Cinefish.bg
Cinefish.bg Cinefish.bg
 
Ќачало ї јртисти ї

»ън ћаккелън - јртист

јртист - »ън ћаккелън, Ian McKellen

√ласувай за актьора:
ѕотребители:
–ейтинг –ейтинг –ейтинг –ейтинг –ейтинг –ейтинг –ейтинг –ейтинг –ейтинг –ейтинг
0
√ласувай:
—реден резултат: 0/100

»ън ћаккелън - јртист

Ian McKellen
«ј ј “№ќ–ј √јЋ≈–»я ‘»Ћћќ√–ј‘»я ћЌ≈Ќ»≈
15.07.2022  |   синефиш.бг»ън ћаккелън е роден в Ѕърнли, Ћанкашър, но израства в ”игън, град в който семейството му се мести когато той е на 4 месечна възраст. ¬тората световна война, ко€то избухва малко след раждането му, оказва гол€мо вли€ние върху него. —лед като в интервю с него, репортерка споменава, че ћаккелън изглежда много спокоен след атентатите от 11 септември, той отговар€: „≈ скъпа, ¬ие веро€тно не знаете – аз съм спал под стоманена плоча, докато не станах на четири години“ (имайки предвид метална маса под ко€то ћаккелън е сп€л като дете при германските бомбардировки над —еверна ¬еликобритани€).

Ѕащата на »ън ћаккелън, ƒенис ћъри ћаккелън по професи€ е строителен инженер и проповедник, двамата му д€довци също са проповедници. ѕра-пра д€до му ƒжеймс ћаккелън е „строг евангелистки протестантски пастор“ в Ѕалимина, графство јнтрим. ћаккелън има сестра на име ƒжийн, ко€то е с пет години по-гол€ма от него. —емейството му са силно набожни христи€ни. ћайка му ћарджъри Ћоис, умира когато е на 12 години, а баща му почива когато е на 24. «а по-късното си разкриване на сексуалната си ориентаци€ пред мащехата си √ладис ћаккелън, ко€то е член на религиозната „ќбщност на при€телите“, »ън казва: „не само, че т€ не беше объркана, но като член на общество, което об€в€ва своето безразличие към сексуалността на хората, мисл€ че т€ просто се радваше за мен, затова че н€ма да се налага да лъжа повече“.

»ън ћаккелън учи в „Bolton School“, училище което подпомага и до днес и посещава често за да си говори с възпитаниците му. јктьорската му кариера започва в „Bolton Little Theatre“, на който е патрон в момента. –анни€ му интерес към театъра се дължи на посещение на пиесата „ѕитър ѕан“ заедно с родителите му в „Manchester Opera House“, когато е на три годишна възраст.

ѕървата пиеса на Ўекспир, ко€то посещава е „ƒванайсета нощ“, в изпълнение на любители актьори в „Wigan's Little Theatre“, на ко€то е заведен от сестра си. —ледва „ћакбет“ и „—ън в л€тна нощ“ с музика на ћенделсон, в ко€то играе сестра му ƒжийн в рол€та на Ќик Ѕотъм. —естра му ƒжийн ћаккелън режисира, продуцира и играе в аматьорски театрални постановки до смъртта си.

Ћичен живот

»ън ћаккелън печели стипенди€ за „St Catharine's College, Cambridge“, когато е на 18 годишна възраст.ћаккелън и първи€т му сериозен партньор Ѕрайън “ейлър, учител по истори€ в Ѕолтън започват връзката си през 1964 г. “ази връзка продължава осем години и приключва през 1972 г. ƒвамата живе€т в Ћондон, където ћаккелън продължава да следва сво€та кариера като актьор. «а повече от десетилетие той живее в пететажна сграда във ¬икториански стил в лондонски€ квартал „Ћаймхаус“. ѕрез 1978 г. на фестивала в ≈динбург, ћаккелън се запознава с втори€ си партньор, Ўон ћатиас (сценарист, актьор, театрален и филмов режисьор). “ази връзка продължава до 1988 г. —поред ћатиас, десетгодишната любовна афера е бурна и изпълнена с конфликти, заради успеха на ћаккелън като актьор в сравнение с по-малко успешната кариера на сами€ ћатиас. ѕрез 2009 г. ћатиас е режисьор на ћаккелън в постановката „¬ очакване на √одо“, играна в  ралски€ театър на улица „’аймаркет“ в Ћондон. ƒвамата влизат в бизнес партньорство с ≈вгени Ћебедев, като закупуват на лизинг пъба „The Grapes“, който се намира в близост до дома на ћаккелън.

