Cinefish.bg
Cinefish.bg Cinefish.bg
 
Ќачало ї

Ќовини

ї

»нтервюта »рене ¬етере за ДЅърлогатаУ и за силата на раними€ човек

»рене ¬етере за ДЅърлогатаУ и за силата на раними€ човек
»рене ¬етере за ДЅърлогатаУ и за силата на раними€ човек
Cinefish.bg

»нтервюта
»рене ¬етере за ДЅърлогатаУ и за силата на раними€ човек

14.03.2022, 10:43  |   ¬ид€на: 711  |   синефиш.бг  |   »Ќ“≈–¬ё“ј
Ѕърлогата, първи€т пълнометражен игрален филм на Ѕеатриче Ѕалдачи, ни среща с вълнуваща двойка. ƒжулио (Ћоренцо јлой) е срамежливо осемнайстегодишно момче, което изглежда напълно доволно от живота си на село и природата с€каш го слуша.  ато с маги€ той поддържа градината на сейството си тучна и пищна, сред райското спокойствие на италианската провинци€. ¬ съседната, отдавна запуст€ла къща се нанас€ Ћи€ (»рене ¬етере), малко по-гол€ма от ƒжулио, затворена и видимо мрачна. ћежду двамата пламва искра, но вместо да се разгори любов, следват сери€ странни срещи, в които Ћи€ манипулира ƒжулио и излива върху него цели€ си на пръв поглед безпричинен гн€в към живота. Ќа зрител€ с€каш не е дадено да разбере героин€та, поне не преди ƒжулио да се осмели да наруши правилата, които т€ е задала.

—пециален гост на 26-и€ —офи€ ‘илм ‘ест е актрисата »рене ¬етере, ко€то лично ще представи филма на Ѕеатриче Ѕалдачи пред публиката в —офи€.

ќбикновено задаваме този въпрос на режисьорите, но екипът на „Ѕърлогата“ е бил малък и сигурно всички сте били ангажирани в творчески€ процес.  аква е истори€та на филма и на кой етап ¬ие станахте част от не€?

“ази истори€ е забавна. Ѕеатриче Ѕалдачи е гледала предишни€ ми филм „¬ълшебни нощи“, дело на много известни€ италиански режисьор ѕаоло ¬ирдзи. » изведнъж решила, че ме иска в главната рол€ на собствени€ си проект. ѕотърси ме в »нстаграм и ми се представи така: „«дравейте, аз съм млад режисьор и това е мо€т първи пълнометражен филм. Ѕихте ли искали да станете част от него?“ ¬ началото б€х подозрителна, а и точно се готвех за изпитите си в университета, не б€х сигурна, че тр€бва да приема този ангажимент и че ще имам време. Ќо после т€ ми изпрати сценари€ и аз се влюбих в него.

»махме много предварителни срещи и репетиции, защото бюджетът беше наистина малък. ћожехме да си позволим само 18 снимачни дни, тъй че тр€бваше да пристигнем на снимките напълно подготвени. Ќ€махме време за повече от два дубъла.

»рене ¬етере за ДЅърлогатаУ и за силата на раними€ човек

Ћи€, героин€та ¬и във филма, в началото изглежда изключително затворена и неразбираема за околните.  ак усп€вахте да поддържате тайната ѝ?

«а мен тази рол€ беше интересно пътуване. ¬ началото Ѕеатриче все ме питаше какви общи черти намирам между себе си и Ћи€. ќтговар€х „никакви“. “€ ме поглеждаше и казваше „Ќе мисл€ така. —поред мен имате много общо, но още не го знаеш“. » после се оказа, че е истина, защото силата на Ћи€ е в нейната ранимост. —поред мен това е най-важната тема във филма. ћоментът, в който т€ решава да разкрие тайната си, може би ни кара да € възприемаме като по-слаба, но според мен това е възможно най-смелата постъпка в такъв момент. “ова е признак на сила, не на слабост.

Ћи€ е уплашена. «атова решава да се държи странно. ”плашена е и не знае как да събере обратно живота си. ћного е вълнуващ начина, по който Ћи€ съум€ва да се свърже с ƒжулио. ¬сичко, което прави, е опит да се защити, да покаже, че е силна, че знае какво иска и че н€ма нужда от никого. Ќакра€ става €сно, че това не е истина, защото всеки се нуждае от н€кого. “ова може да звучи като клише, но е истина! ћисл€, че т€ е много сложен герой. ѕон€кога с Ѕеатриче имахме различни об€снени€ за н€кои от постъпките на Ћи€. ћакар Ѕеатриче и други€т сценарист ≈доардо ѕума, в началото да са мислили, че зна€т какво иска Ћи€, когато аз започнах да влизам в рол€та ѝ се оказа, че имам други разбирани€ за н€кои от изборите ѝ. Ѕетариче не винаги беше съгласна с мен, но прие, че Ћи€ вече е и мой герой, не само неин.

»рене ¬етере за ДЅърлогатаУ и за силата на раними€ човек

ѕредишни€т ¬и филм „¬ълшебни нощи“ на ѕаоло ¬ирдзи веро€тно е бил заснет по съвсем друг начин?

ƒа, бюджетът беше далеч по-гол€м. Ќ€махме много предварителна подготовка, но пък снимахме 6-7 седмици. ¬ирдзи си беше режисьорът, той е много известен и уважаван в »тали€, ние б€хме просто изпълнители. “ой е страхотен режисьор, но не усетих такава атмосфера, такава връзка, каквато имахме с Ѕеатриче. –аботата вече беше планирана и н€махме много възможност да участваме в творчески€ процес. — „Ѕърлогата“ беше различно, съществуваше дори риска да не успеем да направим филма с малки€ си бюджет. “р€бваше много да си помагаме и имахме усещането, че хората са част от проекта заради сами€ него, не заради парите. Ќакра€, когато го завършихме, беше все едно е станало чудо.

 акъв е моментът за италианското кино и какво е да си част от сцената именно сега?

¬ момента киното в »тали€ прежив€ва разцвет. ѕрав€т се филми извън клишето за италианските комедии и романтични филми. ≈кспериментираме с нови форми. »ма толкова много прекрасни, млади актриси. —амата аз обаче не съм сигурна, че само с това ще се занимавам в живота, че това е мо€т път. јз всъщност уча архитектура, обичам рисуването, графични€ дизайн, илюстрациите, имам много различни интереси. ќбожавам киното и актьорството, но не съм сигурна, че имам силата и вътрешни€ подтик да съм само актриса. “очно сега завършвам университета и пред мен се отвар€т много възможности, трудно ми е да избера една.

„ЅЏ–Ћќ√ј“ј“ участва в ћеждународни€ конкурс на 26-и€ —‘‘ – прожекциите на филма са ƒЌ≈—, 14 март (понеделник), от 18:00 часа и ”“–≈, 15 март (вторник), от 10:30 часа - и двете са в ƒќћј Ќј  »Ќќ“ќ. ‘илмът на Ѕеатриче Ѕалдачи е достъпен и ќЌЋј…Ќ на online.siff.bg!
—поделете:

Cinefish.bg ќў≈ Ќќ¬»Ќ»
Cinefish.bg - ¬сичко за киното ћЌ≈Ќ»я Cinefish.bg - ¬сичко за киното


«а да напишете коментар, е нужно да влезете с ¬ашите име и парола.


 

 
Cinefish.bg Cinefish.bg