Cinefish.bg
Cinefish.bg Cinefish.bg
 
Ќачало ї

Ќовини

ї

“еми Д»зкуплението ЎоушенкУ Ц 25 години по-късно

Д»зкуплението ЎоушенкУ Ц 25 години по-късно
Cinefish.bg

“еми
Д»зкуплението ЎоушенкУ Ц 25 години по-късно

23.09.2019, 10:19  |   ¬ид€на: 13199  |   синефиш.бг  |   √ќ–≈ўј “≈ћј
«а успеха на един филм съвсем не са от значение касовите му рекорди и високи€ рейтинг сред критиците. ѕримерите за това не са малко, но един филм е категоричното доказателство, че дори първоначалната реакци€ към него да не е била толкова положителна, впоследствие отношението от всички страни коренно се промен€.

Д»зкуплението ЎоушенкУ Ц 25 години по-късно—ега може и да звучи неверо€тно, но именно така сто€т нещата в началото за „»зкуплението Ўоушенк“, филмът на ‘ранк ƒарабонт с “им –обинс и ћорган ‘рийман, който от години е с най-висок рейтинг в сайта imdb.com и който не спира да печели нови и нови поколени€ фенове.

Ќавършиха се 25 години от премиерата на този безспорен шедьовър, който си остава един от най-харесваните филми на всички времена. ј в началото никой не в€рва в успеха му. —ами€т ƒарабонт признава, че интересът на зрителите е бил малък, защото е било трудно да ги убед€т, че н€ма да гледат мрачна затворническа драма, ко€то ще ги обремени психически.

¬се пак на тестовите прожекции рейтингът на „»зкуплението Ўоушенк“ е много висок, което обнадеждава всички от екипа. Ќо радостта им е прекалено кратка.  огато филмът е пуснат по кината, усп€ва да спечели едва 18 милиона долара – сума, ко€то дори не покрива бюджета му. «а неговата попул€рност обаче допринас€ јмериканската кино академи€, ко€то го удосто€ва с цели седем номинации за „ќскар“, включително за най-добър филм.

ѕокрай номинациите и отзвука в медиите, филмът спечелва нови 10 милиона долара, но това съвсем не го превръща във финансово успешен. ¬се пак все повече хора научават за него. ¬ резултат той се радва на засилен интерес при издаването си на видеокасети и се превръща в най-търсеното заглавие за домашно кино през 1995 г. ¬последствие феновете му стават все повече и така до върха в класаци€та на imdb.

Д»зкуплението ЎоушенкУ Ц 25 години по-късно

ћјЋ ќ »—“ќ–»я

ѕърви€т реализиран сценарий на ‘ранк ƒарабонт е по разказа на —тивън  инг „∆ената в ста€та“. “ой е превърнат в късометражни€ филм през 1984 г. и постав€ начало на при€телството между крал€т на хоръра и бъдещи€ режисьор. ¬последствие ƒарабонт пише сценариите на много попул€рни филми на ужасите от 80-те като „ ошмар на ≈лм стрийт 3“ и „ћухата 2“. “ой обаче иска да опита нещо различно и така попада на друг разказ на  инг, озаглавен „–ита ’ейуърт и изкуплението Ўоушенк“.

ƒарабонт пише сценари€ за осем седмици. ¬последствие той започва да го предлага за реализаци€ в ’оливуд, като интересът е доста гол€м. Ќай-много го харесва режисьорът –об –айнър, който предлага на ƒарабонт 2,5 милиона долара, за да заснеме филм по него. —умата е доста изкушаваща за млади€ сценарист, но именно това го амбицира за нещо гол€мо.

ƒарабонт пише сценари€ за осем седмици

 олкото и да звучи неверо€тно, „»зкуплението Ўоушенк“ е дебютът на ƒарабонт като режисьор. “ой се вдъхнов€ва от шедьовъра на ћартин —корсезеƒобри момчета“, който гледа многократно преди да започне снимки. »менно покрай него му хрумва иде€та за гласа зад кадър, който разказва тази истори€ за това, че никога не тр€бва да губиш надежда. („Ќадежда“ е и последната изречена дума във филма). √ласът е на ћорган ‘рийман, който записва репликите си предварително и впоследствие те звучат по време на снимките за ориентир на актьорите и екипа.

Д»зкуплението ЎоушенкУ Ц 25 години по-късноƒарабонт постига истинско съвършенство в работата със своите две звезди. јктьорите имат различен подход при подготовката за ролите си. ѕо-лесен за работа е ‘рийман, който лесно е убеждаван да направи всичко само след кратък разговор с режисьора. — –обинс обаче рол€та е многократно обсъждана от всеки ъгъл. «а да е по-убедителен, той прекарва известно време в истински затвор. —ами€т –обинс предлага много интересни идеи. ≈дна от т€х, когато геро€т му пуска плочата с ари€та от операта „—ватбата на ‘игаро“, е изц€ло измислена от него и не фигурира в разказа на  инг.
 
¬ интерес на истината много са кандидатите да застанат на м€стото на –обинс и ‘рийман. «а рол€та на јнди ƒюфрен са спр€гани ƒжеф Ѕриджис, “ом  руз, ћатю Ѕродерик, Ќикълъс  ейдж и ƒжони ƒеп. “ом ’анкс първоначално € приема, но се отказва, заради работата си по „‘орест √ъмп“.  евин  остнър също има желание да участва, но проточилите се безкрайно много снимки на „¬оден св€т“ промен€т плановете му.