¬ кра€ на 80-те години, ћаккелън „губи апетита си за месо“, с изключение на риба, оттогава той изключва месото от диетата си. ѕрез 2006 г. ћаккелън е диагностициран с рак на простатата.

 
ариера

“еатър

ƒокато е в  еймбридж, ћаккелън е член на дружеството „ћарлоу“ и участва в пиесите „’енри IV“, заедно с “ревър Ќън и ƒерек ƒжейкъби, „÷имбелин“ заедно с ћаргарет ƒрабъл и в „ƒоктор ‘ауст“. ¬сичките аудиозаписи от „÷имбелин“ в изпълнение на актьори от дружеството „ћарлоу“ са пуснати в продажба, като част от „Ўекспировите серии“ на звукозаписна компани€ „јрго“. ѕървата му професионална из€ва е през 1961 г. в театъра „Nottingham Playhouse“ в пиесата „„овек на всички времена“.

—лед четири години в регионалните репертоарни театри, прави първото си „”ест ≈нд“ по€в€ване в „јромата на цвет€та“ (A Scent of Flowers), което се разглежда като „забележителен успех“. ѕрез 1965 г., ћаккелън е член на „трупата на Ќационални€ театър“ (Laurence Olivier's National Theatre Company) в театъра „ќлд ¬ик“, което му осигур€ва театрални роли и във фестивални€ театър на „ичестър. ѕрез седемдесетте и осемдесетте ћаккелън се превръща в добре позната фигура в британските театрални среди, изпълн€вайки много роли за „ ралската Ўекспирова трупа“ (Royal Shakespeare Company) и  ралски€т национален театър. ћаккелън изпълн€ва н€колко главни роли в пиеси по Ўекспир, включително в „ћакбет“ (заедно с ƒжуди ƒенч в —танфорд през 1976 г.) и в рол€та на яго в „ќтело“ – продукции режисирани от “ревър Ќън и спечелили множество награди. » по двете пиеси са направени телевизионни филми, които също са режисирани от Ќън.

ѕрез 2007 г. се завръща в „ ралската Ўекспирова трупа“ и участва в „ рал Ћир“ и в „„айка“ от јнтон „ехов – двете режисирани от “ревър Ќън. ѕрез 2009 г. участва в много попул€рната постановка „¬ очакване на √одо“ в лондонски€ „’аймаркет театър“ (Haymarket Theatre) под режисурата на Ўон ћатиас и с участието на ѕатрик —тюарт.

»ън ћаккелън е патрон на „јнглийската пътуваща театрална трупа“ (English Touring Theatre) и патрон и председател на „ћалката театрална гилди€ на ¬еликобритан舓 (Little Theatre Guild of Great Britain) – асоциаци€ на любителски театрални организации във ¬еликобритани€.

¬ кра€ на месец август 2012 г. ћаккелън взима участие в церемони€та по откриването на Ћетните параолимпийски игри в Ћондон, като играе ѕросперо в „Ѕур€та“.

‘илми

»ън ћаккелън играе във филмови роли през ц€лата са кариера, като началото е през 1964 година в сериала „The Indian Tales of Rudyard Kipling“, но през 90-те години става по-широко известен сред филмовата аудитори€, след участието си в н€колко хитови холивудски продукции.

ѕрез 1993 г. ћаккелън играе южноафрикански магнат във филма „Ўест степени на разделение“. –ол€та е поддържаща и е добре приета от критиката. ¬ъв филма участват още —токард „ейнинг, ”ил —мит и ƒоналд —ъдърланд. »грае малки роли в минисериала „Tales of the City“ и във филма „ѕоследни€т екшън герой“. ѕрез същата година играе в телевизионни€ филм „And the Band Played On“, в който се разказва за откриването на вируса на —ѕ»Ќ. «а рол€та си получава награда „CableACE“ за „ѕоддържаща мъжка рол€ в минисериал или телевизионен филм“ и е номиниран за награда „≈ми“ за „Ќай-добър актьор в поддържаща рол€ в минисериал или филм“.

