Cinefish.bg
Cinefish.bg Cinefish.bg
 
Начало »

Новини

»

Артисти Хавиер Бардем – не го бъркайте с испански мачо

Хавиер Бардем – не го бъркайте с испански мачо
Хавиер Бардем – не го бъркайте с испански мачо
Cinefish.bg

Артисти
Хавиер Бардем – не го бъркайте с испански мачо

29.09.2010, 12:55  |   Видяна: 5542  |   сп. Бела  |   АРТИСТ
Колкото и да си добър актьор, няма как да станеш звезда от световна величина, ако не те признаят в Холивуд. Проблемът е, че неговите врати са плътно затворени за чужденци, които не могат да се научат да говорят добре английски.

Един испанец обаче доказа, че и когато не владееш толкова добре езика, можеш да се превърнеш във фаворит на американската публика и дори да спечелиш “Оскар”. Още с първите си филми Хавиер Бардем се превръща в суперзвезда в родината си. Тъй като е от известно артистично семейство, в началото това изглежда съвсем в реда на нещата. Всъщност изборът на роли е определящ за възхода на Хавиер.

А този възход е неразривно свързан с възхода на испанското кино освободено от задушаващата цензура след падането на режима на генерал Франко. Това дава възможност на режисьори като Педро Алмодовар и Бигас Луна да създадат своите разкрепостени шедьоври, в които успешно се изявява и младият Бардем.

Макар че още в началото му лепват етикета “секссимвол”, той старателно се опитва да избяга от него. Вярно че в много от филмите си актьорът не се свени да се покаже съвсем гол, дори преди години за кратко е работил като стриптийзьор, но казва, че колкото и да го превъзнасят, той така и не може да намери нищо секси в себе си.“Понякога ми се иска да имах тялото на Брад Пит, но това не ми е някаква фикс идея. Искам да имам възможност да изиграя на екрана и на сцената истински човешки същества, а човешките същества не са толкова красиви, колкото кинозвездите” – казва Хавиер. Факт е, че той се справя доста добре с пресъздаването на колоритни герои, и доказателство за това са многобройните му награди и уважението на критици и колеги. Сред почитателите на Бардем е и Джулия Робъртс, която лично го кани да й партнира в новия й филм, екранизация по бестселъра на Елизабет Гилбърт.

Хавиер Ангел Енсинас Бардем твърди, че никога не е имал амбицията да стане актьор  Вярно че за първи път застава пред камера едва на 6-годишна възраст, но дълги години гледа на изявите си в театъра и киното просто като на начин да се позабавлява. “Всъщност първата ми изява на сцена беше като едно от момчетата, помагащи на свещеника в църквата. Невероятен е този момент, когато пред олтара сте само ти и господ – смее се Хавиер. – Като дете ми беше много забавно на сцената, но винаги си мислех: „Какво правя тук?

Май е по-добре да си играя навън с приятелите.” Все пак той няма как да стои далеч от светлините на прожекторите, след като е част от фамилията Бардем, от която произлизат най-уважаваните артисти и режисьори на Испания още от зората на киното. Майка му Пилар е известна актриса и благодарение на нея малкия Хавиер прави първите си стъпки в киното. Той се снима в няколко сериала, участва и в театрални постановки, но повече го влекат изобразителното изкуство и спортът. От дете Бардем е прекалено едър и това е от полза за изявите му като боксьор и особено като ръгбист.

Ръгбито е голямата му страст и дори няколко години той е част от националния отбор в този спорт. След като завършва гимназия, най-изненадващо Хавиер се записва в най-известното училище по изобразително изкуство в Мадрид. Той изкарва тук само година, но признава, че и до днес винаги когато намери свободно време, обича тайничко да рисува. След като пробва да работи какво ли не – бияч в заведение, строителен работник, дори стриптийзьор, – една среща преобръща живота му. Бардем се запознава с режисьора Бигас Луна, който му предлага роля в своя филм “Възрастите на Лулу”. Бъдещата звезда е силно привлечена от творчеството на Луна, в което основно място заемат сексът и сюрреалистичните елементи заради което критиците го сравняват със Салвадор Дали.“Възрастите на Лулу” предизвиква истински бум в испанското кино през 1991 г. Някои го определят като еротичен шедьовър, а други – като долнокачествено порно, но всички възхваляват изявата на младия актьор като бисексуален изкусител с апетит за сексперверзии. На следващата година Бардем и Луна работят отново заедно по черната комедия “Шунка, шунка”. Този път той е в главната роля на мачо, съблазняващ скромно момиче и нейната майка. Филмът се превръща в култов хит, а в него се откроява и дебютантката Пенелопе Крус. Големият успех на “Шунка, шунка” е определящ за избора на младия актьор. Той усеща, че изявите му пред камера му се харесват все повече, и решава да сложи точка на спортната си кариера. Освен това на снимачната площадка Хавиер хлътва до уши по преводачката Кристина Пейлс.

