Cinefish.bg
Cinefish.bg Cinefish.bg
 
Начало »

Новини

»

Филми Горан Паскалевич ще представи „Въпреки мъглата“ на София Филм Фест

Горан Паскалевич ще представи „Въпреки мъглата“ на София Филм Фест
Cinefish.bg

Филми
Горан Паскалевич ще представи „Въпреки мъглата“ на София Филм Фест

14.01.2020, 11:15  |   Видяна: 548  |   синефиш.бг  |   ФИЛМ
В основата на новия филм на Паскалевич е темата за бежанците в Европа. Според Интерпол те са над десет хиляди, голяма част от тях деца без родителски грижи, а половината от тях се скитат по пътищата на Италия. Въпреки мъглата“ е историята на младия Мохамед - родителите му са се удавили, пътувайки с гумена лодка към италианския бряг, но той успява да намери нов дом при семейна двойка, която е загубила дете.

 Горан Паскалевич ще представи „Въпреки мъглата“ на София Филм Фест

Филмът е копродукция между Италия, Македония и Сърбия, а парите за него са събрани „малко по-малко“, както споделя Горан Паскалевич. „Филмовата общност е като едно семейство. Ние се разбираме“, казва той за своите копродуценти. „Европа е свидетел на разгорещени дискусии относно бежанците, а аз се запитах какво бих направил, ако открия изоставено дете на улицата през нощта, докато шофирам към дома. Отговорът бе повече от ясен: бих взел детето със себе си“, разказва режисьорът за раждането на идеята за филма.

Горан Паскалевич ще представи „Въпреки мъглата“ на София Филм Фест

Горан Паскалевич е роден през 1947 година. Филмовата му кариера започва с документални и късометражни филми. Игралният му дебют „Плажният пазач през зимата” (1976) печели Специална награда в Берлинале. Във филмографията на Паскалевич са 30 документални и 18 игрални филма, сред които „Неуловимото лято на 68-а” (1984), „Аржентинско танго” (1992), „Америка на някой друг” (1995), „Буре барут” (1998), „Как Хари се превърна в дърво” (2001), „Сън в зимна нощ” (2004), „Оптимистите” (2006), „Меден месец” (2009), „Когато се съмне“ (2012), „Земя на боговете“ (2017) – голяма част от тях са представяни в програмата на София Филм Фест през годините.

Обичаният и ценен в Европа и по света режисьор е носител на многобройни отличия от най-престижните международни кинофестивали, между които са и „Наградата на София“ и Специалната награда ФИПРЕССИ Платиниум, връчени в София през 2012 и 2017.

Очаквайте среща с киното на Горан Паскалевич и лично с режисьора в средата на март!

Горан Паскалевич ще представи „Въпреки мъглата“ на София Филм ФестСподелете:

Cinefish.bg ОЩЕ НОВИНИ
Cinefish.bg - Всичко за киното МНЕНИЯ Cinefish.bg - Всичко за киното


За да напишете коментар, е нужно да влезете с Вашите име и парола.


 

ПОПУЛЯРНИ ФИЛМИ ДНЕС ПОПУЛЯРНИ ФИЛМИ ДНЕС ПОПУЛЯРНИ ФИЛМИ ДНЕС
 
Cinefish.bg Cinefish.bg