Cinefish.bg
Cinefish.bg Cinefish.bg
 
Ќачало ї

Ќовини

ї

»нтервюта »нтервю с јдриана —тефанова - ѕрооптики Ѕългари€

»нтервю с јдриана —тефанова - ѕрооптики Ѕългари€
јдриана —тефанова е ћениджър "ћаркетинг и продажби" в "ѕрооптики Ѕългари€"
Cinefish.bg

»нтервюта
»нтервю с јдриана —тефанова - ѕрооптики Ѕългари€

18.08.2008, 17:14  |   ¬ид€на: 3834  |   синефиш.бг  |   »Ќ“≈–¬ё“ј
Aдриана —тефанова е на 32 години, завършила е “ћаркетинг и мениджмънт” в ”Ќ——. –аботи в “ѕрооптики Ѕългари€” от създаването на филиала у нас. ¬ началото оглав€ва отдел “ћаркетинг”, а от октомври 2007 г. поема и “ѕродажбите”.

ќткога същестува “ѕрооптики Ѕългари€”?  »ма ли представителства и в други страни освен у нас?

јдриана —тефанова: –егистраци€та ни е от 2004 година, а търговската си дейност „ѕрооптики Ѕългари€” стартира през €нуари 2005 година. ѕо това време „ѕрооптики Ѕългари€” е клон на гръцката компани€ Prooptiki S.A., ко€то от сво€ страна има офиси и в –умъни€, —ърби€ и  ипър. ѕонасто€щем “ѕрооптики” е част от най-големи€ гръцки филмов дистрибутор “Audiovisual Entertainment”.

ќт колко души се състои екипът на компани€та? ”сп€ха ли да се сработ€т хората?

ј. —.:  ъм момента сме точно 19 души и сме€ да твърд€, че екипът ни е страхотен! –аботим здраво, но и умеем да се забавл€ваме добре заедно, а за себе си могла да кажа, че намерих в работата си при€тели и съм горда от факта, че в двата ми екипа работ€т страхотни професионалисти.  омпани€та ни има вече утвърдена практика да дава шанс за реализаци€ на млади хора и това определено работи за нас.

Ћесно ли е да си трети€т гол€м филмов разпространител в Ѕългари€ и има ли и положителни страни да не полагате основите вие?

ј. —.:   огато „ѕрооптики” стартира дейността си, ние наистина б€хме третите в страната.  ъм сегашни€ момент, това вече не е така и определено амбициите ни не свършват до тук. ѕри влизането на „ѕрооптики” на български€ пазар, „јлександра” и „—ъни ‘илмс” вече б€ха извърв€ли един път по полагане на основите на съвременна филмова дистрибуци€ и ние вл€зохме на един пазар с вече утвърдени схеми на работа. “ова носи както и известни негативи, така и н€кои предимства. —м€там, че ние внесохме н€кои чужди модели на работа на един много пол€ризиран по това време пазар.

ћогат ли да съществуват коректни отношени€ с конкуренци€та?  аква е комуникаци€та между филмовите къщи?

ј. —.:  –азбира се. Ќие, дистрибуторите, поддържаме един коректен тон помежду си, а в много отношени€ сме и партньори, особено в кино-дистрибуци€та, където „јлександра” са и дистрибутори, и собственици на кина. »маме и доста съвместни инициативи, свързани с прилагане на законодателните разпоредби по въпросите, касаещи авторските права. –аботим и си партнираме сравнително успешно и с много от по-малките дистрибутори. ѕазарът ни е достатъчно труден и без известни съвместни усили€, просто н€ма как да се работи..
 ой е хитът на “ѕрооптики” за 2008 или е рано още да се прогнозира?

ј. —.:  јко говорим за кино-премиера, разбира се безспорни€т фаворит за тази година е четвърти€т „»ндиана ƒжоунс”, но в слейта ни има филми с боксофис потенциал да измест€т дори и »нди. ѕредстои премиерата на „ћуми€та: √робницата на »мператора ƒракон”, а традиционно в Ѕългари€ филмите от поредицата се представ€т отлично. —ледващите заглави€, по които работим са „Mamma Mia!”, „“ропическа бур€”, „—мъртоносна надпревара”, „ќрлово око” и „ћадагаскар 2”.

