Cinefish.bg
Cinefish.bg Cinefish.bg
 
Ќачало ї

Ќовини

ї

»нтервюта »нтервю с ƒжим ћикъл, режисьор на "’ап и Ћенърд"

»нтервю с ƒжим ћикъл, режисьор на ’ап и Ћенърд
»нтервю с ƒжим ћикъл, режисьор на "’ап и Ћенърд"
Cinefish.bg

»нтервюта
»нтервю с ƒжим ћикъл, режисьор на "’ап и Ћенърд"

16.12.2016, 12:24  |   ¬ид€на: 317  |   Press Release  |   »Ќ“≈–¬ё“ј
ƒжим ћикъл получава първото си признание през 2006 година за дебютни€ си филм „Mulberry Street“, а през 2010 година бележи забележителен успех със „«ем€та на коловете“/“Stake Land“, отличен с наградата Midnight Madness на ћеждународни€ филмов фестивал в “оронто, пресъздаден на театрална сцена от IFC Films през 2011 година.

‘илмът на ћикъл „“акива, каквито сме“/“We Are What We Are“ – римейк на култови€ мексикански филм с участието на јмбър „айлдърс, ƒжули€ √арнър, Ѕил —ейдж, ћайкъл ѕаркс и ”айът –ъсел, дебютира в Midnight Section на ‘илмови€ фестивал в —ънданс през 2013 година, където е откупен за —јў от eOne. ѕремиерата на филма в ≈вропа се състои в престижната Directors’ Fortnight section на ‘илмови€ фестивал в  ан през 2013 година, където филмът е посрещнат с петминутни нестихващи овации. ѕо-късно същата година филмът е поставен на театралната сцена в —јў.

—амо година след това ћикъл се из€в€ва отново като един от най-интересните режисьори в жанра от своето поколение със състо€лата се през месец юли премиера на филма „—тудено през юли“/“Cold in July“, приет радушно от критиката в ƒраматичното състезание на ‘илмови€ фестивал в —ънданс през 2014 година. «аснет с участието на ћайкъл —. ’ол в компани€та на —ам Ўепърд, ƒон ƒжонсън, ¬инеса Ўоу и ”айът –ъсел, филмът е откупен от IFC Films за седемцифрена сума. ѕодобно на предишни€ му проект, премиерата на филма в ≈вропа се състои в Directors’ Fortnight section на ‘илмови€ фестивал в  ан през 2014 година, с което ћикъл стана първи€т режисьор с филми на фестивалите в —ънданс и  ан в две последователни години. ‘илмът е поставен на театралната сцена в кра€ на 2014 година.

ѕроектът, върху който ћикъл работи в момента - „Esperanza“, е игрален филм, продуциран от Legendary Pictures, който отраз€ва действителни€ случай с опустошителни€ пожар от 2006 година в  алифорни€ в резултат от палеж, причинил смъртта на петима пожарникари. ћикъл е завършил ‘акултета по изкуства на ”ниверситета на Ќю …орк (NYU’s Tisch School of the Arts).

«а какво се разказва в “’ап и Ћенърд”?

‘илмът “’ап и Ћенърд” разказва истори€та на двама мъже от кра€ на 80-те години, които се забъркват в редица криминални истории от „черн舓 жанр. ѕри срещата ни с т€х те работ€т в розовите полета на »зточен “ексас. “е са коренно противоположни личности. ≈дини€т е б€л, бивше  хипи, а други€т е чернокож гей, ветеран от войната във ¬иетнам. ўе бъде показана и част от лични€ им живот. ƒвамата са изправени пред необходимостта да решават много тежки проблеми в живота си.

Ќа какво се дължи при€телството им?

“ова е сложен въпрос, който се разглежда през цели€ сезон, но и двамата са в известен смисъл сираци, и двамата тр€бва да се бор€т в живота. » двамата се стрем€т към най-обикновените неща в живота, но никой от т€х не ги получава. “е се реализират по н€какъв начин, давайки си взаимно чувството на сигурност. ¬секи от т€х вижда в други€ собствените си недостатъци или липси, което според мен е характерно за всички дълбоки връзки. Ћенърд има проблем с гневливостта, и според мен, той цени спокойствието на ’ап, снизходителното му отношение към хората и живота, и обратно. Ќо, те разчитат един на друг. ¬секи от т€х може да се облегне на други€, за разлика от повечето хора в т€хното обкръжение.