В началото тя не е много благосклонна към младия си ухажор, решила, че и в живота той се изявява като типичен испански мачо. Впоследствие двамата започват дълга връзка, която продължава цели 13 години. Благодарение на усилията на Кристина актьорът ще запълни една съществена празнина, заради която отклонява много покани за участия – да научи добре английски. Това е определящо за първия му голям успех извън пределите на Испания. Когато му предлагат ролята на кубинския писател Рейналдо Аренас, преследван заради своята хомосексуалност и либерални идеи от правителството на Кастро, Бардем я отказва с оправданието, че не знае добре английски. Освен това трябва да говори с различни акценти и да отслабне с близо 15 килограма. Когато все пак се решава да направи всичко това за филма “Преди да падне нощта”, резултатът е наистина потресаващ.Триумфът на Хавиер е наистина голям, затрупват го с награди и го номинират за “Оскар”. Така той става първият испанец, номиниран за престижната статуетка, а няколко години по-късно става неин притежател за ролята си на жесток убиец във филма на братя Коен “Няма място за старите кучета”. Паралелно с професионалните успехи, нещата се подреждат и в личен план. След дългогодишно приятелство с Пенелопе Крус и няколко съвместни филма, докато двамата се снимат под режисурата на Уди Алън във “Вики, Кристина, Барселона”, най-после разбират, че не могат да живеят един без друг.

Медиите ги обявяват за испанската Бранджелина, а сватбата им бе през юли тази година на скромна церемония на Бахамите. Хавиер казва, че не си е представял да бъде някога толкова щастлив. Всъщност по-щастлив може да го направи... Ал Пачино, ако като Джулия Робъртс го покани да му партнира на екрана. “Една от мечтите ми се сбъдна, когато Ал Пачино ми се обади в три през нощта, за да ме поздрави за изпълнението ми в “Преди да падне мрак”. Казах му: „Вярвам само в двама души – в господ и в Ал Пачино”.Блицинтервю

Приличате ли си по нещо с Филипе?

Не бих казал, че много. Като за начало аз не съм шофьор, а той кара кола. (смее се.) Докато играех Филипе, открих у него нещо, което бих искал да притежавам и аз – способността му да прощава. Той се чувства добре, харесва се такъв, какъвто е. Някои биха го нарекли егоист, но аз не мисля, че е такъв. За да даваш на някого нещо, трябва да се научиш да прощаваш на самия себе си.

А не си ли поне малко романтичен и емоционален като героя си?

Не знам дали съм романтичен, но трябва да съм емоционален, иначе не бих могъл да съм актьор. Един актьор не бива да се страхува да изразява завладелите го емоции. Това не е толкова трудно, всички ние често се изявяваме като актьори в живота. Трудният момент е да се върнеш отново към своята същност, след като тези емоции са те завладели. Ето това се удава на истинските актьори. Марлон Брандо беше казал: “Да играеш, е много лесно, мнозина го правят непрекъснато, за да оцеляват.”

Притесняваше ли се, че ще партнираш на Джулия Робъртс?

Когато пристигнах за снимките в Индия, всички бяха уморени с изключение на Джулия. Тя беше едно кълбо от енергия и непрекъснато пришпорваше останалите от екипа. Приличаше ми на треньор по футбол, който подканя играчите си: “Хайде, давайте!” За мен това беше много полезно, защото като новак в отбора тя като нищо можеше да се опита да ме сплаши. Джулия обаче беше невероятно мила, с нея се работи с лекота. Това, което не виждате, когато гледате филма, е, че тя е актрисата, която зарежда с енергията си екип от 350 души.

Мислиш ли, че всеки има нужда да избяга в един момент от работата или от семейството си?

Разбира се, макар че според мен раят е там, където ти би искал да бъде. Искам да кажа, че ако оценяваш най-стойностните неща в живота си, можеш лесно да откриеш рая. Ето, аз съм заобиколен от хора, които обичам, приятели, които познавам от 12-годишен. Искам просто да съм с тях, да се забавляваме, да се надсмиваме над себе си и да се преструваме, че нищо друго няма значение. Ето това е раят за мен.

Филипе ли е най-приятният герой, който си играл досега?

Отдавна имах желание да играя бразилец. Бразилците не са толкова нервни като нас, испанците, те са тихи и спокойни хора. Това ми харесва в тях и за мен беше много позитивна емоцията да се снимам в този филм.
Интервюто е предоставено от „Александра филмс”

Яж, моли се и обичай” представя пробуждането на една жена, която наглед си има всичко. Елизабет Гилбърт (Робъртс) все пак се чувства изгубена и объркана и решава сама да преобрази живота си. След болезнен развод тя поема на пътешествие, преоткривайки страстта си към пастата в Италия, силата на молитвите в Индия и ще срещне голямата любов в Бали в лицето на бразилеца Филипе (Бардем). Самият той е преживял любовно разочарование преди години, но сега е намерил покой и сърдечните му рани са заздравели.

от Ивайло Тодоров
Още новини:
Офелия Ловибонд ще партнира на Джим Кери в “Mr. Popper's Penguins”
Мат Деймън и Джош Бролин се присъединиха към каста на "True Girt"
Майкъл Бей ще продуцира филмовата адаптация на “Gideon’s Sword”
Ново актьорско попълнение към “Шерлок Холмс 2”
Брад Пит - в ролята на принц Фредерик фон Анхалт
Споделете:

Cinefish.bg ОЩЕ НОВИНИ
Cinefish.bg - Всичко за киното МНЕНИЯ Cinefish.bg - Всичко за киното

2 Коментара подреди по:  нови  стари  рейтинг 
 
lus Весело
1 13.11.2010, 05:59
Оценка: -1
1 гласа


Страхотен е!

 
 
 
behwolf Неутрално
2 13.11.2010, 05:55
Оценка: 0
0 гласа

То па и един мачо.

 
 

За да напишете коментар, е нужно да влезете с Вашите име и парола.


 

 
Cinefish.bg Cinefish.bg