Cinefish.bg
Cinefish.bg Cinefish.bg
 
Ќачало ї

Ќовини

ї

“в новини »зповедта на една нестинарка - тази недел€ в bTV –епортерите

»зповедта на една нестинарка - тази недел€ в bTV –епортерите
»зповедта на една нестинарка - тази недел€ в bTV –епортерите
Cinefish.bg

“в новини
»зповедта на една нестинарка - тази недел€ в bTV –епортерите

06.06.2012, 17:33  |   ¬ид€на: 1017  |   Press Release  |   “¬

ѕреди три години в јбу ƒаби нестинарството е вписано като нематериално културно наследство в списъка на ёЌ≈— ќ.  акво сме запазили днес от този обичай?  ак и защо е нормално през вековете една традици€ да се развива и дори да се комерсиализира?

ќтговорите на тези въпроси зрителите ще откри€т в недел€ от 19.30 часа в bTV –епортерите.

¬сичко за разликата между нестинарите и огнеходците ще разкрие в лични€ си разказ една 66-годишна нестинарка, изл€ла сво€та изповед пред  репортера  анна –ачева и оператора »ван ‘илчев във филма ДјнастеноФ.¬сичко за разликата между нестинарите и огнеходците ще разкрие в лични€ си разказ една 66-годишна нестинарка, изл€ла сво€та изповед пред  репортера  анна –ачева и оператора »ван ‘илчев във филма „јнастено”.

—акралните танци на нестинарите се раждат около 1445 г. в селата около река ¬елека, зад баирите на —транджа. «а връзката между зем€та и небето има много легенди.  огато √оспод започнал да избира кой да му помага на зем€та и кой му е най-верен, събрал момците, за да провери кой е най-смел. —лед това наклал гол€м огън и казал, че ще вземе за помощник този, който мине през жаравата бос. ќт всички само  онстантин се осмелил… и издържал. Ќо √оспод преценил, че и на него ще му е необходима помощничка.

—во€т танц в огън€ изиграла момата ≈лена. Ѕог им поверил да игра€т в жаравата вс€ка година, та да изчистват злото от хората и да предават на другите в€рата в доброто. Ќарекъл ги светии. ќттогава до днес останал обича€т с игра в огън€ да се празнува ден€ на  онстантин и ≈лена.

—поделете:

Cinefish.bg ќў≈ Ќќ¬»Ќ»
Cinefish.bg - ¬сичко за киното ћЌ≈Ќ»я Cinefish.bg - ¬сичко за киното


«а да напишете коментар, е нужно да влезете с ¬ашите име и парола.


 

 
Cinefish.bg Cinefish.bg