Cinefish.bg
Cinefish.bg Cinefish.bg
 
Начало »

Новини

»

Бокс офис “Хензел и Гретел: Ловци на вещици” зае първата позиция в родния бокс офис

“Хензел и Гретел: Ловци на вещици” зае първата позиция в родния бокс офис
“Хензел и Гретел: Ловци на вещици” зае първата позиция в родния бокс офис
Cinefish.bg

Бокс офис
“Хензел и Гретел: Ловци на вещици” зае първата позиция в родния бокс офис

30.01.2013, 10:49  |   Видяна: 1749  |   синефиш.бг  |   БОКС ОФИС

Триизмерното фентъзи “Хензел и Гретел: Ловци на вещици” се пребори с три премиерни заглавия и застана директно на лидерската позиция в българската бокс офис класация. За първия си уикенд по родните киноекрани заснетия с бюджет от 50 милиона долара филм натрупа общо 263 918 лева, което е напълно задоволителен старт за заглавие, чиято премиера се състоя през сравнително слабия месец януари.

Приключенската лента с Джеръми Ренър разчиташе на добра предварителна реклама, а и родната публика винаги е предпочитала да гледа подобни заглавия на голям екран, особено тези които са в триизмерен формат.

Приказката за Хензел и Гретел е достатъчно популярна в България и това определено е помогнало на лентата в борбата й за зрители. Имайки в предвид стартовото си представяне “Ловци на вещици” без съмнение ще надмине границата от половин милион лева най-късно до две седмици. За изминалите пет дни от премиерата си филма на Томи Уиркола е спечелил в световен мащаб малко над 55 милиона долара.

Ансамбловата комедия “Пълен т*шак” застава на втората позиция в класацията със спечелени за премиерния уикенд 53 054 лева. Филмът, сниман в продължение на повече от три години и известен като продукцията с един от най-големите актьорски състави на всички времена, не предизвика очаквания фурор в Съединените Щати, но за сметка на това регистрира стабилни стартови приходи в България и застана на приличната втора позиция. Със сигурност може да се каже, че българското име на филма е привлякло вниманието на много хора и е изиграло важна роля в натрупването на досегашните приходи.

Пълен т*шак” не е продължение на успешна първа част, но в него участват голям брой достатъчно известни актьори, които в комбинация с приковаващия погледите български превод на заглавието гарантират, че филма ще завърши родното си представяне с ако не големи, то прилични за подобен род заглавие финансови постъпления.

Джанго без оковиЛидерът от миналата седмица “Джанго без окови” сега заема трета позиция, като за близо две седмици в България е спечелил общо 210 234 лева. Уестърнът на сценарист-режисьора Куентин Тарантино изгуби две позиции, но все пак за седем дни увеличи приходите си с малко повече от 100 хиляди лева, което е ясен показател, че има интерес от страна публиката. Благодарение на номинациите си за най-различни награди “Джанго без окови” се сдоби с допълнителна безплатна реклама, която ще поддържа интереса на публиката поне още две седмици. Ясно е, че филма няма да се превърне в хит с приходи от над един милион лева, но като се има в предвид, че в наши дни уестърните много трудно привличат публика е похвално, че само до момента творбата на Тарантино е вкарала в кината над 27 хиляди зрители. До момента по света “Джанго без окови” е спечелил 257,795,000 долара при бюджет за снимки от 100 милиона долара.

Озвучената на български език анимация ”Приключенията на Сами 2” е на четвърто място в класацията със спечелени за първия уикенд 37 822 лева – скромен старт за триизмерен анимационен филм, който обаче едва ли изненадва някого като се има в предвид, че става дума за продължение на първа част, която мина почти незабелязано по кината в много страни. ”Приключенията на Сами 2” не може да се похвали с рекламна кампания като тази на заглавия като “Храбро сърце” и ”Ледена епоха 4” и ще разчита основно на засиления през изминалите четири години афинитет на родната публика към триизмерните анимации. При всички положения филма няма да се нареди сред най-големите анимирани хитове, но поне има шанса да завърши представянето си с прилични за слабо популярно заглавие приходи (в най-добрия случай около 200 хиляди лева).

