Cinefish.bg Cinefish.bg
 
Ќачало ї јртисти ї

»тън  оен - –ежисьор

–ежисьор - »тън  оен, Ethan Coen

√ласувай за актьора:
ѕотребители:
–ейтинг –ейтинг –ейтинг –ейтинг –ейтинг –ейтинг –ейтинг –ейтинг –ейтинг –ейтинг
0
√ласувай:
—реден резултат: 0/100

»тън  оен - –ежисьор

Ethan Coen
«ј ј “№ќ–ј √јЋ≈–»я ‘»Ћћќ√–ј‘»я ћЌ≈Ќ»≈
01.04.2020  |   синефиш.бг«аедно с продуцента, съавтор на сценарии и негов брат »тън, ƒжоел  оен е част от най-известни€ братски тандем в съвременни€ шоубизнес. “ой е режисьор на поредица стилни, непочтителни и кинаджийски филми, които очароват критиците и хвърл€т във възторг малка, но много в€рна група зрители. ¬ъпреки че очевидно се възхищават от холивудските жанрове, творчеството на брат€та  оен се приема много по-сериозно от холивудската общност.

“ова са филми, преднамерено направени с много стил за познавачи на киното, с маниакални, остроумни и оригинални движени€ на камерата, с лъскава, но богато текстурирана операторска работа и силни актьорски изпълнени€ със свободно леещи се майсторски написани диалози. Ќ€кои се оплакват, че от техните филми човек придобива усещането, че ни ги интересува нищо друго, освен стила.

 ато јлфред ’ичкок брат€та  оен хвърл€т много сили в детайлите на предварителната подготовка и създаването на подробни сторибордове. — едно забележително изключение - "ƒа отгледаш јризона" (1987), те са влюбени в смраз€ващата ирони€, традиционна за филмите на ’ичкок и  убрик. "‘арго" (1996) - техни€т закъсн€л комерсиално-критически пробив е може би съвършени€т пример за тази тенденци€, криволичеща от ексцентризма и непретенциозната шеговитост до суровото насилие и сериозните последици.

Ќ€кой би могъл да изтъкне, че филмите на брат€  оен не притежават маниакалността и моралната отговорност на ’ичкок, както и че не могат да се сравн€ват с интелекта и дълбоки€ песимизъм на  убрик. Ќезависимо от това безспорната им виртуозност и убийствени€т им стил ги постав€т в първите редици на поколението кинодейци, изплували от напоената с наркотици мъгла на 70-те години (ќлтман,  опола, —пилбърг, —корсезе и т.н.).

–оден в ћинеаполис, ћинесота, на 29 ноември 1954, ƒжоел  оен започва да усво€ва зана€та си в Ќюйоркски€ университет в началото на 70-те години, преди да нахлуе в истори€та на киното през 80-те години на минали€ век. ќтначало си намира работа като асистент-монтажист в н€колко нискобюджетни хорър-продукции, сред които и „The Evil Dead" на —ам –ейми, а междувременно започва и да пише заедно с брат си »тън.

—лед като виждат как независими кинотворци усп€ват да прав€т сами филмите си, брат€та  оен решават и те да опитат да осигур€ват финансирането на сценарий, който са написали сами, озаглавен „Blood Simple". Ќамират парите, разпредел€т ролите и заминават за ќстин, “ексас, за да заснемат филма си. –еализиран през 1984, техни€т изпълнен с напрежение film noir предизвиква раздвижване в света на независимото нискобюджетно кино и възторг сред публиката си. ќсвен че влиза в “оп 10-класациите на н€кои медии, сред които списание Time, вестниците The Washington Post и USA Today, „Blood Simple” получава и поредица номинации, като тези на наградите „≈дгар јлън ѕо” и „Independent Spirit” за най-добър сценарий. —ъс следващи€ си проект – „ƒа отгледаш јризона" (1987), който представл€ва ексцентрична, но неизменно забавна истори€ за отвличане, брат€та си спечелват статут на култови герои.

ѕрез 1991 ƒжоел печели наградата за най-добър режисьор на международни€ филмов фестивал в  ан с „Ѕартън ‘инк". Ћентата печели и „«латна палма” за най-добър филм, две награди от Ќюйоркските филмова критика, три номинации за „ќскар” и една за „«латен глобус”.«а следващи€ си филм брат€та  оен си осигур€ват изц€ло звезден актьорски състав. ѕол Ќюман, “им –обинс и ƒженифър ƒжейсън Ћий игра€т в лентата от 1994 „The Hudsucker Proxy".

