Cinefish.bg
Cinefish.bg Cinefish.bg
 
Начало »

Новини

»

Теми Хапливите документални филми на Sofia Biting Docs

Хапливите документални филми на Sofia Biting Docs
Хапливите документални филми на Sofia Biting Docs
Cinefish.bg

Теми
Хапливите документални филми на Sofia Biting Docs

15.09.2014, 10:46  |   Видяна: 1421  |   синефиш.бг  |   ГОРЕЩА ТЕМА
Второто издание на фестивала за документално кино Sofia Biting Docs ще се проведе от 2 до 9 октомври в Дома на киното, Евро синема, Чешкия център, Dada Cultural Bar и Експо Баня София.

Фестивалът ще бъде открит със селекцията от български късометражни филми Biting BulDocs, включваща „Името ми е Протест” на Атанас Куцев, който представя събитията от горещото лято на 2013-та, „Богатството на най-бедните” на Веселина Веселинова, за живота в село Горна Бела речка и обезлюдяването на Северозападна България, „Soldier” на Деси Томбушева, филм-портрет за ЛГБТ активиста Десислава Петрова - Солджъра и „Симбиоза” на Борислав Станков, показващ симбиозата между болната душа и болното тяло.Тибет е една от водещите теми в тазгодишното издание на фестивала. Ще бъдат представени три филма, посветени на борбата на Тибет за свобода – „Слънце зад облаците”, „Плячкосването на Тибет” и „Дете на яковете”. Специално за фестивала в София ще пристигне тибетският активист Мигмар Уангду Райт, който заедно с Татяна Свечникова от сдружение „Приятели на Тибет в България”,  ще проведе беседа в Чешкия център на 7 октомври.

 „Слънце зад облаците”
„Слънце зад облаците”

Пътят Камино и нетипичните пилигрими” е един от акцентите в програмата. Ронан О`Конър е инструктор в рехабилитационен център за лечение на наркозависими и алкохолици в Австралия.

Изминал е пътя Камино пет пъти и твърдо вярва, че ходенето на големи разстояния има лечебен ефект, а класическите терапии в групата му – безспорна вреда върху зависимите. Затова той ги кани да изминат с него 800км. по пътя към Сантяго де Компостела. След прожекцията на филма на 8 октомври в Чешкия център, българи изминали Пътя Камино ще споделят своите преживявания със зрителите.

Седем колоритни дами на възраст между 65 и 95 години, ще поведат зрителите сред забележителностите и тайните на Ню Йорк в „Стилните нюйоркчанки или мода за напреднали”. Всяка от тях има свой подход към естетиката и живота, със силно изразена индивидуалност в стила и модата, отговарящи с енергия и дух на времето и възрастта.


„Стилните нюйоркчанки или мода за напреднали”

В рамките на Sofia Biting Docs ексклузивно ще се прожектира филмът на Светослав Драганов „Виктория зад кадър”. Първоначалната идея е режисьорът да направи класически мейкинг на филма с моменти от снимачния процес, интервюта на авторите и актьорите, както и кратък коментар за филма. Но, както винаги се случва с “Виктория”, нещата потеглят в избрана от самите тях посока, финалният резултат е съвсем различен от първоначално замисления и както всички филми на Светльо Драганов се гледа на един дъх, през много смях и мъничко сълзи.

По време на фестивалните дни ще покорим най-високите върхове на всеки един от континентите с „Осем първенеца”, ще пропътуваме на мотор над 13 000км. от Аляска до Аржентина с „Меден месец на път”, ще се отправим на пътешествие до Гренландия с „Експедиция до края на света”, ще се изгубим из колоритните улички на Катманду в „Изгубената камера”, ще се отдадем на огнените ритми на фламенкото, благодарение на “Guitarra De Palo” и ще се потопим в експерименталните звуци на Ефтеркланг в „Духът на Пирамида”.

„Пътят Камино и нетипичните пилигрими"
„Пътят Камино и нетипичните пилигрими”

Фестивалът ще бъде закрит с филма „На стоп до Истанбул”, в който двама белгийци на средна възраст, решават да отидат до Истанбул на автостоп за 7 дни, само защото са си резервирали самолетен билет,  за да се върнат до родния Брюксел. Карстен де Вилдер и Дими Думортие лично ще представят филма си пред българските зрители.

„Името ми е Протест” на Атанас Куцев
„Името ми е Протест” на Атанас Куцев

Sofia Biting Docs се организира от „Позор” с подкрепата на фондация „Кино Изток”, Американското посолство в София, Чешкия център в София, Институт Сервантес – София, Полския център в София и Посолството на Кралство Дания.

С медийното партньорство на cinefish.bg, sofialive.bg, kafene.bg, timeart.bg, dama.bg, peika.bg, stand.bg, kolonkata.info, mymir.bg, spisanie.to и списание 360°


Споделете:

Cinefish.bg ОЩЕ НОВИНИ
Cinefish.bg - Всичко за киното МНЕНИЯ Cinefish.bg - Всичко за киното


За да напишете коментар, е нужно да влезете с Вашите име и парола.


 

ПОПУЛЯРНИ ФИЛМИ ДНЕС ПОПУЛЯРНИ ФИЛМИ ДНЕС ПОПУЛЯРНИ ФИЛМИ ДНЕС
 
Cinefish.bg Cinefish.bg