—ред възможните изпълнители на рол€та на –ед, геро€т на ‘рийман, са споменавани  линт »стууд, ’арисън ‘орд, ѕол Ќюмън и –обърт –едфорф. —идни ѕоатие € отказва, защото см€та, че н€ма да даде добър пример като играе затворник. „арли Ўийн пък харесва рол€та безкрайно много. “ой преговар€ със студиото и е готов да получи минимален хонорар, само и само да € изпълни във филма. ƒори заснема 30-минутно видео с реплики на –ед, за да покаже, че рол€та е идеална за него. Ќе знаем колко е бил убедителен Ўийн, но не можем да си представим друг в тази рол€, освен ‘рийман. “€ му носи и номинаци€ за „ќскар“.

Д»зкуплението ЎоушенкУ Ц 25 години по-късно

—ЏƒЅќ¬Ќ»“≈ Ќќћ»Ќј÷»» «ј „ќ— ј–“

 ритиците не са особено възторжени при премиерата на „»зкуплението Ўоушенк“. –аботата на ƒарабонт е описвана като доста неравна, а филмът е определ€н като труден за гледане и прекалено дълъг със своите 142 минути. ¬сичко се промен€ след като излизат номинациите за „ќскар“.

ѕрез 1994 г. безспорни€т фаворит е „‘орест √ъмп“, който печели всички големи награди, включително за филм, режисура (–обърт «емекис ) и актьор (“ом ’анкс). ¬се пак това е и годината на  уентин “арантино и неговото „ риминале“, –обърт –едфорд прави един от най-добрите си филми като режисьор („“елевизионно състезание“), а британците изненадват всички в ’оливуд с неустоимата романтична комеди€ „„етири сватби и едно погребение“.

Д»зкуплението ЎоушенкУ Ц 25 години по-късно¬сички тези заглави€ са номинирани за най-добър филм. ‘актът, че сред т€х е и „»зкуплението Ўоушенк“, засилват интересът към филма. » макар че не печели нито една от своите номинации, той генерира лавина от суперлативи. »зведнъж всички се оказват влюбени в този филм.

—ами€т  инг признава, че това е един от любимите му филми по негови произведени€. “ой така и не осребр€ва получени€ от ƒарабонт чек от 1000 долара за правата върху разказа си. Ќ€колко години по-късно  инг му го връща с кратка бележка: „¬ случай, че н€кога се нуждаеш от пари. — обич, —тив“.

—ами€т ƒарабонт решава да премахне от заглавието името на –ита ’ейуърт. ќпасени€та му са, че мнозина ще помисл€т, че това е биографичен филм за легендата на ’оливуд.  уриозното е, че наистина много актриси и супермодели се свързват с него, за да ги покани за... главната рол€ в сво€ филм. —амо две жени имат реплики във филма: клиентката в магазина, ко€то се оплаква от Ѕрукс, и касиерката в банката, ко€то помага на јнди.

ќще един куриозен факт. ѕрез 2007 г. двама затворници усп€ват да изб€гат от затвор в —јў, използвайки техниката на јнди ƒюфрен.  огато разбира как точно са изб€гали, техни€т наздирател –удолф ÷юрик се самоубива.


Д»зкуплението ЎоушенкУ Ц 25 години по-късно

25 √ќƒ»Ќ» ѕќ- Џ—Ќќ

—поред данните на сайта boxofficemojo.com „»зкуплението Ўоушенк“ е спечелил малко над 28,3 милиона долара. «а потребителите на imdb той си остава най-любим филм с рейтинг 9,3 от гласували над 2,1 милиона зрители.  

Д»зкуплението ЎоушенкУ Ц 25 години по-късноƒарабонт не е от режисьорите, които не изгар€т от желание да гледат своите филми, след като приключи работа по монтажа. “ой дори всеки път си припомн€ „»зкуплението Ўоушенк“, особено покрай годишнините от премиерата. „Ќе мога да пов€рвам, че изминаха 25 години от тогава“, казва той и добав€, че наскоро е посетил ћенсфийлд, ќхайо, където е заснет филма, за чествани€ и раздаване на автографи.

ƒействието във филма се развива в ћейн, но снимките са в ќхайо. ƒарабонт допълва, че местните жители са много горди, че „»зкуплението Ўоушенк“ е заснет тук. Ѕлагодарение от това те посрещат вс€ка година много фенове на филма от цели€ св€т и могат да се похвал€т с туристическа индустри€, ко€то до преди това не е съществувала.

ѕо случай годишнината от премиерата филмът излиза отново в подбрани кина в —јў. «а разлика от други подобни юбилеи в „»зкуплението Ўоушенк“ н€ма да има добавени сцени. ѕросто той е абсолютно съвършен и н€ма нужда от никакви подобрени€.

Д»зкуплението ЎоушенкУ Ц 25 години по-късно

—поделете:

Cinefish.bg ќў≈ Ќќ¬»Ќ»
Cinefish.bg - ¬сичко за киното ћЌ≈Ќ»я Cinefish.bg - ¬сичко за киното


«а да напишете коментар, е нужно да влезете с ¬ашите име и парола.


 

 
Cinefish.bg Cinefish.bg