Cinefish.bg Cinefish.bg
 
Ќачало ї јртисти ї

»вайло «неполски -

 - »вайло «неполски
»вайло «неполски

√ласувай за актьора:
ѕотребители:
–ейтинг –ейтинг –ейтинг –ейтинг –ейтинг –ейтинг –ейтинг –ейтинг –ейтинг –ейтинг
0
√ласувай:
—реден резултат: 0/100

»вайло «неполски -

»вайло «неполски
«ј ј “№ќ–ј √јЋ≈–»я ‘»Ћћќ√–ј‘»я ћЌ≈Ќ»≈
15.10.2021  |   синефиш.бг»зкуството да живееш с идеите: »вайло «неполски на 80 години

»зложба в галери€ јлма матер, 14-31 октомври 2021

ќткриване: 14 октомври, 18 ч.

ѕрез миналата година проф. д.ф.н. »вайло «неполски чества сво€ 80-ти юбилей.  инотеоретик, културолог, семиотик, изследовател на медиите и на истори€та на близкото минало, той е учен с международно признание. ѕолитик, експерт в сферата на култура и интелектуалец с честна позици€, той има €рък принос за обществените процеси след 1989 г.

»зложбата предлага визуален разказ за различните сфери, в който проф. «неполски се из€в€ва с присъщата му интелектуална проникновеност и трудолюбие. “ози разказ е сглобен от избрани фотографии от лични€ му архив, съпроводен е от кратките му, пон€кога елиптични записки.

»зложбата обхваща двата куба на галери€  „јлма матер“ във фоайето на северното крило на –ектората. ¬ първи€ куб е подредена експозици€, ко€то прослед€ва академичната дейност като вълнуващо приключение в търсенето на новите идеи. 60 години, отдадени на јкадеми€та и на облагород€ването на  обществото, бележат един пълноценно и интересно прежив€н интелектуален път, за който избраните фотографии набав€т само фрагменти. »зложбата е опит да бъде онагледено усилието, което стои зад респектиращото научно творчество, което обхваща повече от 50 книги и над 100 статии, публикувани в Ѕългари€ и чужбина.

«рителите могат да вид€т проф. «неполски като един от „бащите-основатели“ на катедра »стори€ и теори€ на културата при —”, ко€то тази година чества сво€ 30-годишен юбилей.

¬изуално е документирана и огромната заслуга на проф. «неполски за включването на българската хуманитарна мисъл в световните дискусии. ѕод негово ръководство като директор на фондаци€ „ƒом на науките за човека и обществото“ е основан форумът „—офийски диалози” – международна платформа за академичен диалог и интелектуален обмен между българската хуманитаристика и изтъкнати мислители на съвременността, чието 25-то издание ще се проведе по време на изложбата. ¬ъв форума българската академична и културна общественост имаше възможност да се срещне с най-големите мислители на нашето съвремие, сред които без претенци€ за изчерпателност можем да споменем ”мберто ≈ко, ёрген ’абермас, ∆ак ƒерида, ѕол –икьор, „арлз “ейлър, –айнхарт  озелек, јксел ’онет, Ћюк Ѕолтански и мн. др. ‘отографиите от форума сподел€т с публиката моменти от напрегнатите дискусии на конференциите и личните срещи.  

«рителите ще станат свидетели  и на работната среда в основани€ през 2005 г. от проф. «неполски »нститут за изследване на близкото минало. ѕроф. «неполски е умел и ефикасен ръководител на големи изследователски екипи. ѕример за това е 5-годишни€ изследователски проект, подкрепен от ≈вропейски€ научен съвет, на тема „–ежим и общество в »зточна ≈вропа (1956-1989). ќт разширено възпроизводство към политическа пром€на“.

≈кспозици€та във втори€ куб на галери€та представ€ частната и публичната сфери.  ѕроф. «неполски има различни социални роли. “ой участва в съвещани€та на „ ръглата маса“, веднага след 10 ноември 1989 г. ѕолитически€т му ангажимент като  заместник-министър и министър на културата от 1991 до 1995г. остави отпечатъка на отговорното и справедливо управление на процесите в културата.  ‘ото-разказът представ€ мигове от детството, войниклъка, студентството, младостта, любовта, сватбата, официалните посещени€ и мисии, откривани€ на изложби, церемонии по награждаване, при€телски срещи… ”ютът на морската къща и топли€т поглед на любимото куче, разговорите с близки при€тели и задушевните сбирки на съмишленици прав€т зрител€ съпричастен към съкровените моменти на общуването.
»зложбата включва и видео-интервюта във френски медии, които се прожектират без прекъсване и създават звукови€ фон в куба. “екстът на интервютата е преведен и осигурен в печатна форма.

ќткриването на изложбата ще се проведе в присъствието на проф. «неполски, който  ще разкаже любопитни случки, за които фотографиите загатват.

—поделете:
ѕќ—Ћ≈ƒЌ» ћј“≈–»јЋ» «ј ј–“»—“ј  
 
»збери Aртисти  
¬сички артисти (ј-я)   ¬сички артисти (ј-я)
ј   Ѕ   ¬      ƒ         «   »          Ћ   ћ   Ќ   ќ   ѕ                     ÷      Ў   ў      ё   я
¬сички артисти (ј-Z)
A   B   C   D   E   F   G   H   I   J   K   L   M   N   O   P   Q   R   S   T   U   V   W   X   Y   Z
јртисти с най-висок рейтинг  
ќктомври
1. Ќихал ялджън
–ейтинг –ейтинг –ейтинг –ейтинг –ейтинг –ейтинг –ейтинг –ейтинг –ейтинг –ейтинг
100/100
2. ћитко ѕетров Ц ћатео
–ейтинг –ейтинг –ейтинг –ейтинг –ейтинг –ейтинг –ейтинг –ейтинг –ейтинг –ейтинг
100/100
3. ¬асил ћирчев
–ейтинг –ейтинг –ейтинг –ейтинг –ейтинг –ейтинг –ейтинг –ейтинг –ейтинг –ейтинг
100/100
4. –ене  асадос
–ейтинг –ейтинг –ейтинг –ейтинг –ейтинг –ейтинг –ейтинг –ейтинг –ейтинг –ейтинг
95/100
5. Ќаоми ”отс
–ейтинг –ейтинг –ейтинг –ейтинг –ейтинг –ейтинг –ейтинг –ейтинг –ейтинг –ейтинг
90/100
ѕоследно добавени артисти  
 
Cinefish.bg Cinefish.bg
 лючови думи: следаващите три дни  |  патрик демпси  |  ана софи€ роб  |  филм туриста  |  ерата на глупостта  |  агент солт  |  джон крайър  |  какво означава валс  |  румен угрински  |  секс и наркотици в лас вегас  |  филм с ален делон  |  кога излиза зелени€ стършел филм  |  нико макбрейн  |  — мръсна газ drive angry arena  |  истори€та за батман  |  дико михов  |  йорданка кузманова  |  по дир€та на безследно изчезналите 1977 филм  |  гранд мол варна кино арена  |  как да дразниш хората и да печелиш при€тели