Cinefish.bg
Cinefish.bg Cinefish.bg
 
Начало »

Новини

»

Рецензии Хензел и Гретел: Ловци на вещици - кич, готика и барок в четири измерения

Хензел и Гретел: Ловци на вещици  - кич, готика и барок в четири измерения
Хензел и Гретел: Ловци на вещици - кич, готика и барок в четири измерения
Cinefish.bg

Рецензии
Хензел и Гретел: Ловци на вещици - кич, готика и барок в четири измерения

23.01.2013, 11:02  |   Видяна: 6938  |   синефиш.бг  |   dalt  |   РЕЦЕНЗИЯ

Отмъщението не може да промени миналото, но те кара да се чувстваш по-добре. (философско обобщение на Хензел)

След като американското кино представи неотдавна Абрахам Линкълн като ловец на вампири, появата на заглавие като "Хензел и Гретел: Ловци на вещици" не би изненадало средностатистическия зрител, претръпнал от всевъзможни екранни приумици.

Хензел и Гретел: Ловци на вещициФилмът не предлага сериозно интелектуално упражнение за специалистите по екранизация на литературни произведения и те могат блажено да се отпуснат в креслата си в очакване на пуканките. От своя страна, любителите на екшъни, доста разглезени тази зима, могат да се присъединят с радост към тях и към пуканките им.

Страховитата приказка на Братя Грим е старателно пресъздадена на екрана и прилича на 4-минутен брифинг, предшестващ заглавието на филма. Останалото е сюжетна импровизация, която свободно пресъздава зловещата атмосфера на фантастичния свят на немските автори в стила на съвременното комерсиално кино.

Хензел и Гретел: Ловци на вещициВ атласа на световната кинопродукция, "Хензел и Гретел: Ловци на вещици" застава на пресечната точка между сагата за Хари Потър и тази за трудноумиращия офицер от нюйоркската полиция Джон Маклейн.

Филмът има всичко, за да забавлява пълноценно зрителя: две джеймсбонд гърли (Джема Артертън и Фамке Дженсен), симпатичен трол, приличащ на Шрек с тенденция Кинг-Конг, хореографирани ръкопашни схватки и високоскоростни преследвания.

Историята е своеобразен експеримент, визуално триизмерен шарен миш-маш, в който готически традиции и зловещи магьосници се примесват с хеви метъл, а смешното (понякога пародийно и саркастично) и сериозното съжителстват успешно.

Хензел и Гретел: Ловци на вещициФилмът е и упражнение по психоанализа за начинаещи, тъй като основен фактор в мотивацията на главните герои са отмъщението и желанието им да разберат, защо са били изоставени в злокобната гора от любящите ги родители.

Невръстните Хензел и Гретел ефикасно и хладнокръвно неутрализат вещицата в къщата от сладкиши (вероятно латентно-семантично напомняне за вредата от консумация на захарни продукти) и това събитие определя по-нататъшния им житейски път. Действието потапя зрителя в мрачното Средновековие. Става дума за времето, когато ловът на вещици не е понятие отнасящо се до политическо разчистване на сметки, а ежедневно занимание на щатни служители.

Подобно на герои от уестърн, Хензел и Гретел са скитащи наемници и ловци на глави, специализирани в идентифицирането и неутрализирането на магьосници. Средновековното медийно пространство щедро им отделя внимание, а това прави логично наличието на слава и фенове.

Хензел и Гретел: Ловци на вещициВъоръжени със скорострелен арбалет, електрошоков пистолет и няколко модела автоматични пушки, двамата протагонисти безстрашно преследват чудовищно изглеждащите си противници и раздават лаконично правосъдие.

(Добрата вещица е мъртвата вещица – отново Хензел) Хензел и Гретел попадат в малко градче, по покана на кмета, който е решил да сложи край на безчинствата на вещиците в региона. Това гостуване не се нрави на местния шериф и неговите приближени. Същевременно, астрономическият календар известява наближаването на пълнолуние, време за магии и купон на вещици.

Както става ясно, конфликтите са многопосочни, но анатагонизмът е преодолим, тъй като дуетът намира съюзници в най-неочаквани моменти и на най-неочаквани места.

"Хензел и Гретел: Ловци на вещици" е чаровен визуален, почти бароков делириум, от който се носи далечно ухание на кич.Филмът едва ли ще влезе в списъка на ЮНЕСКО за световно културно наследство, както литературния си първоизточник, но това не означава, че не е забавен, или че няма достойнства.

В края на краищата от една приказка се очаква да забавлява и да разказва небивалици, а става дума точно за това.

dalt

Споделете:

Cinefish.bg ОЩЕ НОВИНИ
Cinefish.bg - Всичко за киното МНЕНИЯ Cinefish.bg - Всичко за киното


За да напишете коментар, е нужно да влезете с Вашите име и парола.


 

 
Cinefish.bg Cinefish.bg