новата травъл поредица на ѕейлин за Ѕи Ѕи —и „Ќовата ≈вропа” (2007) – забележителен разказ за развитието на източноевропейските страни почти две десетилети€ след падането на Ѕерлинската стена. — представ€нето на филма на 12-тото издание на —офи€ ‘илм ‘ест ще се заеме лично негови€т режисьор ƒжон-ѕол ƒейвидсън. —ъбитието е съвместен проект на —офи€ ‘илм ‘ест, Ѕритански€т съвет и в. „ апитал”, който е подготвил за своите читатели специална DVD колекци€, включваща класическите филми на ћайкъл ѕейлин от „ќколо света за 80 дни”, както и последните му пътешестви€ до страните в „Ќовата ≈вропа” (включително и Ѕългари€). ”никалната прожекци€ ще включва и материал за Ѕългари€, който е извън излъчената по Ѕи Ѕи —и сери€, но е част от официалното DVD издание като приложение. ўе бъдат представени и н€колко други репортажа на ѕейлин за съседни на Ѕългари€ балкански страни.

ћайкъл ≈дуард ѕейлин е роден на 5 май, 1943 г. в Ўефийлд, јнгли€. —ценични€т си дебют прави през 1948 г. на 5-годишна възраст в рол€та на ћарта  рачит в " оледни камбанки" и предизвиква см€х още с по€вата си, като пада от сцената. Ќамерени€та му тогава обаче изобщо не са да става актьор. “ой учи истори€ в ќксфорд и има планове да работи в рекламата. —ценичните му из€ви и занимани€та с писане започват докато учи в ќксфорд, и когато състудентът му “ери ƒжоунс го забел€зва, това е началото на едно легендарно партньорство.

— диплома по съвременна истори€ през 1965 г. ѕейлин пристига в Ћондон, за да си търси работа като сценарист. ѕърви€т му ангажимент в телевизи€та е като водещ на „Now!”, тинейджърско предаване за попмузика. ¬ свободното си време ѕейлин продължава да пише с “ери ƒжоунс, който работи за Ѕи Ѕи —и.  ато екип двамата създават сценариите за „The Ken Dodd Show”, „The Billy Cotton Bandshow” и други програми на Ѕи Ѕи —и. ћетео-пароди€та „The Frost Report” е първи€т проект, който събира ћайкъл ѕейлин и “ери ƒжоунс с другите четирима създатели на "ћонти ѕайтън" - √реъм „апман, ƒжон  лийз, ≈рик јйдъл и “ери √илиам.  омедийното им напасване е като музикалното на "Ѕийтълс". Ќа 5 октомври 1969 г. Ѕи Ѕи —и излъчва за първи път "Ћет€щи€ цирк на ћонти ѕайтън", а останалото е истори€. ƒо 1974 г. шесторката остав€ зад себе си многобройни турнета с представлени€ на живо, записи, албуми, книги. —пециалитетът на ѕейлин е типични€т, учтив и бавно загр€ващ англичанин, отвън сноб, отвътре ранима душа. ƒруги€т му прочут скечов персонаж е на кардинал от испанската инквизици€.

ћайкъл ѕейлин актьорства и участва в сценариите на най-известните пълнометражни филми на „ћонти ѕайтън”: "ћонти ѕайтън и —вещени€т √раал" (1975), "∆ивотът на Ѕрайън" (1979), "—мисълът на живота" (1982). —лед като в средата на 80-те комедиантите минават на солова кариера, ѕейлин предизвиква фурор с рол€та си на заекващи€ непохватен убиец в написани€ и режисиран от  лийз филм "–иба, наречена ”анда" (1988). «а него той е отличен с наградата BAFTA за комик на годината.

¬ кра€ на 80-те години на ’’ век ћайкъл ѕейлин започва нова кариера и бързо се превръща в един от най-обичаните телевизионни водещи на географски предавани€. ѕътувани€та са гол€мата любов на прочути€ английски комик и той се оказва чудесен спътник за тв зрителите, забавен и интересен във вс€ка посока и при всички обсто€телства.

ѕърви€т документален пътепис на ћайкъл ѕейлин за Ѕи Ѕи —и е „Great Railway Journeys of the World” (1980). ”спехът на сериите довежда спонсорство на британските железници и възобнов€ването им през 1994 г., 1996 г. и 1999 г. ѕрез 2000 г. за заслугите си към страната ћайкъл ѕейлин получава ордена на Ѕританската импери€, а от 2002 г. струващи€т 5 млн. лири високоскоростен влак Super Voyager в —редна јнгли€ носи неговото име.

