Cinefish.bg
Cinefish.bg Cinefish.bg
 
Ќачало ї

Ќовини

ї

–ецензии »стинска измама

»стинска измама
“ъкмо когато си мислите, че по кината е поредната шаблонна боза, "»стинска измама".
Cinefish.bg

–ецензии
»стинска измама

09.07.2010, 16:20  |   ¬ид€на: 5478  |   avtora.com  |   –≈÷≈Ќ«»я

от ≈лена ѕенева

–омантична екшън комеди€ с “ом  руз и  амерън ƒиас. ƒори с минимално количество предразсъдъци е €сно, че едва ли тр€бва да очаквате холивудски шедьовър, за сметка на големи приходи в боксофиса.

»стинска измама “ом  руз  амерън ƒиасЌо тъкмо когато си мислите, че по кината е поредната шаблонна боза, "Knight and Day" (преведен не особено адекватно като "»стинска измама“) идва като при€тна л€тна изненада. ќсновна причина за това е тандемът на режисьора ƒжеймс ћънголд ("Girl, Inerupted", "3:10 to Yuma") и сравнително нови€ в зана€та сценарист ѕатрик ќ'Ќийл.

ќтдавна в ’оливуд има точно определен задължителен брой сюжети, чиито вариации се използват от големите студи€. » единствени€т начин да се случи нещо ново, е да подходиш към съчетаването им оригинално.

»стинска измама “ом  руз  амерън ƒиас»стори€та на "»стинска измама" е проста: реставраторка на стари коли случайно е спасена от отцепил се таен агент на ‘Ѕ–. —лед самолетна катастрофа, той тр€бва да € пази от службите, които са по петите й. «атова € взима на опасната миси€ по изчистване на името си. » въпреки че през ц€лото време предимно му пречи, той упорито търпи женската й природа, докато т€ неочаквано н€колко пъти спас€ва железни€ му задник от напечени ситуации.

ѕародии на романтичните екшън комедии има от десетилети€, но не точно това е "»стинска измама".

»стинска измама “ом  руз  амерън ƒиас акто е видно до тук, филмът пресъздава класически жанрови клишета. Ќещо повече, той пресъздава ¬—»„ » жанрови клишета. ћъжки€т персонаж е смел и загадъчен таен агент, който може да се измъкне от вс€ка ситуаци€ и да свали само с поглед бельото на вс€ка мадама (мол€, наберете 007!). —пас€ва красива и опърничава мадама от смърт, с което € въвлича в сво€та борба необратимо.

Ћокациите, битките и преследвани€та се случват на летища, във въздуха, на тропически острови, в пътни закусвални, в изоставени складове, влакове и по покриви на високи сгради.

–азбира се, има и престрелки на магистрали с отклонени€ на н€колко нива, по време на които персонажите карат само с ръце (с една ръка, без ръка, без да гледат) и сърфират върху капак на лъкатушеща кола, след което се промъкват между устремени в срещуположни посоки влакове, за да остав€т преследвачите си от другата страна.

»стинска измама “ом  руз  амерън ƒиас≈стествено, че той и т€ се гледат влюбено, докато н€кой от двамата е зад волана и имат безупречни прически след половин час въргал€не в прахта. Ћюбовните сцени са изпълнени с моменти на "случайна“ физическа близост и разменени дъх и погледи, тук е и шеговитото гонене, при което н€как двамата падат на зем€та един върху друг. «а финал остав€м препратката към "Ќевъзможна миси€", в ко€то той € носи на ръце, докато пламъците на експлози€та обгръщат фона зад т€х.

јко описаното до тук, съчетано с общата любовна биографи€ на  руз и ƒиас беше направено сериозно, публиката веро€тно щеше да си излезе след 20-тата минута.

ƒобрата новина е, че не е. «ащото всички клишета са пресъздадени с точното количество самоирони€. “ака едновременно филмът, без да е пароди€, усп€ва да ни разсмее, но и държи фронта на героизираните персонажи, при които не съществуват въпросите „как“ и „защо“.

»стинска измама “ом  руз  амерън ƒиасќсвен ситуационен и асоциативен, хуморът е в забавни€ диалог (отново изпълнен с тонове шаблонни реплики), който ражда лафове и е идеална площадка за игра на филми (а та€ реплика от къде беше?...). „удесно е когато холивудски филм, направен с единствената цел за печалба, усп€ва да бъде гледаем въпреки тоталната липса на новаторство.

«атова вдигаме палци горе за „»стинска измама“. —лед което скачаме от прозореца, падаме от 6-ти€ етаж с котешки скок и н€колко претъркулвани€, качваме се на покрива на едно такси в движение, правим завъртане на светофара, улав€ме въженце, спуснато от хеликоптер над задръстването, забърсваме букетче мадами, взрив€ваме една бензиностанци€ и както си летим на фона на експлози€та, зад нас се изписва кра€т на това ревю.

ќще рецензии:
≈динствен смъртен сред безсмъртните
ѕрофеси€ јнтониони
»грата на играчките 3
 око Ўанел и »гор —травински
”бийци
—ексът и градът 2
—поделете:

Cinefish.bg ќў≈ Ќќ¬»Ќ»
Cinefish.bg - ¬сичко за киното ћЌ≈Ќ»я Cinefish.bg - ¬сичко за киното

3  оментара подреди по:  нови  стари  рейтинг 
 
behwolf Ќеутрално
1 16.11.2010, 07:17
ќценка: 0
0 гласа

 
 
 
lus ¬есело
2 13.11.2010, 02:56
ќценка: 0
0 гласа

 
 
 
netfocus ѕоложително
3 09.07.2010, 05:25
ќценка: 0
0 гласа

» мен филма ме изкефи, но и той стана жертва на световното...

 
 

«а да напишете коментар, е нужно да влезете с ¬ашите име и парола.


 

ѕќѕ”Ћя–Ќ» ‘»Ћћ» ƒЌ≈— ѕќѕ”Ћя–Ќ» ‘»Ћћ» ƒЌ≈— ѕќѕ”Ћя–Ќ» ‘»Ћћ» ƒЌ≈—
 
Cinefish.bg Cinefish.bg