Петата позиция е за романтичната драмедия “Наръчник на оптимиста”, която за премиерния си уикенд е натрупала общо 35 975 лева. Подобни заглавия много рядко предизвикват интерес сред родната публика и поради тази причина съвсем не е изненадващо, че филма с Брадли Купър стартира представянето си със скромни приходи. Тъй като е един от основните претенденти за тазгодишните награди “Оскар” “Наръчник на оптимиста” е доста дискутирана лента в момента, но това очевидно не й помогнало да изпъкне на фона на останалите продукции в топ 10. Има вероятност да бъде регистриран малко по-голям зрителски интерес през следващите две седмици, но в крайна сметка каквото и да се случи филма на Дейвид Ръсел няма да бъде запомнен със силното си представяне в български бокс офис. До момента по света “Наръчник на оптимиста” е натрупал 87 милиона долара при бюджет от 21 милиона.

Търсенето на Немо 3DТърсенето на Немо 3D” e на шесто място в класацията със спечелени за близо един месец 229 286 лева. На фона на други скъпи холивудски анимации постигнатото до момента от лентата на Андрю Стантън не е нещо впечатляващо, но все пак трябва да се има в предвид, че става дума триизмерна версия на продукция, чиято официална премиера се е състояла през 2003-та година и която вече е била гледана от голяма част от публиката. Имайки в предвид това е похвално, че “Търсенето на Немо 3D” се задържа в топ 10 в продължение на четири седмици и че до момента е привлякъл в кината над 25 хиляди зрители. В най-добрия случай анимираната лента ще завърши представянето си с приходи от малко над 300 хиляди лева.

МамаХорърът “Мама” застава на седма позиция. От българската си премиера (състояла се преди близо две седмици) досега продукцията с Джесика Частайн е спечелила 77 007 лева, което определено не е впечатляващ резултат, но за заглавие от този жанр е сравнително прилично постижение. “Мама” тръгна по кината без много шум, а и по принцип хорърите, макар и любим жанр на много българи, почти никога не вкарват голям брой зрители в родните киносалони. Имайки в предвид тези факти спечелено от филма до момента, макар и на пръв поглед скромно, не трябва да бъде подценявано. След около една седмица “Мама” ще може да се похвали с приходи от над сто хиляди лева, което за хорър, който не разполага със силна реклама и не е част от успешен франчайз, ще бъде едно добро постижение.

Хобит: Неочаквано пътешествиеПриключенското фентъзи “Хобит: Неочаквано пътешествие” е на осмо място в класацията със спечелени за седем седмици 2 081 619 лева. Скъпият триизмерен филм на Питър Джаксън регистрира сериозен спад в посещаемостта от 65 процента и изпадна с цели шест позиции спрямо миналата седмица. Това обаче едва ли е от значение тъй като “Неочаквано пътешествие” определено надмина очакванията по отношение на родния бокс офис и за кратък период от време се превърна в един от най-големите хитове на всички времена в България. Общо по света “Хобит: Неочаквано пътешествие” е спечелил 939,548,000 долара.

Джак РичърДжак Ричър” заема предпоследната девета позиция като за изминалите пет седмици от премиерата си е натрупал 672 685 лева – повече от добро постижение за филм, който не се прожектира в триизмерен формат и който не е продължение.

В световен мащаб филма с Том Круз не оправда напълно очакванията, но българската публика го подкрепи и приходите му го превърнаха в достоен конкурент на триизмерни блокбастъри като “Хобит: Неочаквано пътешествие” и “Чудната петорка”. “Джак Ричър” e един от най-добре представилите се оригинални филми на 2012-та година и преди да бъде свален от екран ще надмине границата от 700 хиляди лева.

Животът на ПиФилмът на Анг Лий “Животът на Пи” е на десето място в класацията със спечелени за шест седмици 370 255 лева.

Както в останалата част от света, така и в България, триизмерната продукция с бюджет от над 120 милиона долара привлече приличен брой зрители в кината и опроверга някои от предварителните очаквания, според които публиката няма да й обърне сериозно внимание. Без съмнение един от най-рискованите проекти на изминалата година “Животът на Пи” намери своята публика в България въпреки, че не става дума за рекордни посещения и приходи. Преди да бъде свален от екран 3D-филма ще надмине границата от 400 хиляди лева, но едва ли ще има сили да се добере до сумата от половин милион лева. В световен мащаб лентата на Анг Лий е натрупала общо 524,789,000 долара.

Споделете:

Cinefish.bg ОЩЕ НОВИНИ
Cinefish.bg - Всичко за киното МНЕНИЯ Cinefish.bg - Всичко за киното


За да напишете коментар, е нужно да влезете с Вашите име и парола.


 

 
Cinefish.bg Cinefish.bg