 акви пречки ще срещнат ’ап и Ћенърд?

ѕреди всичко те тр€бва да намер€т парите, които са на дъното на една река. ¬ самото начало на сезона те не усп€ват дори да откри€т реката, което е показателно за авантюрата, в ко€то са се впуснали. ¬ известен смисъл ’ап се завръща в дома си, в града, в който е израснал. ѕри това пътуване той среща н€кои духове от миналото си, но освен това, той се опитва да се пребори с лоши€ си навик непрекъснато да се влюбва в неподход€щи жени и да се разочарова от т€х. ѕо време на пътуването си двамата ще се гмуркат, ще се отбран€ват от алигатори, пътищата им ще се пресекат с доста странни хора. ≈стествено, ще има и стрелба.

 акви са работните ви взаимоотношени€ с Ќик ƒамичи?

ѕреди всичко, Ќик ƒамичи е мой гол€м при€тел. —рещнах го преди около 15 години по време на работата ми върху студентски филм, в който той се снимаше. —върза ни особени€ ни вкус към филмите, след което започнахме да работим заедно. “ой пишеше сценарии по мои бележки. ѕостепенно станахме съавтори на сценарии. “ой е съсценарист и съадаптер и на този филм.

 акъв е приносът на актьорски€ състав за създаването на този толкова впечатл€ващ филм?

¬сички са страхотни личности, в най-добри€ възможен смисъл. “ова е филм, изобилстващ от €рки, колоритни и необикновени образи, всички от които се върт€т в орбитата на ’ап в изпълнението на ƒжеймс ѕюрфой. ¬ известен смисъл, той е положителни€т герой в обкръжението на тези крайни личности, включително Ћенърд. ¬сички те са чаровни като ада и забавни. “ова е нещо, което изненада дори сами€ мен – колко забавни са всички. ћисл€, че всички актьори се справиха отлично със задачата си да пресъздадат този вид хумор, като в същото време запаз€т достоверността, наситеността и непредсказуемостта на образите си. “е внесоха гол€ма енерги€ във филма. —южетът е едно, диалогът – друго, но в крайна сметка това, което ви привлича, са образите на героите.

—поред ¬ас, кое е уникалното в този филм от гледна точка на зрителите?

”никалното във филма е, че ние вкарахме много неочаквани обрати в сюжета, което според мен обикновено не е присъщо на традиционните телевизионни сериали. Ќаши€т разказ се развива с много по-бързо темпо. Ќие стесн€ваме силно зрителни€ ъгъл, което е добре според мен. ћного често телевизи€та е принудена да вкарва гол€м брой образи, за да се издържа. Ќие за€вихме от самото начало, че не се стремим към такъв тип повествование. ÷елта ни не беше да създадем драма с гол€м брой сюжетни линии. “ова е повествование от евтин тип. ¬ началото на сериала има инцидент със завръзка, който обуслав€ събити€та, развиващи се впоследствие. ћисл€ че това ни даде възможност да поемем сюжетни насоки и да създадем образи, които са малко по-различни от масовата телевизи€.

 акъв екшън да очакват зрителите?

»ма преследване с коли. »ма гмуркане. »ма алигатори. »ма лов в гъстите джунгли на »зточен “ексас. »ма хора в пожар. »ма стрелба. »ма преследване с коли. »ма смесица от почти всичко.

јко тр€бва да поставите н€кого в света на “’ап и Ћенърд”, кой е основни€т съвет, който бихте му дали, за да оцелее?

ѕази си гърба.

ћожете ли да охарактеризирате сериала с три думи?

Ќепредсказуем, забавен и бурен.
—поделете:

Cinefish.bg ќў≈ Ќќ¬»Ќ»
Cinefish.bg - ¬сичко за киното ћЌ≈Ќ»я Cinefish.bg - ¬сичко за киното


«а да напишете коментар, е нужно да влезете с ¬ашите име и парола.


 

 
Cinefish.bg Cinefish.bg