Cinefish.bg Cinefish.bg
 
Ќачало ї

Ќовини

ї

–ецензии »стинска кръв

»стинска кръв
Ќовосъздадена изкуствена кръв, именно станала известна и разпростран€вана под марката "True Blood"
Cinefish.bg

–ецензии
»стинска кръв

19.02.2009, 12:57  |   ¬ид€на: 15276  |   sivosten.com  |   –≈÷≈Ќ«»я
от јнгел √енчев

HBO отдавна са се доказали като факлоносец на неортодоксалните сериали, и в некратката редица показателни заглави€ без никакво съмнение може да се нареди и последната им собствена продукци€.
—ексът, насилието и кръвта всъщност са традиционни мотиви за вампирските ленти, а това, че в "»стинска кръв" са малко по-натурални не е особена изненада. ¬ интерес на истината обаче, бледите нощни ловци не се намират точно в центъра на събити€та на екрана. Ќещо повече, в този ред на мисли, образът им, изграден от създателите на сериала, е доста близо до класическите представи, налагани в литературата или киното през последното столетие, което дори е леко изненадващо.

— едно изречение, новосъздадена изкуствена кръв, именно станала известна и разпростран€вана под марката "True Blood", им позвол€ва да изл€зат на открито и да разкри€т съществуването си пред обществеността. —ъбитие, което неизбежно предизвиква вълна от парано€, религиозен фанатизъм и сериозни политически трусове. ƒействието по подразбиране се развива в —ъединените щати, но този път това определено не се дължи само на произхода на студи€та.

ћожем да кажем откровено, че лайтмотивът на първи€ сезон поне на "»стинска кръв" е лицемерието. ќт една страна в гол€мата игра, както вече стана дума, от друга - в съвсем личностен план. ¬ основна арена се превръща малко градче нейде из Ћуизиана, носещо името Ѕон “емпс, и неговите на пръв поглед съвсем обикновени жители. — едно малко изключение - младата —уки —текхаус, притежаваща забележителни телепатични способности, позвол€ващи и да надникне под булото на привидната им ограниченост.

√ледай трейлъра ¬същност последната и доста повърхностното мислене на средни€ провинциален американец е нещо, върху което сериалът акцентира, при това чрез група сравнително елементарни, макар и доста силни дразнени€. —ери€ мистериозни убийства, н€колко потенциални изневери и романтични терзани€, съчетани със завръщането на вампира Ѕил по родните места пораждат значително ксенофобско настроение - всъщност до такава степен, че контрастът между естественото и неестественото, в чиито рамки прескача сериалът, започва да поражда въпроса кое поведение точно е по-встрани от нормалното.

¬сичко това тече по н€колко сюжетни линии, преплетени чрез общи персонажи, всеки от които дон€къде, но ненатрапчиво по-особен и различаващ се от общата маса. Ќа практика, "»стинска кръв" увлича именно с внимателно изградената си истори€, а първоначалните впечатлени€ за известна наивност не само бързо се разсейват, но се оказват и точно на своето м€сто. Ќа съвсем по-заден план тук остават ефектите, които са достатъчни, но нищо повече, и на зрител€ са нужни не повече от два епизода, за да се убеди, че сериалът не е насочен към масовата публика.

ѕо-различно обаче стои въпросът с фантастичното. ћакар че през по-гол€мата част от времето то стои встрани от драмата, разво€т на събити€та дава твърда за€вка за доста по-мащабно негово участие в перспектива. ћоже да се каже дори, че създателите на сериала изграждат своеобразна митологи€ от гледна точка на съвремието, ко€то очаква своето развитие. ј такова безспорно предстои, въпреки че около датите на стартиране на втори сезон все още само се спекулира.

Ќ€колко думи за актьорски€ състав. ¬печатление, разбира се, прави јна ѕакуин - не само заради "«латни€ √лобус", който вече спечели с "»стинска кръв", и заедно с номинаци€та за най-добра телевизионна драма е показателен за високото ниво на играта във филма - но и заради участието си в "X-Men", което автоматично € превръща в най-попул€рната актриса тук. ќще повече, ако зрител€т си спомн€ великолепната и детска рол€ в кино-класиката "ѕианото" - дори и участи€та в детско-юношеските години невинаги да са добър атестат. ј към т€х можем да прибавим, макар и по-второстепенни, роли във филми като "ƒа откриеш ‘орестър" и "25-€т час".

“ова естествено не прави останалите лица напълно непознати - Ћизи  аплан участва в "„удовищно", јлександър —карсгард вече има опит с HBO от сериала "ѕоколение на убийци" - но както обикновено, продуцентите тук не залагат на прекалено познати лица, които да съсредоточат прекалено силно вниманието.
¬ резюме, поредната хитова сериална продукци€ на американските студи€ без съмнение е не само подход€ща за любител€ на силни телевизионни продукции, но има и сериозен потенциал да се превърне в нещо още по-гол€мо.  оето до гол€ма степен, разбира се, ще зависи развитието и на предсто€щи€ втори сезон.

ќще рецензии:
—транни€т случай с Ѕенджамин Ѕътън
ѕетък 13-ти
ѕредател
–озовата пантера 2

»ндийската приказка на Ѕойл
ѕобедени€т и победител€т
–ешението на валкириите не е в полза на —ингър
Ќ€ма никакви съмнени€—поделете:

Cinefish.bg ќў≈ Ќќ¬»Ќ»
Cinefish.bg - ¬сичко за киното ћЌ≈Ќ»я Cinefish.bg - ¬сичко за киното

1  оментара подреди по:  нови  стари  рейтинг 
 
lus Ќеутрално
1 17.11.2010, 10:50
ќценка: 0
0 гласа

 
 

«а да напишете коментар, е нужно да влезете с ¬ашите име и парола.


 

 
Cinefish.bg Cinefish.bg
 лючови думи: кайл съливан  |  орнела мути филмографи€  |  жанкарлос канела биографи€  |  мило вентимил€  |  филм асен блатечки нови  |  наистина любов  |  гиленхал  |  winter s bone  |  дивото зове  |  артър филм  |  дъстин хофман  |  последните три дни ръсел кроу  |  братството на вълците филм  |  казахстан руси€ филм  |  студ филм  |  малкълм актьори  |  кино арена стара загора ’ари ѕотър и даровете на смъртта „аст 1  |  ксавие бовоа  |  уди алън  |  хари потър и даровете на смъртта