ѕрез 1995 г. изпълн€ва главна рол€ във филма „–ичард III“, за разлика от едноименната пиеса, действието във филма се развива във въображаем вариант на ¬еликобритани€ от 30-те години, в който страната се управл€ва от тоталитарен режим. ‘илмът е приет много добре от критиката. ћаккелън e копродуцент и съсценарист на филма. —ценари€ на филма е адаптиран по шекспировата пиеса играна в  ралски€т национален театър в ко€то ћаккелън също има участие. ¬ рецензи€та си за филма в-к „¬ашингтон ѕоуст“, нарича изпълнението на ћаккелън „смъртоносно пищно въплъщение“, както и че „неговото изключително майсторство... доминира над всичко“.«а изпълнението си във филма, ћаккелън получава номинации за награди „Ѕј‘“ј“ и „«латен глобус“, също така печели „≈вропейска филмова награда“ за най-добър актьор, а негови€т сценарий е номиниран за „Ѕј‘“ј“ за „най-добър адаптиран сценарий“.

ѕрез 1998 г. участва в не много добре приети€ от критиката филм „ѕрилежен ученик“, който е базиран по едноименната новела на —тивън  инг. ¬ъв филма, ћаккелън играе възрастен нацистки офицер, живеещ под чуждо име в —јў. “ой е изнудван от любопитен тийнейджър (Ѕрад –енфро), който заплашва, че ще го издаде на властите, ако не му разкаже житейската си истори€ в детайли. ѕрез същата година »ън ћаккелън е номиниран за „ќскар" за най-добра мъжка ро눓 за изпълнението си във филма „Ѕогове и чудовища“

ѕрез 2000 г. ћаккелън е поканен от Ѕрайън —ингър да изиграе рол€та на суперзлоде€ ћагнито в „’-ћен“, както и в продължени€та „’-ћен 2“ и „’-ћен: ѕоследни€т сблъсък“. ƒокато снима „’-ћен“, ћаккелън е избран за рол€та на магьосника √андалф във филмовата трилоги€ на ѕитър ƒжаксън — „¬ластелинът на пръстените“ (състо€ща се от „«адругата на пръстена“, „ƒвете кули“ и „«авръщането на кра눓). ћаккелън е награден с награда на „√илди€та на киноактьорите“ за „най-добър поддържащ актьор“ и е номиниран за „ќскар за най-добра поддържаща мъжка ро눓 за изпълнението си в „«адругата на пръстена“. “ой озвучава и видео играта адаптирана по трилоги€та „¬ластелинът на пръстените: “ретата ≈поха“. Ќа 10 €нуари 2011 г. официално е потвърдено, че »ън ћаккелън ще се завърне в рол€та на √андалф в трилоги€та „’обитът“, първи€т филм от поредицата излиза през 2012 г. и носи името „’обит: Ќеочаквано пътешествие“, като отново е режисиран от ѕитър ƒжаксън.

Ќа 16 март 2002 г. е домакин на шоуто „Saturday Night Live“. ѕрез 2003 г. ћаккелън играе себе си в анимаци€та „—емейство —импсън“ в епизода посветен на британска тематика „The Regina Monologues“, в който участват още “они Ѕлеър и ƒжоан –оулинг. ѕрез април и май 2005 г. играе в сапунената опера на телевизи€ „√ранада“, „Coronation Street“. ”частва във филма на –ъчър Ѕел „Eighteen“, ћаккелън играе „разказвача“ – д€до, който записва на аудио касети спомените си от ¬тората световна война, предназначени за негови€ внук.