»стински€т успех на ѕейлин обаче идва с „ќколо света за 80 дни” („Around the World in 80 days”). Ўестчасови€т документален филм пресъздава измисленото пътешествие на геро€ на ∆ул ¬ерн - ‘инеас ‘ог. ћайкъл ѕейлин повтар€ маршрута му, като използва единствено транспорта, който е бил на разположение на ‘ог в неговото време. —ледван от 5-членен екип на Ѕи Ѕи —и, английски€т комик пътува с влакове, въздушни балони, кучешки впр€г и баржа през ѕариж, ¬енеци€, —уец, ƒубай, ќсмански€ залив, Ѕомбай, ћадрас, —ингапур, ’онконг, Ўанхай, “окио и јмерика. ÷елта на ѕейлин е, тръгвайки от Ћондон в 9,45 сутринта, точно след 80 дни да се завърне на същото м€сто, след като е обиколил земното кълбо. ѕри излъчването на сериала с перипетиите и коментарите на ѕейлин за света и хората, видени отблизо, през 1989 г. той достига рекорден рейтинг за документален филм. ¬ следващите години филмът е излъчен в над 50 страни и е многократно тиражиран на видео и DVD.

—лед небивали€ успех на „ќколо света за 80 дни” ћайкъл ѕейлин работи многократно за Ѕи Ѕи —и – „ќт полюс до полюс” („Pole to Pole”, 1992), „ѕълен кръг” (по крайбрежието на ѕасифика, „Full Circle”, 1997), „—ахара” („Sahara”, 2002), „’ималаите” („Himalaya”, 2004). ќсобено м€сто в пътувани€та му заемат четирите серии на „ѕриключението ’емингуей” („Michael Palin's Hemingway Adventure”, 1999). ¬ т€х ѕейлин посещава автентичните места на любими€ си писател - от пъстървените реки в ћичигън, през парижките мансарди,  илиманджаро и ¬енеци€, до финалното пристанище в  уба, където прави интервю с 101-годишни€ реален рибар от „—тарецът и морето”.

„Ќовата ≈вропа” (2007) на ћайкъл ѕейлин е най-новата му травъл поредица за страните от ÷ентрална и »зточна ≈вропа. Ѕритански€т комик и телевизионен водещ изследва 20 страни, от които дълги години го е раздел€ла ∆ел€зната завеса.  ато започва пътешествието си от планините на —ловени€, ѕейлин пътува на юг към ’ървати€ и през бивша ёгослави€ до јлбани€, преди да се върне на север и да обхване и Ѕългари€, –умъни€, ”нгари€, ”крайна, „ехи€, —ловаки€, бивша »зточна √ермани€, ѕолша, руски€ анклав при  алининград (н€когашни€  ьонингсберг, домът на тевтонските рицари), Ћитва, Ћатви€ и ≈стони€, разкривайки нови и непознати светове пред милиони зрители.

¬печатлени€та и прежив€вани€та на ћайкъл ѕейлин от Ѕългари€ са запечатани в епизода „»зточна наслада”. ѕо време на снимките у нас през август 2006 г. той избира за свой гид именно директора на —офи€ ‘илм ‘ест —тефан  итанов, шефката на международни€ отдел ћира —талева и младата режисьорка ћа€ ¬иткова. ¬ обекти на внимание за ѕейлин и негови€ екип се превръщат празненствата на „Ѕ€лото братство” в –ила, конните надб€гвани€ в —толипиново, ѕерперикон, амфитеатърът в —тари€ ѕловдив. »ма и интервю с јзис. √воздей в програмата при българското гостуване на ћайкъл ѕейлин обаче е варенето на семейната раки€ на —тефан  итанов и баща му “одор, известна като ƒ€до-“отовата, ритуал, който английски€т комик и телевизионен водещ също превръща в досто€ние за зрителите на Ѕи Ѕи —и. ѕътешествието на ѕейлин из »зточна ≈вропа е документирано още в DVD колекци€ и книга, ко€то се над€ваме да се по€ви и на български€ пазар.

ѕо думите на сами€ ѕейлин български€т епизод е номиниран за наградата BAFTA!
—поделете:

Cinefish.bg ќў≈ Ќќ¬»Ќ»
Cinefish.bg - ¬сичко за киното ћЌ≈Ќ»я Cinefish.bg - ¬сичко за киното


«а да напишете коментар, е нужно да влезете с ¬ашите име и парола.


 

 
Cinefish.bg Cinefish.bg