Cinefish.bg
Cinefish.bg Cinefish.bg
 
Ќачало ї

Ќовини

ї

–ецензии У»мало едно време в ’оливудФ - елеги€ за индустри€та или булевардът на залезите

У»мало едно време в ’оливудФ - елеги€ за индустри€та или булевардът на залезите
Cinefish.bg

–ецензии
У»мало едно време в ’оливудФ - елеги€ за индустри€та или булевардът на залезите

15.08.2019, 15:15  |   ¬ид€на: 1511  |   синефиш.бг  |   dalt  |   –≈÷≈Ќ«»я
“ќбичай истината, но бъди снизходителен към заблуждението”. - ¬олтер

»мало едно време в ’оливуд

ƒевети€т филм на  уентин “арантино е пропит с меланхоли€ и носталги€ по онези безвъзвратно отминали дни, когато в масовото съзнание киното не делеше медийни€ мегдан с никого, а телевизи€та правеше плахи стъпки в това направление.

»мало едно време в ’оливуд‘илмът разказва паралелно и преплита умело две истории от 1969 година. ≈дната от т€х среща зрител€ с –ик ƒалтън (Ћеонардо ди  априо) актьор от каубойски сериали и негови€ дубльор и професионален каскадьор  лиф Ѕут (Ѕрад ѕит), които се стрем€т да оцеле€т в индустри€, ко€то вече н€ма нужда от т€х: американски€т уестърн зал€зва, а италиански€т уестърн изгр€ва. ¬кусовете се промен€т и публиката търси нови лица и истории. ¬тората истори€ се развива около Ўарън “ейт (ћарго –оби), съпругата на –оман ѕолански, актриса, ко€то не усп€ва да стане топ-звездата, ко€то би могла, поради трагичната й смърт.

»мало едно време в ’оливудѕодобно на тийнейджър, който си седи в ста€та и си мечтае, “арантино разказва истории-приказки, които е трудно да вл€зат в определен жанр, в които фикци€та съжителства без особени проблеми с реалността. “ой обезоръжава всички историци като прескача в паралелен фантастичен св€т, когато си пожелае. “ворческа фантази€, измишльотини, документални факти и персонажи, всичко това е безотговорно замесено и оставено да втаса, за да се превърне в забавен разказ, продължаващ около 160 минути, с лек привкус на комеди€ (черна и абсурдна), хроника (светска, криминална, филмова) и драма (социо-историческа). — многобройните си препратки, всеки кадър от филма е тест за познани€та кино феновете и със сигурност - повод за носталгичен екстаз. ј те, ако са истински познавачи  на поп-културата (и използват √угъл по-р€дко), не могат да останат безучастни към предизвикателството на плакатите на киносалоните по улиците на Ћос јнджелис, аромата на хипи движението, огромните автомобили-параходи, новините по радиото и епохата на »мало едно време в ’оливудистинските минижупи с високи ботуши. «а сво€ разказ “арантино използва филмова лента (“ одак”, разбира се), осигур€ва кратки моменти с присъствието на Ѕрус ƒърн, јл ѕачино и като фокусник изважда изневиделица —тийв ћаккуин и Ѕрус Ћий. Ќеизбежно, “»мало едно време в ’оливуд” погалва ушите на зрител€ със златните музикални парчета от епохата.

ћнозина от по-младите зрителите могат да останат безучастни към “археологическата работа” на снимачни€ екип, но със сигурност ще изпитат удоволствие от великолепното актьорско съучастие на дуета ди  априо-ѕит (нав€ващ спомени за най-добрите години на –обърт –едфорд).

»мало едно време в ’оливуд»мало едно време в ’оливуд” е интересно изследване на възможностите на киното да превърне една трагеди€ в приемлива и почти достоверна истори€, ентусиазиран ревизионистичен опит да се изтрие една страница от черната хроника на —јў и алюзи€ за митовете в американското кино и негови€ вкус към “хепиенда”.

ѕо време на фестивала в  ан тази година, “арантино изрично помоли представителите на пресата да не разказват детайли от истори€та - нещо, което е обичайно за фестивалните форуми. Ќе съм присъствал на тази прожекци€, но след като вид€х филма си давам сметка за важността на радостното чувство на първооткривател€ на “»мало едно време в ’оливуд”, което не бих си позволил да отнема. ќще повече, че е безспорно, че “арантино се забавл€ва в полза на публиката.—поделете:

Cinefish.bg ќў≈ Ќќ¬»Ќ»
Cinefish.bg - ¬сичко за киното ћЌ≈Ќ»я Cinefish.bg - ¬сичко за киното


«а да напишете коментар, е нужно да влезете с ¬ашите име и парола.


 

ѕќѕ”Ћя–Ќ» ‘»Ћћ» ƒЌ≈— ѕќѕ”Ћя–Ќ» ‘»Ћћ» ƒЌ≈— ѕќѕ”Ћя–Ќ» ‘»Ћћ» ƒЌ≈—
 
Cinefish.bg Cinefish.bg