Ќо силно стилизирани€т поглед към корпоративна јмерика не усп€ва да направи връзка с публиката, в резултат на което приходите от разпространението на филма в —јў не стигат и $3 милиона доларa. ѕрез 1996 брат€та си подел€т „ќскар” за най-добър сценарий за „‘арго", като филмът печели и още един „ќскар” – за най-добра актриса, който отива при ‘рансес ћакдорманд, съпруга на ƒжоел от 1984 година. —ледващи€т проект, с който се заемат ƒжоел и »тън  оен, е „√олеми€т Ћебовски" през 1998. —мес от объркана кримка и необичайна комеди€, филмът е безгрижна, непочтителна преработка на холивудски€ детективски жанр, с участието на ƒжеф Ѕриджис, ƒжулиан ћур, ƒжон √удман, ƒжон “уртуро и —тив Ѕушеми. «аедно брат€та  оен са си изградили репутаци€ на двама от най-особените и изпълнени с въображение кинотворци, по€вили се в кра€ на ’’ век.

¬ началото на новото хил€долетие ƒжоел и »тън  оен заснеха „ќ, братко, къде си?” (2000, с ƒжордж  луни и ƒжон “уруро), последван от „The Man Who Wasn't There" (2002, с Ѕили Ѕоб “орнтън) и „Ќепоносима жестокост" (2002, отново с  луни и  атрин «ита-ƒжоунс). ѕрез 2004 брат€та заснеха криминалната комеди€ с “ом ’анкс „”бийците на старата дама", а през 2007 – „No Country for Old Men" (2007). ћеждувременно Hollywood Reporter съобщи, че се задава трети€т съвместен проект на ƒжоел и »тън  оен с ƒжордж  луни - шпионска комеди€, озаглавена "Burn After Reading", ко€то ще разказва за служител на ÷–”, изгубил диск със запис на книгата, ко€то пише. ѕремиерата на филма е определена за 2008 г. ƒжоел  оен и съпругата му имат две деца.

ƒжоел  оен за...

... правенето на филми: „¬секи път, когато снимам филм, минавам през едни и същи етапи. ѕо време на снимките съм щастлив и изпълнен с оптимизъм.  огато за първи път вид€ кадрите, сглобени в груб монтаж, ми идва да се прибера вкъщи и да си прережа вените. » след това постепенно в процеса на довършителните работи се успоко€вам дон€къде.”

... публиката: „ћраз€ когато хората плачат в киносалона. ќще по-непри€тно е, когато филмът е ужасен, а наоколо започват да подсмърчат и да си духат носовете.”

... своите филми: „Ќие не определ€ме филмите си нито като почит, нито като подигравка. “ака ги наричат други хора и това винаги ме озадачава.”

... кинозвездите: „Ќай-големите звезди, с които сме работили, са напълно лишени от суетата и капризите, за които сте чували.  луни например е точно обратното. Ќ€ма антураж. “ой е гол€ма кинозвезда, но при€тен човек.”

... кошмара на брат си: „»тън има кошмар – как един ден ме вижда на снимачната площадка на филм като „’ълк" например, с дебела златна верижка на врата и аз му казвам: „јз тр€бва да €м, нали?”


—поделете:
ѕќ—Ћ≈ƒЌ» ћј“≈–»јЋ» «ј ј–“»—“ј  
 
»збери Aртисти  
¬сички артисти (ј-я)   ¬сички артисти (ј-я)
ј   Ѕ   ¬      ƒ         «   »          Ћ   ћ   Ќ   ќ   ѕ                     ÷      Ў   ў      ё   я
¬сички артисти (ј-Z)
A   B   C   D   E   F   G   H   I   J   K   L   M   N   O   P   Q   R   S   T   U   V   W   X   Y   Z
јртисти с най-висок рейтинг  
јвгуст
ѕоследно добавени артисти  
 
Cinefish.bg Cinefish.bg
 лючови думи: трите прасенца картинки  |  зелени€т стършел 3d  |  снимки на такери  |  скалата  |  джеймс фокс  |  о конър  |  лин шей снимки  |  най скъпи€ филм сниман в българи€  |  албер дюпонтел  |  джеф бриджис  |  особености на национални€ лов  |  ростоцки филм  |  бързи и €ростни 4  |  лиди€ инджова  |  живот като на куче филм  |  танцувай с мен 3  |  джули€ робъртс гола  |  филма ченгето от бевърли хилс  |  филми със скалата  |  кой е робин хут