»ма ли филм /ваш/, чието разпространение определ€те като провал?

ј. —.:  ƒа, разбира се, това е неизбежно. јко говорим за кино, мо€та най-гол€ма болка са първите две анимации, които пуснахме само със субтитри и това уби потенциала им. »ма и редица други филми, които можеха мъничко повече, но истината е, че в последната година екипът, с който работим се сработи по такъв начин, че грешките стават все по-малко.

ѕодготв€те ли нещо специално за летни€ музикален фаворит “Mamma mia!”?

ј. —.:  Ќе само аз, но и всички колеги, както и малкото други хора тук, гледали „Mamma Mia!”, просто сме влюбени в този филм! Ќаистина, това е може би най-жизнерадостното нещо, което съм гледала на гол€м екран и екипът ни е решен да направи чудеса от храброст, за да може филмът да получи това, което му се полага. Ќе ми се иска все още да навлизам в подробности, но ще спомена, че работим по кампани€, каквато надали е правена досега на пазара ни.

»ма ли мейджър, който е най - “подход€щ” за киноразпространение според ¬ас?


ј. —.:  ƒа, има. “ова е студиото, което е с най-добрите заглави€ за съответната година, а това се промен€. ¬ този смисъл, всеки мейджър може да бъде подход€щ или не.

»дентична ли е посещаемостта на филм например на Universal, в Ѕългари€ и в —јў?

ј. —.:  јудитори€та тук е много различна от тази в —јў и дори от тази в други страни по-близо до нас. Ќе са един и два филмите, представили се добре или не толкова там, а тук получили съвършено различни резултати. »ма, разбира се, доста сходни черти, има и филми, които се гледат навс€къде, но като ц€ло вкусовете на зрителите се различават. Ќеслучайно студи€та раздел€т условно пазарите си на два – domestic, който е —јў, и international за останали€ св€т.

»мате апетити към „Buena Vista International”, само желание ли е това или сте предприели н€какви действи€?

ј. —.:  ¬секи дистрибутор по презумпци€ има апетити към лицензи на мейджъри, защото повече филмови права означава повече бизнес. “ова обаче не е на вс€ка цена и по вс€ко време. —игурна съм, че хората от “Buena Vista” имат основани€ да са доволни от насто€щи€ си дистрибутор, а какво би могло да се случи в бъдеще с правата на този или онзи мейджър, никой не би могъл да каже.

 ога да очакваме “ƒжурасик парк 4”?


ј. —.:  ƒоколкото ми е известно, филмът все още е на ниво сценарий, така че е рано да се каже.

»здайте н€колко от хитовите заглави€ на „ѕрооптики”, които ще изл€зат през 2009 г.?

ј. —.:  ўе започнем годината с интересни заглави€ – „ѕодм€ната” на режисьора  линт »стууд с јнджелина ƒжоли в главната рол€ и една много любопитно изглеждаща анимаци€ на ёнивърсъл – “The Tale of Despereaux”. ѕо-нататък предсто€т заглави€ като „“рансформърс 2: ќтмъщението”, „—тар “рек”, „Ќаблюдателите”, „Ѕързи и €ростни 4”, “G.I. Joe” и много други.

»мате ли любим филм от репертоара на вашата компани€?

ј. —.: ¬ече да – „Mamma Mia!”

»нтервюто взе ћариана »ванова
—поделете:

Cinefish.bg ќў≈ Ќќ¬»Ќ»
Cinefish.bg - ¬сичко за киното ћЌ≈Ќ»я Cinefish.bg - ¬сичко за киното

1  оментара подреди по:  нови  стари  рейтинг 
 
lus Ќеутрално
1 16.11.2010, 10:46
ќценка: 0
0 гласа

«а първи път ги чувам

 
 

«а да напишете коментар, е нужно да влезете с ¬ашите име и парола.


 

 
Cinefish.bg Cinefish.bg