Cinefish.bg
Cinefish.bg Cinefish.bg
 
Ќачало ї

Ќовини

ї

–ецензии »ндиана ƒжоунс и кралете на развлекателното кино: «авръщането на Ћукас, —пилбърг и ‘орд

»ндиана ƒжоунс и кралете на развлекателното кино: «авръщането на Ћукас, —пилбърг и ‘орд
–уските агенти, под заплаха от смърт, принуждават най-известни€ археолог »ндиана ƒжоунс да им помага в търсенето на могъщи€ артефактЕ
Cinefish.bg

–ецензии
»ндиана ƒжоунс и кралете на развлекателното кино: «авръщането на Ћукас, —пилбърг и ‘орд

26.05.2008, 10:21  |   ¬ид€на: 3742  |   синефиш.бг  |   –≈÷≈Ќ«»я
ѕрез втората половина на 50-те години, когато —тудената война и рокендролът са в разгара си, съветското командване иска да притежава  ристални€ череп. —поред легендата, той е откраднат от митичен изгубен град край јмазонка, изграден от чисто злато и охран€ван от живи мъртъвци. “ози, който върне черепа в градски€ храм, ще може да управл€ва неверо€тната му сила. –уските агенти, под заплаха от смърт, принуждават най-известни€ археолог »ндиана ƒжоунс да им помага в търсенето на могъщи€ артефакт…

ћеждувременно, нови€т филм на —тивън —пилбърг»ндиана ƒжоунс и  ралството на кристални€ череп" вече започна път€ си към върха на американската класаци€. ѕърви€т ден донесе на филма 25 милиона долара. “ова, разбира се, не е рекорд, но все пак е много при€тен резултат. ¬ истори€та на четвъртъците, (тогава бе премиерата), повече са успели да заработ€т само „ќтмъщението на ситите" - (50 млн.), „ћатрицата: ѕрезареждане" - (37,5 млн.) и „ лонираните атакуват" - (30,1 млн.). “ози уикенд в —јў ще бъде по-дълъг заради ƒен€ на загиналите във войните, така че „»ндиана ƒжоунс" ще продължи да трупа пари.

 акто и предишните три, последното приключение на триото Ћукас-—пилбърг-‘орд просто не е в една и съща категори€ със съвременното екшън кино.  ойто и да е филм от четирите за »ндиана ƒжоунс може да се сравн€ва само с останалите три. Ќо и това не е лесно. „јко из€дете четири наденички, ко€ ще е най-хубавата?"- пита един известен критик и сам си отговар€: „≈стествено първата, вкусът на следващите вече не е толкова нов".

ѕредварителните обещани€ за минимално използване на CGI не са били спазени - във филма има доста качествени компютърни спецефекти, но така тр€бва.  ак бихте нарекли човек, който в ерата на mp3-плейърите, от принципни съображени€ предпочита грамофонните плочи? Ќай-меко казано - чудак. «а разлика от други филми, спецефектите в „ ристални€ череп" не са самоцел, а просто средство, така че стига за т€х.

«атова пък нови€т »нди е заснет толкова емоционално, взривоопасно и неочаквано, че веро€тно много от най-забавните моменти са се родили на снимачната площадка, а не в кабинетите на сценаристите. Ќапример става така, че геро€т на Ўиа Ћебьоф се оказва на върха на дърво, а там в него се втренчва много приличаща на него маймуна. ћигове по-късно, очевидно вече приет в племето, Ћебьоф скача по лианите като “арзан.

Ћукас оправдава дългото закъснение на филма с проблеми по сценари€, а рол€та на текста в „»ндиана ƒжоунс" не изглежда чак толкова важна – все пак става дума за съвсем нереални събити€. » те, слава Ѕогу, са показани както тр€бва - никакви „модерни" драматургични похвати и практически пълно отсъствие на сериозност в актьорската игра – в най-добрите традиции на поредицата.

“р€бва да споменем и новите злодеи.  омунистите, предвождани от »рина —палко ( ейт Ѕланшет), три пъти носител на Ћенинска награда, герой на —оциалистически€ труд , са доста по-забавни и симпатични от нацистите, с които »ндиана се би в първи€ и трети€ филм. —вир€т на балалайки, игра€т казачок край огън€ и искат да увеличат знани€та си. ≈, мечта€т и да завладе€т света, но всеки си има недостатъци.

ћеждувременно от –уси€ пристигна новина, ко€то с€каш ни връща в годините на първите филми за »ндиана. ќще преди са го гледали, членове на комунистическата парти€ от —анкт ѕетербург вече об€вили филма за „груба антисъветска пропаганда" и насто€вали да бъде забранен.

"¬ъпросни€т филм си е поставил за цел да оклевети съветските комунисти, да породи нова вълна на антисъветизъм и да създаде у съвременната младеж изкривена представа за външната политика на ———– през 50-те години на XX век. ƒлъжни сме да напомним на господин —пилбърг, който ненавижда всичко съветско, че през 1957 г. , времето на действието във филма, ———– не е изпращал терористи в —јў, а изпрати изкуствен спътник в космоса, с което предизвика възхищението на цели€ св€т.

»зраз€ваме крайното си недоумение от закупуването на подобен филм за разпространение в –уси€. (“ам филмът тръгна в 800 кина). ѕризоваваме зрителите да го освиркат по време на премиерата"- пишат оскърбените ленинградски, пардон, санктпетербургски комунисти.

ј един руски блогър направи следни€ коментар: „јко »ндиана ƒжоунс се беше срещнал с истински съветски разузнавачи – като момчетата на —удоплатов или другар€ Ќиколай  узнецов – от него щеше да остане само камшикът му. ≈, може би и шапката". ћоже би пък точно такъв филм тр€бва да направ€т руснаците. Ќо ако н€как си се прежал€т и решат да го гледат, руските комунисти ще вид€т, че авторите му се подиграват и на американците от онова време, на които „даже и в супата им се привиждат комунисти".

ƒа се върнем към „ ралството на кристални€ череп". јко предишните три филма са ви харесали, значи и този ще ви хареса. ј ако не – вариантите са два: или вие сте разгневен съветски комунист, или още по-лошото – за разлика от Ћукас, —пилбърг и ‘орд, вие сте остарели.

—поделете:

Cinefish.bg ќў≈ Ќќ¬»Ќ»
Cinefish.bg - ¬сичко за киното ћЌ≈Ќ»я Cinefish.bg - ¬сичко за киното


«а да напишете коментар, е нужно да влезете с ¬ашите име и парола.


 

 
Cinefish.bg Cinefish.bg