ћаккелън участва във филмите от 2005 г. „ћинало незапочнато“ и „ѕагубна страст“. ѕрез 2006 г. играе рол€та на сър Ћей “ийбинг в „Ўифърът на Ћеонардо“. Ќа 17 март 2006 г. в интервю за програмата „The Today Show“ с актьорски€ състав и режисьора на „Ўифърът“, на въпрос как ще се почувстват ако филма бъде бойкотиран, за което апелират н€кои религиозни групи, ћаккелън отговар€: „често си мисл€, че на първата страница на Ѕибли€та тр€бва да пише „това е измислица“. »мам предвид – ходене по вода?! ... тр€бва ти малко в€ра. » аз имам в€ра в този филм – не, че е истина, не че е реален, а че има хубава и забавна истор舓, той продължава: „мисл€, че публиката е достатъчно умна да различи истина от измислица и да осмисли нещо когато го види“. ѕрез същата година (2006) ћаккелън играе себе си в комедийните серии „≈кстри“, режисирани от –ики ƒжървейс, в епизод в който се разказва за гей-любовници. «а изпълнението си получава номинаци€ за „Ќай-добър гост актьор в комедиен сериал“ на наградите „≈ми“ през 2007 година.

ѕрез 2009 г. ћаккелън играе в минисериала „«атворникът“, който е римейк на едноименни€ култов сериал от 1967 г. ќт 2012 до 2014 г. играе рол€та на √андалф във филмовата поредица „’обит“. ѕрез 2014 г. взима участие отново в рол€та на ћагнито във филма „’-ћен: ƒни на отминалото бъдеще“.

bg.wikipedia.org


—поделете:
ѕќ—Ћ≈ƒЌ» ћј“≈–»јЋ» «ј ј–“»—“ј  
 
»збери Aртисти  
¬сички артисти (ј-я)   ¬сички артисти (ј-я)
ј   Ѕ   ¬      ƒ         «   »          Ћ   ћ   Ќ   ќ   ѕ                     ÷      Ў   ў      ё   я
¬сички артисти (ј-Z)
A   B   C   D   E   F   G   H   I   J   K   L   M   N   O   P   Q   R   S   T   U   V   W   X   Y   Z
јртисти с най-висок рейтинг  
јвгуст
1. ≈ди  ей “омас
–ейтинг –ейтинг –ейтинг –ейтинг –ейтинг –ейтинг –ейтинг –ейтинг –ейтинг –ейтинг
100/100
2. –оуан јткинсън
–ейтинг –ейтинг –ейтинг –ейтинг –ейтинг –ейтинг –ейтинг –ейтинг –ейтинг –ейтинг
100/100
3. ƒейвид ’аселхоф
–ейтинг –ейтинг –ейтинг –ейтинг –ейтинг –ейтинг –ейтинг –ейтинг –ейтинг –ейтинг
100/100
4. ≈д ќ'Ќийл
–ейтинг –ейтинг –ейтинг –ейтинг –ейтинг –ейтинг –ейтинг –ейтинг –ейтинг –ейтинг
100/100
5. “ед Ћивайн
–ейтинг –ейтинг –ейтинг –ейтинг –ейтинг –ейтинг –ейтинг –ейтинг –ейтинг –ейтинг
100/100
6. ƒжейсън √рей-—танфърд
–ейтинг –ейтинг –ейтинг –ейтинг –ейтинг –ейтинг –ейтинг –ейтинг –ейтинг –ейтинг
100/100
7. јарон ƒиас
–ейтинг –ейтинг –ейтинг –ейтинг –ейтинг –ейтинг –ейтинг –ейтинг –ейтинг –ейтинг
99/100
8. “рейлър ’ауърд
–ейтинг –ейтинг –ейтинг –ейтинг –ейтинг –ейтинг –ейтинг –ейтинг –ейтинг –ейтинг
98/100
9. Ўевкет „орух
–ейтинг –ейтинг –ейтинг –ейтинг –ейтинг –ейтинг –ейтинг –ейтинг –ейтинг –ейтинг
98/100
10. „арли Ўийн
–ейтинг –ейтинг –ейтинг –ейтинг –ейтинг –ейтинг –ейтинг –ейтинг –ейтинг –ейтинг
97/100
ѕоследно добавени артисти  
 
Cinefish.bg Cinefish.bg