Cinefish.bg
Cinefish.bg Cinefish.bg
 
Ќачало ї

Ќовини

ї

»нтервюта »нтервю с Ќатали ѕортман за "„ерен лебед"

»нтервю с Ќатали ѕортман за „ерен лебед
»нтервю с Ќатали ѕортман за "„ерен лебед" за film.com
Cinefish.bg

»нтервюта
»нтервю с Ќатали ѕортман за "„ерен лебед"

14.12.2010, 11:04  |   ¬ид€на: 6201  |   club.bg  |   »Ќ“≈–¬ё“ј

ћалко преди сезона на големите филмови награди се по€в€ва психотрилърът "„ерен лебед". ¬ него Ќатали ѕортман играе обсебена и свръх амбициозна балерина, избрана за главната рол€ в нова продукци€та на балетната постановка "Ћебедово езеро".

–ол€та не е никак лесна, защото изисква раздвоение на личността. «а ѕортман обаче това не се оказва проблем, както разбираме и от самата не€ в интервю за film.com.

ол€та ¬и в "„ерен лебед" изглежда доста сложна. ѕредизвикателство ли е т€ за актриса като вас?

 ато дете танцувах, н€къде докъм 12-годишна възраст. ѕо онова време предполагам много съм идеализирала танца като най-красивото изкуство, което не изисква думи. «атова винаги съм искала да направ€ филм с танци.  огато ƒарън (режисьорът) измисли тази неверо€тна иде€, ко€то не само е свързана с танци, но и с един персонаж страдащ от раздвоение, беше възможност за мен. Ќа всичкото отгоре аз по принцип бих направила всичко, за да работ€ с него. “ака че за мен беше много вълнуващо.

„ерен лебед Ќатали ѕортман

‘илмът разказва за н€какъв вид трансформаци€. «а да влезете в рол€ обаче е било нужно да трансформирате т€лото си.

Ќаистина беше гол€мо предизвикателство. ¬сички учители и треньори и най-вече режисьорът страшно много ме подкреп€ха. «апочнах с учителка по балет преди една година, с ко€то учехме основни стъпки в продължение на шест месеца по два часа на ден.

“ова ми помогна да се настро€ за рол€та, а и да не получавам наран€вани€ по време на изпълнени€та. ѕосле тренировките станаха по пет часа на ден като добавихме плуване – по мил€ на тренировка. ƒва месеца преди снимките вече репетирахме и хореографи€. “ака ц€лата ми заетост по рол€та на ден надхвърл€ше осем часа.
‘изическата дисциплина обаче ми помогна да усет€ емоционалната страна на героин€та си – разбрах пълни€ смисъл на това какво е да си балерина. Ќе пиеш. Ќе излизаш с при€тели. Ќе се храниш много. ѕостав€ш т€лото си на посто€нна болка.

¬ече се шуми, че сте се справила отлично с рол€та и може би ще спечелите "ќскар".  акво мислите по въпроса?

 огато правиш филм и влагаш душата си в него, най-много се над€ваш хората да го харесат. јко хората се развълнуват и повли€€т от лентата, ще бъде наистина неверо€тно. “ака че за мен ще бъде гол€ма чест.

„ерен лебед Ќатали ѕортман

ј какво е да носиш палци?

ѕалците са гол€мо мъчение. Ѕалерините са си свикнали с т€х, но за мен си беше съвсем ново изжив€ване. Ќамирам ги за средновековни

’ореографи€та във филма е на доста високо ниво, а вие действително изпълн€вате гол€ма част от не€.

ƒа, с треньорката ми работехме върху всеки детайл на танца – от връхчетата на пръстите до погледа, защото той също е част от балетната игра.

«авършила сте психологи€ в ’арвард.  аква би била професионалната ¬и диагноза за героин€та ¬и Ќина?

ќбсесивно-компулсивно поведение. Ѕулими€, разбира се. Ѕалетът е н€какъв вид ритуал. ¬секи ден опаковаш обувките си и приготв€ш нов чифт за вс€ко ново изпълнение. √оворим си за изкуство, изискващо пълно отдаване.  акто актьорът се остав€ напълно в ръцете на режисьора по време на заснемането на филм. ќпитва се да даде всичко от себе си, за да пресъздаде визи€та на режисьора как тр€бва да се случват нещата.

„ерен лебед Ќатали ѕортман

¬ие току-що казахте, че филмът си е обсебване за актьора. ¬ие как изл€захте от това обсебване?

 ато приключа с вс€ка сцена, се връщам към себе си. ¬еднага щом свърша снимки, искам да бъда себе си. Ќе съм от хората, които обичат да остават в рол€.

—поделете:

Cinefish.bg ќў≈ Ќќ¬»Ќ»
Cinefish.bg - ¬сичко за киното ћЌ≈Ќ»я Cinefish.bg - ¬сичко за киното

3  оментара подреди по:  нови  стари  рейтинг 
 
juliaz ѕоложително
1 15.12.2010, 10:51
ќценка: 1
1 гласа

“ъй като много € харесвам и считам за една от най-интелигентните актриси на јмерика много ми се иска да спечели ќскар за тази рол€.

 
 
 
behwolf Ќеутрално
2 15.12.2010, 09:06
ќценка: 0
0 гласа

“о винаги всеки филм с Ќатали ѕортман ми е харесвал и дано този да бъде толкова добър както предишните в които участва

 
 
 
Stifos Ќеутрално
3 14.12.2010, 05:47
ќценка: 0
2 гласа

»стори€та изглеждса интересна,пък и винаги е любопитно да видиш Ќатали ѕортман.ќтива в графата "«адължителни за гледане".

 
 

«а да напишете коментар, е нужно да влезете с ¬ашите име и парола.


 

 
Cinefish.bg Cinefish.bg