Cinefish.bg
Cinefish.bg Cinefish.bg
 
Ќачало ї

Ќовини

ї

»нтервюта »нтервю с ћихаел ’анеке за филма "Ѕ€лата лента"

»нтервю с ћихаел ’анеке за филма Ѕ€лата лента
’анеке разглежда своите филми като негативни утопии, които, чрез показването на нещо ужасно, тр€бва да мобилизират позитивни съпротивителни сили.
Cinefish.bg

»нтервюта
»нтервю с ћихаел ’анеке за филма "Ѕ€лата лента"

17.09.2010, 17:45  |   ¬ид€на: 4498  |   синефиш.бг  |   »Ќ“≈–¬ё“ј

–ежисьорът ћихаел ’анеке залага на изкуството на изцел€ващи€ шок. “ой разглежда своите филми като негативни утопии, които, чрез показването на нещо ужасно, тр€бва да мобилизират позитивни съпротивителни сили.

 акво ¬и вдъхнови да създадете тази истори€, фокусирана върху едно село в —еверна √ермани€ непосредствено преди ѕървата световна война?

«ащо хората стават последователи на една идеологи€? Ќемски€т фашизъм е най-известни€ пример за идеологическа заблуда. јктивните възрастни хора между 1933 и 1945 година са били деца преди ѕървата световна война.  акво ги е направило податливи на вли€ние, кое ги е подвело да следват политически клоуни? ћо€т филм не се опитва да об€сни немски€ фашизъм. “ой изследва психологическата нагласа, ко€то са притежавали неговите последователи.  акво във възпитанието на хората ги кара да се откажат от своите отговорности?  акво в отглеждането и образованието им ги принуждава да изпитват омраза?“емите от ¬аши€ филм звучат ли актуално в днешното европейско общество, в света въобще?

∆еланието да следваш идеологически водачи може да се породи навс€къде, по вс€ко време. Ќеобходимите услови€ са бедност, унижени€ и безнадеждност – с т€хна помощ копнежът за избавление напира наистина неудържимо. ¬секи, който обещае спасение, ще намери последователи – н€ма значение дали идеологи€та е „д€сно” или „л€во” ориентирана, дали предлага политическа или религиозна доктрина. акво казва филмът ¬и за христи€нството?

∆ивотът на ’ристос е изпълнен с любов и състрадание. Ќо църквата заплашва онези, които разсъждават различно, с кръстоносците, насъсква инквизици€та. ¬с€ка религи€ в самата си същност е дълбоко човечна. ¬ момента, в който тази същност придобие институци€, трансформира се в църква – всеки инакомислещ става враг. ћогилите от трупове, разпръснати из ц€лата истори€ на човечеството, са резултат най-вече от религиозни и идеологически убеждени€.

Ќевинни ли са децата според ¬ас?

ќбърнете внимание на децата, които си игра€т в п€съчника. —ъщата йерархи€ се наблюдава и при възрастните. ƒецата са хора. “е не са по-добри или по-лоши от възрастните. “е просто са по-безпомощни. ѕсихологическите рани, които им се нанас€т, могат да бъдат подтиснати за известно време, но идва ден, в който всичко се събужда отново.

 ак подбрахте актьорите?

“ърсехме деца, които не само да бъдат талантливи актьори, но и да приличат като образи на познатите ни лица от снимките, запазени от този период. —рещнахме се с повече от 7 000 деца в продължение на 6 месеца.«ащо не узнаваме кой извършва престъплени€та?

—ъществуват логични об€снени€ за вс€ко престъпление, показано във филма. ѕросто тр€бва да се потърс€т, именно затова не поднас€м на готово всички отговори.  огато зрителите се стрем€т да откри€т причините, предизвикали нещо необ€снимо,те могат да проникнат още по-дълбоко сред пластовете на истори€та, и да разчитат на собственото си въображение.

«ащо филмите ¬и са винаги изпълнени с тревога и подтиснатост?

ѕубликата е привикнала само да се докосва до повърхността на нещата, това й поднас€т телевизи€та и киното, предназначено за масите. «рителите се дразн€т, когато са изправени пред по-взискателен поглед към дълбините на нашето съществуване. Ќо тъй като можем да открием подобна взаимозависимост и в древногръцките трагедии, не е ли именно драмата призвана да изследва тайните на човешкото съществуване?!

ѕремиерата на филма "Ѕ€лата лента" е на 17 септември 2010 г.

ќще новини:
ƒокументални€т филм за ’оакин ‘иникс е фалшификат
Ќовите актьорски попълнени€ във филма “Contagion”
ƒженифър √арнър ще участва “The Odd Life of Timothy Green” (“—транни€ живот на “имъти √рийн”)
—аша Ѕарън  оен - в образа на ‘реди ћеркюри
‘илмът „Rabbit hole" - с премиера на кинофестивала в “оронто
—поделете:

Cinefish.bg ќў≈ Ќќ¬»Ќ»
Cinefish.bg - ¬сичко за киното ћЌ≈Ќ»я Cinefish.bg - ¬сичко за киното

2  оментара подреди по:  нови  стари  рейтинг 
 
lus Ќеутрално
1 16.11.2010, 04:08
ќценка: 0
0 гласа

 
 
 
behwolf Ќеутрално
2 13.11.2010, 07:45
ќценка: 0
0 гласа

б€лата лента е класика

 
 

«а да напишете коментар, е нужно да влезете с ¬ашите име и парола.


 

 
Cinefish.bg Cinefish.bg